Fatsa, Türk Edebiyatına yansımış mıdır?
Eğer yazıldıysa; kimler, neyi, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar yazmışlar ve yayımlamışlardır?
Bu yazıda; roman-öykü-şiir-anlatı ve deneme gibi edebi eserlerde Fatsa ve çevresinin yansıtılması konusuna giriş yapacağız.
Sadece giriş..
Konu geniştir, derindir.
Tarihsel ve toplumsal boyutları vardır.
Edebiyat ve toplum arasında karşılıklı ilişkiler bulunmaktadır.
Edebiyat toplumun aynasıdır.
Yerel edebiyatta anlatılanlar, o bölge topraklarında yaşayan insanların dramları olsa da, temel izlekler değişmez ve onlar Büyük İnsanlıkla aynı temaları-aşk, gurur, sevinç, acı, saygı, sevgi, geçim, dayanışma, korku, umut, özlem gibi- paylaşırlar.
Zeki Sarıhan; Bir Ömür Böyle Geçti isimli eserinde, Türkiye’deki ilk köy yürüyüşünü anlatır.
27-28 Temmuz 1967’de Beyceli Köyü’nden başlayıp Ordu Valiliğine kadar yapılan yürüyüşün serüvenidir anlatılan..
İleri Köy Peşinde başlıklı yapıtı ise, yine Fatsa’da 1965-1968 yılları arasındaki politik mücadeleler, yürüyüşler, köy kalkınması ve bilinçlendirme çabalarını anlatmaktadır.
Rüstem Gürler; yazar, şair, tarihçi olarak Fatsa’ya çok eser kazandırmıştır. Bir Kalp Atışı Fatsa isimli yapıtında, sevgiler, aşk, politik geçmiş, doğa harikası imgesel betimlemeler.. Fatsa’yı çok yönlü olarak Türk Edebiyatına taşımıştır.
Ayhan Sarıhan; eğitimci bir yazar olarak Beyceli Köyü üzerine öyküler, türküler ve sözlük çalışması bulunmaktadır.
Cahit Yargıcı; Gökçeli Köyü doğumlu mühendis-şairdir.
Şiirlerinde; Fatsa’yı, doğduğu köyü, anasını-babasını, evlerinin önündeki dut ağacını betimler. Fatsa Sevdası isimli şiiri ilçenin geniş bir tasviridir.
Halk Ozanı Dursun Ali Akınet’ in şiirlerinde, Asarkaya, Suyun Gözü kitaplarında hep Fatsa ve çevresinin doğası, suyu, havası ve insanları vardır.
Şair Hasan Gençay; şiirlerinde Çullu, Dolunay, yosun kokuları, sahil ve sevdaları, insanların dramlarını anlatmıştır.
Kim Vurduya Gitti Bu Yürek, Islanmamış Sevdalar isimli yapıtları eserlerinden birkaçıdır.
Azer Yaran; Karadeniz’e özgü kültür yapısı ve çocukluk dünyası şiirini beslemiştir. Deniz ve Ten, Burada Günışığı önemli yapıtlarındandır.
Halit Suiçmez, Fındık ve Fatsa Öyküleri isimli kitabında, hem fındık emekçilerinin hem de doğup büyüdüğü Kılıçlı Köyünün öykülerini yansıtmıştır.
Elbette Fatsa’nın Türk Edebiyatına yansıması bunlarla sınırlı değil.
Çalışmalarımız ilerledikçe roman-öykü-şiir-deneme-anı ve izlenimler-anlatılar olarak güzel ilçemizin eski ve yeni öykülerini yazmaya, yazılanları okuyup değerlendirmeye devam edeceğiz.
Tüm bu çalışmaların temeli ve alt yapısı olarak Sayın Cevat Erbil’in katkısıyla hazırlanan iki ciltlik Fatsa ve Yöresi Tarihi isimli eserleri de anmak zevkli olacaktır.
Fatsa her yönüyle Türk Edebiyatına yansıtılmayı en çok hak eden ilçelerimizdendir. Araştırmaya-çalışmaya ve yazmaya devam..