Gerçek hayat hikâyelerini izlemeyi sevenler için bu film, müzikle dolu görsel bir şölen gibi. Çekimleri Fransa, İtalya ve Fas’ta yapılan “Dalida” isimli film ünlü İtalyan şarkıcı Dalida’nın hayat hikâyesini anlatan biyografik bir film.
Müzik hayatının neredeyse tamamında dünya çapında en çok dinlenenler listesinde daima üst sıralarda yer almış ünlü bir yıldızdır: Dalida. Öylesine hareketli bir yaşam sürmüş ki dışarıdan bakıldığında imrenilecek bir hayatı varmış gibi görünse de duygusal hayatı çalkantılarla dolu. Trajik denilebilecek bu inişli çıkışlı hayat izleyiciye “Vay be!” dedirtecek cinsten.
2017 yılı Fransız yapımı filmin senaristi ve yönetmeni Lisa Azuelos. Dalida rolüne hayat veren ise yine bir İtalyan; Sveva Alviti. Diğer rollerde ise Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve ve Nicolas Duvauchelle yer almışlar.
Müzik hayatının başlangıcından disko müziğinin altın yıllarında yeniden ve daha güçlü parlamasına kadar geçen sürecin devamında hayatının son bulmasına kadar geçen yaşantısıyla dünyaya yıldız olmak için gelmiş olan Dalida, meslekleri nedeniyle Mısır’da bulunana İtalyan bir ailenin kızı olarak Kahire’de doğmuş. Müzik hayatına vatandaşlığına geçtiği Fransa’da devam etmiş, uluslararası müzik dünyasında büyük üne kavuşmuş, henüz 23 yaşındayken Paris’in ünlü mekânı Olympia’da sahne alarak şöhret basamaklarını hızla tırmanmıştır.
Filme Dair Kısa Notlar
Bu bölüme başlarken öncelikli olarak değinilmesi gereken husus filmde castın zirve yapmış olduğudur. Oyuncu seçimlerinde çok doğru kararlar alınmış ve hedef 12 den vurulmuş. Hele hele başrol için tercih edilen aktrisi (neredeyse) gerçeğinden ayırmak imkânsız dense abartılmış olunmaz.
Film doğal olarak müzik anlamında hayli zengin. Bir müzik insanının biyografisi söz konusu olunca haliyle bu zenginlik kendiliğinden geliyor. Hatta Dalida’nın geniş repertuvarından seçim yapmakta zorlanılmış olunduğunu bile düşünüyorum. Film müzikleriyle izleyicisini bir yolculuğa çıkartma potansiyeline sahip. Bu yolculuk, izleyenin belki çocukluğuna, belki de gençliğine doğru oluyor.
Almanca, Fransızca, Arapça, İtalyanca başta olmak üzere birçok dilde şarkı söyleyen, defalarca altın plak almaya layık görülmüş müzik ikonu Dalida filminin senaryosuna ünlü sanatçının kardeşi Orlando katkı sağlamış. Sahne adı olan “Dalida” yı kendisi seçen, profesyonel ve özel hayatına ait ayrıntılarla bezeli bir kurguda aynı zamanda içsel bir arayışla çıktığı Hindistan yolculuğuna da yer verilmiş.
Filmdeki kurgu bir psikoloğun odasında sohbet eden kişiler üzerine kurulu. Bu kişiler Dalida ve hayatına giren diğer insanlardan oluşuyor. 26 Şubat 1967 tarihi verilerek başlayan filmde flashbacklerle zaman geri alınmakta ve yaşanan gün ile bağlantı kurularak film ilerletilmektedir.
Adım Adım Sona Doğru…
Dalida’nın Türkçe’ye çevrilmiş pek çok şarkısı olsa da en bilineni Ajda Pekkan’ın seslendirdiği dilimize “Palavra Palavra” adıyla çevrilen “Paroles Paroles” dir.
Bebekken sadece babasının çaldığı keman sesiyle sakinleşen, çocukluk yıllarında arkadaşlarının gözlükleriyle dalga geçtiği Dalida’nın bunalımlı geçen ve 54 yaşındaki intiharına kadar geçen süredeki yaşantısı konu edilmiş.
