Kelimeleri tanımlayarak, olayı açığa kavuşturalım. Fitne: karışıklık kargaşa. Fitneci: ara bozucu, fitne fesat çıkartmak, ara bozucu davranışlarda bulunmak, insanları birbirine katmak. İnsanlar arasında ayrımcılık yaratmak.
Fitne fücur: Fitne çıkaran kişi ve kişiler. Pahalılık: insanlara gerekli olan malların fiyat artışıdır. Fiyat artışı ise dar gelirli işçi, köylü ve küçük esnafın yoksulluğuna neden olmaktadır.
Serbest piyasa düzeninde, yoksulluğa çare bulunamaz; çünkü yoksulluk, küreselleşmenin bir hastalığı değildir. Tam tersine, sağlıklı ve gürbüz olduğunun ve giderek soygundan daha büyük pay alınacağının kanıtıdır.
Bu düzende en ayrılıkçı sınıfa yükselenler bile daha fazlasını elde etmek için, çabalama mecburiyetini duyarlar.” Çabalama mecburiyetinde neler saklıdır. İşte saklı olanlar, pahalılığa neden olmaktadır. Yoksa fitne fücur işlevselliğiyle, ülke bütünüyle pahalılığı yaşamaz.
Pahalılığı fitne fücura endekslemek, halkın gözüne perde çekmeye çalışmaktır. Çünkü insanlar arasında fitne fücurların sözleriyle pahalılık olmaz. Pahalılığa bu şekilde inanıp uyum sağlayan toplum dünya yüzeyinde yoktur. Bu durumda bağımsız düşünen, yarınlarının güvence olmasını isteyen toplumdan bahsediyoruz.
Fitne fücur davranış, insanlara ait olduğuna göre, pahalılık olayı ülke düzeninin gereğidir. Böylece toplumda kendine uygun “yoksul sınıfı” yaratmış olur.
Ülkemizde sosyal yardım alanların yani yoksulların sayısı artarken, yöneticilerin, yabancı ülkelerde konut yapmasının ve onları beslemenin alemi nedir. Senin yoksulun çöpten geçiniyor, sen başkasını beslemenin sevdasındasın.
Burada küresel şirketler, düzeni küreselleşmenin gereği olarak yoksullaştırıyorsak, olayı fitne fücura nasıl indirgeyebiliriz, diye kafa yormaktadırlar.
Pahalılığın yarattığı yoksulluk, ayrımcılığı körüklemesi bakımından da önemlidir. Çünkü ayrımcılık, düzenin beslediği en önemli kavramdır. Bu kavrama bağlı olarak, her türlü yalan uygulaması yapılabilir. Demek ki ayrımcılık, toplumu israfa ve yoksulluğa sürükler.
Kendini israfa kaptıranlar ve bu sosyal olguyu alışkanlık haline getirenler, işin haramına helaline bakmazlar. Örnek, asgari ücret tutarında gömlek alan kişiler fitneliğinden herhalde almamıştır.
Piyasa ekonomisi, küreselleşme adıyla toplumsal kafa karışıklığı yaratıp insanları köleleştirmenin peşindedirler. Her koldan saldırıların nedeni budur.
Bu saldırıları TV’LERDE konuşanlar bilmiyorlar mı?
Biliyorlar ama beslendikleri sisteme karşı gelmek istemiyorlar.
Hasan TANRIVERDİ