Görevini bilen, işini hakkıyla yapan ve görev adamı olan kişi toplumda farkındalık yaratır. Yürürken de düşünmek, başarıyı yakalamada, farkındalık yaratmakta önemlidir.
Farkındalık yaratmak, eskilerin dediği gibi, “İşin ehli olmak” Demektir.
Günümüzde ise, liyakat meselesi ile işin ehli olmayı anlatmaktadırlar.
Farkındalık yaratmak için, çeşitli olaylar karşımıza çıkar. Bunlar arasında ruh ve beden sağlığına dikkat edip bedenini ve beynini eğitmelisin. Bu eğitim işe laik olman için yapılır.
İşin ehli olmak için, kendini üstün görmemelisin. Çünkü senden çok daha iyiler, vardır ve olacaktır da. Yalnız, yerinde ve zamanında senin gibi olaya anında etki eden yoktur. Bu konuda hiçbir menfaatin yok ve “Bana ne de” demiyorsun.
Bireysel hak ve özgürlüklere değer vermelisin. Böylece toplumda güvenilir insan olmalısın. Güvenilir olmak, işin ehli konusunda her şeydir.
Bir insanın yüreğinde, yer alan o en derin, içten duyguları anlatabilmek için, sözcükler zavallı kalır. Bazen farkındalık yaratmak istersin, fakat farkında olmadan, acı ve üzücü olaylar taşarsın.
Her şeye rağmen, acı veren olaylara da alışmak başarı için, olayları iyi kullanmak gerekir. Olayları kullanırken, farkındalık yaratmayı engellememek gerekir.
Farkındalık yaratmada önemli olan, severek ve zorunlu olarak atalarının yolunu izlemektir. İnsanlara karşı, sevecen, merhametli ve anlayışlı davranmasını bilmelisin. Bunun yanında aç gözlü, kindar, yalancı ve şiddet yanlısı olmamalısın.
Bu tür kötü duygulu insanlar toplum içerisinde, kendilerini rahat gizleyecekleri için, çok dikkatli olmak gerekir. İşte farkındalık yaratmak öyle ağızdan çıktığı gibi olmuyor.
Farkındalık yaratmada, kişiler acılara göğüs gerebilmeli ve kötü ruhlu kişilere yaklaşmamalıdır. Gözler görüyor, kulaklar duyuyorsa işlerine tutkun ve içten bağlı olmalıdır.
Farkındalık yaratan kişiler, ortaya koydukları eseri herkesin kabullenmesi gerekir. Eser mutlaka çok güzel olmalıdır.
Her insan farkındalık yaratamaz. Çünkü bu bir kabiliyet konusudur.