Fındık ocaklarının bakımı, “Her şey zamanında,” disiplini gerektirir. Bu arzuyla, ocakları odak noktası haline getirip üzerinde özgün çalışmalar yapardık.
Fındık ocaklarının verimi; bu tür bakımına bağlıdır. Hangi üreticiye sorarsanız, “Fındık bitkisi, üzerinde durulmayı ve özel bakımı ister,” Diyecektir.
Fındık ocakları aynı bebek gibidir. Her an başında ve aynı özeni göstermelisin. Fındık dalı yerinde duruyor, diye zamanı değerlendirmez ve gerekli müdahaleyi yapmazsan, karşında küskün ocaklar bulursun.
Yöneticilerin verimlilik yönünden kaliteyi artırıcı örnek bahçe çalışması yapmalıdır. İlgili kuruluşların, her köyde kuracağı bahçe yeterli olacaktır. Bu bahçelerde, yapılacak uygulamalar, halka gösterilmelidir. Böylece geleneksel üreticilikten, bilimsel üreticiliğe geçilmelidir.
Bilimsel üreticilikte, elde edilen verilere göre on beş gün önceden, ocak altları iyice temizlenmelidir. Böylece bahçe fındık toplamaya uygun hale dönüşmüş olacaktır. Havaların sıcak olması da bu tür çalışmaya engeldir. Çünkü köyler arasındaki futbol maçları başlar. Ayrıca deniz mevsiminin tam zamanıdır. Bu konulara da alışkanlıklarımız devam etmektedir.
İşimizi başarma ile alışkanlıklarımızın çatıştığı noktada zoru başarıp fındık temizlemeye giderdik. Yalnız akşamları denizi de ihmal etmezdik. Böylelikle deniz alışkanlığımızı yerine getirirdik.
Fındık ocaklarında çalışmamız, verimlilikte fark yaratmak içindi. Sonuçta özel notlar alıp değişik uygulamaların vereceği miktarı da görme şansımız olacaktı.
Uzmanların görüşlerini işleme koymak, stratejilerinden yararlanmak gerekir. Ayrıca bu konuda deneyim sahiplerine de baş vurulabilir. Üretime kadar harcanan zaman, para ve enerjiyi hesap edip geliri bilmeliyiz. Çalışmaların paylaşılması, yararlanma biçimleri ortak kullanılmalıdır. Piyasa ilişkileri de takip edilmelidir.
Ocakların temizlenmesi ve atıkların sınırlara taşınmasının da maliyeti bilinmelidir.
Fındık üretimi yapan ailelerin davranışları incelenmelidir. Çünkü aile fındık üretim zamanı yayladadır. Yaylacılık da önemli bir sosyal ve ekonomik olgudur. Fındık ile yaylacılığın birbirine etkilerini tartışmak gerekir. Yaylacılık gelenekse fındık üretimine zararları var mıdır?
Fındık üretimini bilimsel olarak yapan bir ailenin dönüm başına aldığı fındığı gündeme getirip köylüye örnek verilmelidir.
Mevsim gereği spor karşılaşmaları ve yerli turistlerin ziyaretleri yerel yönetimler tarafından fındık zamanından önceye denk getirilmelidir. Çünkü harcanan emek, üretimle doğru orantılıdır.
Üreticilerin akrabalık ve komşuluk ilişkileri birlikte olmaları, üreticilere yardımlaşma kolaylığı sağlamaktadır.
Fındık ocakları, üretimden sonra da bakım ister, unutmamak gerekir.
Hasan TANRIVERDİ