Samsun Valiliğimizin himayesinde, Büyükşehir Belediyemizin ve diğer kurumlarımızın desteğiyle, Samsun Turizmciler Derneği organizasyonunda gerçekleştirilecek festival 4 gün sürecek.
Bu festivalin Ordu açısından iki de önemli noktası var: birincisi festival hazırlıkları ve organizasyonunun neredeyse tüm yükünü çeken Turizmciler Derneğinin Başkanı kıymetli kardeşim DİLEK GENÇ hemşehrimiz. İkincisi ise bu festival Samsunda hemşehrilerimiz tarafından kurulu Ordu Sevgi Derneğinin de katkılarıyla hayata geçirilmiş olması.
Festival yarın Samsun merkezde devam edecek ve bir adım ötemizde.
Bu yazıyı paylaşmaya biraz geç kaldım biliyorum ama gene de yazmak istedim. Malumunuz ben bu yazıyı festivalin ilk defa yapıldığı yaklaşık 1 yıl önce paylaşmıştım.
Pazar akşama kadar devam edecek olan festivalin bu seneki içeriğiyle ilgili çok detaylı yazımı haftaya paylaşacağım. Ancak şimdi bir önceki yazımı aynen paylaşıyorum
Program birinci gün Bafra Sürmeli Örnek köyünde, ikinci gün ise Samsun Sevgi Parkı ve Sevgi Gölü yanında gerçekleştirildi.
Festivalin birinci günü olan 17 Nisan’da Samsun merkezden 40 dakika mesafedeki Sürmeli köyünde ot toplama yarışması yapıldı. Köye önce bisikletler, ardından misafirler vardılar. Turizmciler Dernek Başkanı Dilek Genç’in ifadesiyle; “Güneş muhteşem, bizi karşılayan köylülerimiz güler yüzlü, ikramlar otlu, gözlemeler çökelekli, köy ayranı lezzetli, köy pazarı muhteşem, köyden teyzelerimiz köy ürünleriyle karşımızda, çocukluğunda azıcık anneanne babaanne köyüne gidenler köyün muhteşem çiçek kokularıyla dejavu yaşıyor”
“Ot toplama yarışması için gruplar oluşturuldu. Samfad fotoğraf sanatçıları aramızda. Her gruba fotoğrafçılarında eşlik ettiği, doğayla baş başa muhteşem iki saat. Jüri ziraat fakültesinden hocalarımız. Yenilebilen otları saymaya başlıyorlar. Herkes sanki yarışmaya mutlu olmak için katılmış. Hiçbir gerginlik yok. Bunda Sürmeli köyünün doğallığı da büyük etken. 32 çeşit yenilebilen ot ve birinci Nurdan İnan”
“Aramızda Kartepe’den çiğ beslenme uzmanı Raufood’cu Mehmet Ak ve asistanı da var. Bizlere çiğ olarak hazırladığı yemeklerinden tattırıyor”
“Festivalimizin ikinci günü Sevgi gölü; kuğular ve lalelerle bir harika. 2015 yılının Samsun’da ki en güneşli günü. Festival için sarı beyaz giyinmiş masalar. Yemyeşil doğayla ve masmavi denizimizle iç içe herkesin yüzünde tebessüm”
“Kaldirik, mendek, gömeç, çöklice, cimcirik vs. isimleri bile harika otlarımız başköşede. Stantlarda turşular, reçeller, pekmezler süslü kavanozlarda, tam tahıllı ekmekler, organik sertifikalı marullar yerlerini almış. Yemekler harika görünüyor. Isırgan çorbası, lahana sarması, mendek kavurması, çöklice kızartması, kazıyak böreği yüzlerce çeşit yemek, börek ne de çok çeşidimiz varmış. Belki birçoğu babaannesi pişirdikten sonra yememiş ama tadı damağında”
“Samsun’un ilçe belediyelerimizden, hemşeri derneklerimizden, bireysel katılımlarıyla baylı bayanlı herkes stantlarının başında”
“Samsun un daha birçok lezzetinin yanında yöresel ot yemeklerimiz görücüye çıkmış. Tabi ki yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz yediden yetmişe herkes festivalde. Her şey harika görünüyor. İzcilik kulübündeki arkadaşlarımız oyunlarını sergilerken en çok çocuklar mutlu. Samsun fotoğrafları sergisi, halk oyunları, aktiviteler…”
“Dijitürk Türkmax Gurme programı, TRT, İhlas Haber Ajansı, Anadolu Haber Ajansı ve yerel basınımızdaki muhabir arkadaşlarımız lezzetleri çekimdeler”
“Yemek yarışmacıları yemeklerini değerli jürilerimiz Dijitürk Türkmax Gurme Gökçen Adar, Çiğ beslenme uzmanımız Mehmet Ak, Sheraton Otel Mutfak şefi Ercan Yılmaz’a teslim ederlerken yemeklerinin daha sonra bir yemek kitabında yayınlanacağını bildikleri için daha da heyecanlılar. Önce yemeklerin fotoğrafları çekilir ve jürimizden tat kontrol. Birinci ısırgan çorbası ile Sevim Akyüz.”
Samsun Turizmciler Derneği yönetimine ve Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Dilek GENÇ’e gönül dolusu teşekkür ediyorum.
O kadar içten bir anlatım dili kullanmış ki eklemeler yapsam haksızlık olacaktı, yorumlarım yarınki yazımda.