Finlandiya Milli Sağlık Enstitüsü (THL) tarafından bugün yapılan açıklamada Pandremix isimli domuz gribi aşısının çocuk ve gençlere uygulanmasının durdurulduğu açıklandı. Bu karar aşı yapıldıktan sonra yaşları 5 ile 15 arasında değişen 6 çocukta narkolepsi (uyku hastalığı) geliştiğinin bildirilmesi ve 9 da şüpheli vakanın olması sebebiyle alındı. Finlandiya’ da bir senede narkolepsi teşhisi konan çocuk sayısının ortalama olarak 3 olması hasta sayısındaki artışın önemli olduğunu gösteriyor.
THL tarafından yapılan açıklamada, narkolepsinin domuz gribi aşısına veya aşılama ile tetiklenen başka faktörlere veya doğrudan domuz gribine bağlı olarak gelişebileceği vurgulanarak aşı ve narkolepsi arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesinin birkaç ayı bulacağı da bildirildi.
Bu ay içinde İsveç’ te de 12-16 yaşları arasındaki 6 çocukta aşı yapıldıktan 1-2 ay sonra ortaya çıkan narkolepsi vakaları rapor edilmesi üzerine Tıbbi Ürün Ajansı (MPA) tarafından bir araştırma başlatılmıştı. Ajans, İsveç’ te erişkinlerde de narkolepsiye rastlandığını açıklamış ancak bunların sayısı hakkında bilgi vermemişti.
THL, geçen sene tüm dünyada bu aşının 4 milyonu çocuk 90 milyon kişiye uygulandığını ancak böyle bir yan etkinin görülmediğinin altını çizmekle beraber Finlandiya Tıp Ajansı uzmanlarından Kari Lankinen doktorların domuz gribi aşısının birçok yan etkisini sağlık otoritelerine kasıtlı olarak bildirmediklerini savunuyor.
Finlandiya Sağlık Bakanı Paulo Risikko bu şüphenin mutlaka giderilmesi gerektiğini söylüyor. Bunun için en azından birkaç aylık bir süre gerektiğine göre bu sene Finlandiya’ da çocuk ve gençlerin domuz gribi aşısı olamayacakları gerçeği ortaya çıkıyor.
Narkolepsi hakkında her eve lazım bilgiler
Halk arasında uyku hastalığı adıyla bilinen narkolepsi santral sinir sisteminin kronik bir hastalığıdır. Hastalığın başlıca belirtileri gündüzleri konuşurken veya yemek yerken öncü bir uyarı olmadan ve aniden uyumaya başlamak, kas tonusünün ortadan kalkması (katapleksi) sebebiyle birden yığılıp kalma, hayal görme, gece uykularının ve otomatik davranışların bozulmasıdır. Hastalığın kesin sebebi bilinmemekle beraber genetik bir yatkınlık ve bunu tetikleyen çevresel faktörler (virüsler, stres, toksinler) sorumlu tutulmaktadır. Beyinde uykuyu düzenleyen hipokretin isimli kimyasal maddenin azalmış olduğu belirlenmiştir. Hastalığı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur ama bazı ilaçlarla ve hayat tarzı değişiklikleriyle belirtiler kontrol altına alınabilir.
ÖNEMLİ NOT:
Bundan birkaç ay önce de Avustralya’ da grip aşılarının 5 yaşından küçük çocuklarda beklenenden 9 misli fazla ateşli havale nöbetlerine yol açtığı belirlenmiş ve sağlıklı küçük çocuklara grip aşısı yapılmaması tavsiye edilmişti.
Bu konudaki ayrıntılar için: http://www.ahmetrasimkucukusta.com’ a bakınız.