Hayatına giren erkeklerin bu şöhretin altında ezilerek onu taşıyamaması, ışıltısıyla göz kamaştıran yıldızı sona yaklaştıran en önemli etken olmuş ve durum filmde detayları ile anlatılmış.
Sonuç Yerine…
Biyografik filmlerin kuşkusuz en önemli yanı izleyiciye hikâyeyi anlatan arasında bir bağ kurulmasıdır. Bu bağ başarılı kurulursa film de başarılı olur şeklinde yorumlanacak düz bir mantık işlemektedir. Dalida’da bu bağa biraz daha yatırım yapılsa daha iyi olabilirdi. Zevkle izlenen bir film olsa da bu noktanın eksikliğini hissettim.
Dalida’nın en az hayatı kadar sıra dışı dizayn edilmiş mezarı Paris Montmartre Mezarlığındadır. Hayatına son verdiği görkemli evi mezarlığa çok yakın olsa da içini görmek mümkün değil. Onun izini sürenler için bu ev müzeye dönüştürülse ziyaretçi sayısı hiç de az olmayacaktır. Bunu mezarını görmeye gelip fotoğraflayan ziyaretçilerin çokluğundan anlamak mümkün.
*Başlıktaki cümle Dalida’nın erkek kardeşi Orondo’nun psikologla olan konuşmasındaki bir repliktir.
Not: Dalida’nın hayatı birden fazla defa filme alınmıştır. Bu yazıda 2017 de beyazperdeye aktarılmış olanı değerlendirilmiştir.
2017 yılı yapımı bu filmi izlemiştim. Müziğiyle, hüzünlü havasıyla, beklenmedik ve trajik olayları ve finaliyle oldukça duygu yüklü ve etkileyici bir filmdi: Dalida’nın hayatına giren erkeler intihar ediyordu. Ben özellikle, Dalida ile Eurovizyon şarkı yarışmasına katılan ve başarısız performansı nedeniyle intihar eden genç İtalyan şarkıcının trajedisinden çok etkilenmiştim. Dalida’nın, tam yaşanılacak o güzel döneminde, henüz 54 yaşında; hayatı değil de intiharı tercih etmesi ayrı bir trajediydi. // Filmi, farklı boyutlarıyla güzel anlatmışsınız, özetlemişsiniz. // Ben de şu eklemeyi yapmak isterim: Sinemayı ve özellikle Fransız Ekolü’nü ve müziği sevenler için “Dalida; izlenmesi gereken bir film.”
Filme benzer pencerelerden bakmışız sizinle. Tam da yazdığınız gibi oldukça etkileyici bir film. Gerçek hayat hikayesi olması zaten filmi bir adım öne çıkartan unsur. Dalida dünya müzik tarihinin en önemli ikonlarından biri. Disco Muzik kategorisinde ise tartışmasız bir kraliçe. O bakımdan kayda değer bu şahsiyeti ölümsüzleştirmek adına filmi bir kez daha mercek altına almak gerekiyor. Başrol oyuncunun verdiği röportajları okuyunca bu rolün nasıl da hakkını vardığını anlamak mümkün. Ona benzemek için yapılan makyajın bile 4 saat civarı sürdüğü düşünülürse neyi kast ettigim daha iyi oturur. Hatta giydiği kostümlerden biri Izmirli modacimiz Zuhal Yorgancıoğlu’na ait. Filmde kendi hazırlandığı geleneksel formdaki kostümü gören Yorgancıoğlu’nun Dalida hakkındaki röportajı da okunası. Velhasıl çok sey var diyecek Mustafa Bey, ancak ele aldığım konulardaki fikrimi ve ilave bilgileri yazınca yazılar çok uzun oluyor ve okuyucu okumayı tercih etmiyor diye kısa tutuyorum. Sağolun ki yorumunuzu okuyunca gökte ararken yerde bulmuş gibi aldım sazı elime:) Güzel görüşlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.