Farklı yaş, meslek ve vilayetten olmak üzere, beş ayrı kişiye bir soru sorulmuş ve yapılan kısa söyleşi aşağıya alınmıştır.
Psikoloğun sorusu; Ülke kalkınmasında önceliğiniz.
Öğretmen; Öncelikle kalkınmadan ne anlaşılacağını ortaya koymak gerekir. Aksi hâlde yapılan yorumların nereye gideceği belli olmaz. Kalkınmada milletin refahı, eğitim ve öğretimden geçer. Ayrıca özgürlüğü, hukuk ve adalet anlayışı, eşit olmalıdır.
Ülke sosyal devlet özelliklerini korumalı ve laik sistemi yaşamalıdır. Kalkınma öncelikle, bireysel eğitimle başlar. Eğitimde dünya milletlerinin seviyesine çıkmak için, bilim ve fende büyük yatırımlar yapılmalıdır.
Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalıdır. Başarılı öğrenciler ödüllerle teşvik edilmelidir.
Avukat; Bir Ülkede esas olan, hukukun üstünlüğü ve adaleti hâkim kılmaktır. Dünyada öngörülen sistemin esası bu anlayıştır. Bu şekilde dünyaya entegre olmalıyız.
Millet, yöneticisine güven duymalı, haksız rekabet, adam kayırma ve rant peşinde olanları yönetimde hiçbir şekilde görmek istemez. Tüm bireyler, milli gelirden çalıştığının karşılığını almalıdır.
Devlet, kurumlarına liyakatli insanları getirmelidir. Akraba, yandaş diye adam gözetilmemelidir.
Doktor; Bir Ülkede bireylerin dolayısıyla toplumun sağlığı önemlidir. O hâlde toplum olarak sağlıklı düşünmeli ve kararlarımızı vermeliyiz. Toplum her türlü üretimi artırarak milli geliri üst seviyelere çıkartmalıdır. Yöneticiler insanımıza üretimi artırması için, tam destek vermelidir.
Yabancıya avuç açacak duruma gelmemeliyiz.
Sağlık çalışanının önü açılmalı ve dünya çapında başarılar beklenmelidir.
Ziraat mühendisi; Dünya insanları beslenme konusunda büyük mücadele vermektedir. Besin maddelerinin üretimi, tarım ve hayvan yetiştiriciliği ile gerçekleşir. Onun için, Ülkenin her yanındaki toprağını işletme atölyesi gibi kullanıp üretimi artırmanın yollarını aramalıyız. Kendine yetecek Ülke durumuna yeniden gelmeliyiz.
Sebze ve meyve üretiminde üstün kaliteyi yakalamalıyız. Dünya devletlerine ihracat yapan devlet olmalıyız.
Fındık, pamuk, şeker pancarı, üzüm, incir, kayısı ve baklagilleri en kaliteli yetiştirmeliyiz.
Tarıma elverişli toprakları betonlaştırmamalıyız. Maden araması ve taş ocağı diye o mümbit topraklar heba olmamalıdır.
Tarih akademisyeni; Ülke olarak elimizdeki nimetlerin kıymetini bilmeliyiz. Tarihimize ve eserlerimize daha dikkatli davranmalıyız. Şans eseri elimizde kalanları da korumayı sağlamalıyız.
Tarihin de sevgiden geçtiğini bilmeliyiz.
Tarih, kalkınmayı ve ileri tolumlar seviyesine çıkmayı esas alır.