Datçalılar Karaville der. Doğru yazılışı Garaville’dir. Geçen gün Datça Belediyesi, Datça’nın yöresel yemeğini paylaştı. “İlgi çekmek için mi icat ettiler? Yoksa ata yemekleri mi?” araştırdım. Datça’ya özgü tek efsanevi yemek denilebilir.
Bugüne kadar böyle bir yemekten haberim yoktu. “İnsan böcek yiyebilir mi?”
“Yer yer…” diyor Datçalılar. Datça’nın meşhur Salyangoz yemeğininim dünyadaki yerine baktığımız zaman; Rodos Adasında tüketiliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kültüründe garavolli olarak biliniyor. Limon tuz ve Zivanya adlı şarap ile sunum yapılıyor.
Datça’da ekim ayında ilk yağmurlarda ortaya çıkan minik salyangozlar ot yemeden toplanıyor ve tencerede nefis bir yemeği yapılıyor. Kimine göre salyangoz katliamı. Kimine göre yemek kültürü. Yağmur yağdığında toprakta nefes alamayan salyangozlar toprak üstüne çıkıyor. Nefes almak için çıkıyorlar ama nefesleri sonsuza kadar kesiliyor insanoğlu tarafından.
İlk çıkan salyangozlar defalarca haşlanıp temizleniyor. Salyangozun arkasındaki kahverengimsi kısım kesilip atılması gerekiyor. Çünkü bu kısım dışkısıdır. Çıkarıldığında daha lezzetli olması sağlanıyor. Garaville Rum meyhanelerinin vazgeçilmez mezesi.
Eğer o kısmı temizlemezseniz ot gibi bir acı tat bırakıyor.” Garaville her dönem vardır ama salyangozların taze ot yiyip sindirip daha tadını acı hale getirmediği an olan minik halidir.
Garaville (salyangoz) yemeğinin yapılışı:
Garaville (1 kilo)
2 adet soğan, 2 adet yeşilbiber
3 adet domates,
1 baş sarımsak
Zeytinyağı, salça, karabiber, tuz
İlk yağmurlarda toprak üstüne çıkan minik salyangozlar toplanır. Canlı salyangozlar, kabuklarının orta kısmından delinerek tencerede kaynayan suyun içine atılır. Kaynatılır ve suyu dökülür. Bu işlem 3 kez veya salyangozlar yumuşayıncaya kadar tekrarlanır.
Bir tencerede zeytinyağında ince ince doğranmış soğanlar ve biberler kavrulur. İçine doğranmış domatesler ve salça eklenir. Tuz ve karabiberle sos tamamlanır. İyice pişen garavilleler hazırlanan sosun içerine atılır. Bir miktar daha kaynatılır. İçine son olarak sarımsaklar ezilerek katılır. Servis yapılır. Püf noktası sıcak servis yapılır.
Tatmadım. Tadanlar tadının ciğere benzediğini söylüyor. Tertemiz havası ve doğal güzelliği ile ilgi odağı olan Datça bölgesinde bol baharatla yapılan bu yemek sıkça tüketiliyor. Datçalıların yöresel yemeklerinin başında gelir. Et soteden farkı salyangozların kabuğu ile pişmesidir. Datça restoranlarında en çok yenen yemek olduğunu biliyor muydunuz?
Sağlıkla kalın…