Derneğimiz tam 12 yıl önce kuruldu.Kurulduğu günden beri iki üç ilçenin içersine sıkışmış bir derneğimiz vardı.
Seçilen her başkan çok tartışıldı.
Ve tüm uğraşlara rağmen kendi içine kapanmaktan ve adında İstanbul olmasına rağmen, kentin tamamında örgütlenemeyen bir derneğimiz oldu.
****
Nisan’ın 5’inde 30 kişilik yönetim kurulu ve bugüne kadar derneğimizde başkanlık yapmış arkadaşlarımızla beraber ilk toplantımızı yaptıktan sonra start verdik.
İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği’nde birçok proje ortaya koyduk. Bu projelerle ilgili 9 ay içersinde girişimlerde bulunduk.
Gazete satış noktalarından tutunda, İETT toplu taşıma araçlarından ve İSPARK noktalarından yerel gazetecilerin, meslektaşlarımızın ücretsiz faydalanması için; İstanbul Valisi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bulunan siyasi partilerin Grup Başkan Vekilleri, İSPARK ve İETT genel müdürleri ile görüşerek ücretsiz yolculuk ve park için girişimde bulunduk.
Ve son olarak geçen hafta, verdiğimiz dilekçe sonrasında, talebimizle ilgili incelemeler yapan Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup yönetimi ile çok olumlu bir görüşme yaptık. Cumartesi akşamı yaptığımız Gazeteciler Günü’nde mutlu haberi verebileceğimizi ifade ettiler.
Bizde düzenlediğimiz gecede meslektaşlarımıza müjdeli haberi verdik.
AK Parti Meclis Grup Yönetiminden ilgili meclis üyesi arkadaşlarımızla, hafta içerisinde biraraya gelerek, “ücretsiz ulaşımın ve ücretsiz otopark” teklifinin içinin doldurulmasını (yönerge oluşturulmasını) konuşacağız.
Son halini verdikten sonra, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teklif verilecek…
****
Kasım ayı içersinde TBMM’de “Yerel Basın Mevzuatı”nın hazırlanması için teklifimizi; Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye,TBMM Başkan Vekili Meral Akşener olmak üzere siyasi partilerin grup başkanları – yetkilileri ve Basın Yasasını hazırlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Tülay Kaynarca ve Öznur Çalık ile görüşmeler yaptık.
Son olarak İstanbul Milletvekili meslektaşımız Oktay Ekşi’ye ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’ya yasa teklifimizi ulaştırdık. Çok da olumlu sonuçlar aldık.
TBMM’de Basın Yasası’nı hazırlayan Yalçın Akdoğan ile de “Yerel Basın Mevzuatı”nın çıkarılması ile ilgili önümüzdeki günlerde bir görüşme yapacağız.
****
12 yıldır aramızda çok konuşmamıza, bugüne kadar meslektaşlarımızla çok tartışmamıza ve bir mutabakatımız olmasına rağmen İYGAD olarak geniş katılımlı bir gece ile gazeteciler gününü kutlayamadık.
Ve bu yıl ilk defa; sponsor isimleri salonun her tarafına yerleştirmeden, gözlerimizin içine sokmadan, plaketler dağıtmadan, davetiye satmadan, kimseden para istemeden, kendi ilişkilerimizle; meslektaşlarımızla ve kimilerinin eşleri ile beraber bir dayanışma gecesi yaptık.
****
Tüm engellemelere, sabote etme girişimlerine rağmen salonda 370 servis açıldı. Yaklaşık 30 arkadaşımıza servis açamadık. Çünkü salon yetkilileri ile görüşürken 300 artı 50 ve eksi 50 konuşmuştuk.
600 kişilik salonda saat 18’de 400 kişilik servis açılmıştı. 100 kişilik servisi kaldırttık. Saat 19.30’da salon dolmuştu. Ve son anda kaldırdığımız servisleri yeniden açtırdık.
****
O gece AK Partili Belediye Başkanları ve milletvekilleri yardım kampanyası için Urfa’ya gitmiş, CHP’li Belediye Başkanları ilin toplantısında biraraya gelmiş, İstanbul Valisi’de kaymakamları toplamıştı. İyi ki de öyle olmuştu. Çünkü protokolu oturtacak yerimiz kalmamıştı. Ve meslektaşlarımızla beraber harika bir gece geçirdik.
