Trabzon ve çevresi: Fatih Sultan Mehmet’in öncü kuvvetler komutanı Kadir Ağa tarafından 1459 tarihinde alındı. 1461 Tarihi: Fatihin Trabzon’a ordusuyla geliş tarihidir. Fatihin Trabzon’a gelişi
Pontus devletinin resmen ortadan kalkmasını sağladı. İki yıl surların içine hapsedilen Rumlar belirli şartlarla teslim oldular. Devletin zaafa düştüğü yıllarda zaman zaman Pontusçularda devlet kurma hevesi alevlenir. Rumların bu hevesini-son kez-Topal Osman Ağa ve Vakfıkebir’in efsane kahramanı
Hasan Fehmi Bozalioğlu tarihten silmiştir.
Biz- millet olarak- kendi tarihimizi çok iyi bilen ve bu bilgileri torunlarımıza aktaran bir millet değiliz.
Fatihin öncü kuvvetler komutanı Trabzon ve Gümüşhane yöresini Türkleştirince Ermeni ve Rum artıkları büyük bir kuvvet toplayarak yöreyi ele geçirmeye çalışmışlar. Kadir Ağa bu kuvvetlerle-bugünkü-Kadırga’nın tepesinde çarpışırken şehit düşmüştür. Mezarı Kadırganın tepesindedir.
Fatih Sultan Mehmet 1461’ de Trabzon’a gelince Kadir Ağanın mezarını ziyaret etmek ister.
107 yaşında veziri Akşemsettin’i Trabzon’da bırakarak –sen yaşlısın, at sırtında duramazsın-diyerek ordusuyla Kadırga’ya hareket eder. Mezarı ziyaret ettikten sonra hocası Molla Gürani’ye sorar: ” Hocam burada Cuma namazı kılınır mı?” Molla Gürani : ”Seferi hallerde Padişahın emrettiği her yerde Cuma namazı kılınır” der. Burada rüzgar sert esiyor. Öyle ise vadiye inelim diyerek bugünkü açık cami denilen yerde Cuma namazı kılınır. İmam Fatihin hocası Molla Gürani’dir. Kadırganın kuruluş tarihi işte bu tarihtir.
Yıl 1461, 26 Ağustostur. Günlerden Cuma.
Bugün bazı kendini bilmezler- oy uğruna- tarihi gerçekleri saptırma ve yanlış benzetmelerle koca bir coğrafyayı suçlama gereği duyuyorlar.
Böyle düşünenlere bu ülkenin ekmeği haram olsun… Birgün özgürlük uğruna en çok şehit veren Trabzonlunun asil kanları onları mutlaka boğacaktır. Buna inanıyorum.
Trabzonda reçeteni yazdırdın
Samsunda ilacını düzdürdün
Sakarya’da yüz bin düşman yüzdürdün
Ekrem Talu
Diyen büyük şair ruhun şad osun.
Fatih-Pontus-Kadırga
Araştırmacı yazar
Murat CİHAN