Çok eksiğimiz vardı. Ancak İstanbul Yerel Basını ilk defa bir meslek örgütünün etkinliğinde büyük bir bölümü biraraya gelmişti. İYGAD tarihinde ilk defa iki üç ilçenin dışında İstanbul’un büyük bir bölümünde görev yapan meslektaşlarımızı biraraya getirmeyi başarmıştı.
Ve iddialı söylüyorum, İstanbul’da bulunan tüm belediye başkanlarının ve siyasilerin biraraya getiremeyeceği sayıda gazeteci arkadaşamızı biraraya getirmenin haklı gururunu duyduk.
****
Çok iddialı söylüyorum, bir aksilik olmaz ise yeni basın yasası ile beraber yerel basın mevzuatı çıkarıldığı gün, sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin her yerinde yerel gazetecilik daha kaliteli olacak. Ve inanın daha cesur haberlere imzalar atacaklar.
Ve 2010 yılında olduğu gibi, başkan seçildiğim son kongrede olduğu gibi görevi bıraktığımız Nisan ayından sonra, göreve gelecek yeni arkadaşlarımıza algısı değişmiş, üye yapısı değişmiş, gazeteci olmayanların üyelikten düşürüldüğü, saygınlığı artırılmış, İstanbul’un her tarafından üyesi olan, kimi projeleri hayat bulmuş, kimi projelerin alt yapısı oluşturulmuş derneği, göreve gelecek yeni arkadaşlarımıza teslim edeceğiz.
****
Dernek üyesi olmayan kimilerinin kendisini dernek üyesi gibi lanse ederek bizleri eleştirmesini de kınıyorum. İYGAD tüm yerel gazeteciler tarafından eleştirilebilir. Buna hakları vardır. Ancak dernek üyesi olmayanların, kendilerini dernek üyesi gibi sunarak, eleştiri yapmaları ahlaki değildir.
Hele hele kimi küçük adamcıkların, sözde muhalefet adına hasetlik etmeleri ise çapsızlıklarını ortaya koymaktadır.
Üyelere düşen görev, derneğin itibarını yerlerde süründürmek değil, aksine itibarını yükseltecek iyi gazetecilik yapmak ve iyi yerel gazeteler çıkarmaktır. Belediyelerin bültenini çıkararak yerel gazeteciliğin kalitesi yükselmez… Herkesin bilmesini isterim…
****
Görevde kalabilmek için kulis yapıyor muşum..
İnsanda biraz haysiyet onur ve adamlık olur.
“Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” diyorlar ya, bu gibi adamcıkların yalanları yatsıya kadar bile kalmıyor.
Herkesin şunu bilmesini istiyorum. Görevde kalmak için kulis yapmaya gerek yok. Çünkü 2014 yılında yapılan kongrede şuandaki yönetim üç yıllığına seçildi.
Ben bir yıllığına görev yaparım dedim. Mevcut olan yönetim, içlerinden bir başkan seçerek yoluna devam edebilir ya da olağanüstü kongreye gidebilir. Bu karar yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarıma aittir. Benim tercihimi şimdiden söyleyeyim. Olağanüstü kongre ile İstanbul’un tamamını kucaklayabilen yeni bir yönetimin oluşturulmasıdır.
Bugüne kadar her karar yönetim kurulunda oylanarak ya oybirliği ile ya da oy çokluğu ile alındı. Bu konuda karar verecek olan, yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarımızındır.
Son söz: İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği’nde kimi arkadaşlarımızın eskinin hesapları içersinde kaybolmaları, zihniyetleriyle alakalıdır. Gazetecilikle ilgili kaygısı olan arkadaşlarımıza düşen sorumluluk ona uygun davranmaktır. Mesleğimizin ya da uğraşımızın kaliteli olması için çaba sarf etmektir. Bunu çıkardıkları gazetelere ve gazeteciliklerine yansıtmaktır asıl olan… İYGAD ‘a sözde muhalefet yapanlar lütfen aynaya baksınlar…
Ayrıca İYGAD gecesine katılan, destek olan tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.
Gintem değil Tomurcuk olacak!
Dün, Avcılar Belediye Başkanı Haney Handan Toprak Benli ile ilgili yazdığım yazıda, Avcılar Temizlik İhalesi’ni kazanan Tomurcuk Firması yerine, Gintem firmasının ismini sehven yazmışım. Büyükçekmece çöp hizmetlerini yapan, Gintem firmasını karıştırmış olmaktan dolayı okuyucularımdan özür dilerim.