Rakamlar üzerinden okunduğunda referandumda kimsenin öyle söylenildiği gibi açık ara önde olma ihtimali söz konusu değildir. Seçime katılma oranı yüzde 86’yı geçerse ‘evet’in kazanma şansı da yoktur.
16 Nisan 2017 refarandumunda ülke genelinde 55 millyon 319 bin seçmen oy kullanacak.
Seçime katılma oranı yüzde 86 olursa sandık başına gidecek seçmen sayısı yaklaşık 47 milyon 574 bin olacak.
Yurt dışı seçmen sayımız ise yaklaşık 2 milyon 900 bin. Kasım 15 seçimlerinde yaklaşık yüzde 45 ile 1 milyon 300 bin oy kullanılmış.
AK Parti yurt dışı seçmenlerinen Kasım seçimlerinde oyların yüzde 56 ile 722 bin 500’ini, Haziran seçimlerinde ise yaklaşık yüzde 49 ile 520 bin vatandaşın oyunu almış.
****
Kasım seçimlerinde yurt dışı seçmenleri de dahil yaklaşık 48 milyon 180 bin seçmen oy kullanmış.
Haziran seçimlerinde yüzde 3 ile 1 milyon 345 bin, Kasım seçimlerinde geçersiz oy sayısı yüzde 1.4 ile 684 bin olmuş. AK Parti’ye Haziran seçimlerinde geçersiz oy kullanan yüzde 1.5 civarında seçmen tekrar geri dönmüş.
Ayrıca yurt dışı seçmenlerinde AK Parti’nin aldığı oylarda 200 bin civarında artış olmuş.
Yine AK Partili olup, Haziran seçimlerinde sandığa gitmeyen yaklaşık 500 civarında seçmende, Kasım seçimlerinde sandığa giderek AK Parti’ye oy vermiş. HDP’ye giden yaklaşık 2 milyon ve MHP’den de yaklaşık 800 bin civarında oy tekrar AK Parti’ye dönmüş.
****
Haziran seçimlerinde 18 milyon 865 bin oy alan AK Parti, Kasım seçimlerinde 23 milyon 670 bin oy almış. Kasım 2015 seçimleri AK Parti’nin aldığı oy sınır oyudur.
Aynı zamanda 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52 ile aldığı toplam oy 21 milyon oydur.
****
Kasım seçimlerinde AK Parti oyların 23 milyon 670 binini alırken, muhalefet ise toplam oyların 23 milyon 826 binini almış.
Yüzde 86 katılım olursa ne olur?
Evet ve hayır bloğunun oyları Kasım seçimleri üzerinden okunduğunda kabaca yüzde 50, yüzde 50’dir.
16 Nisan seçimlerinde ise yurt dışı seçmenlerinin yüzde 50’inin üzerinde oy kullanacağını kabul edersek, yaklaşık 1 milyon 500 civarında seçmen oy kullanacaktır.
Ülke genelinde ise yaklaşık yüzde 86 katılım olduğunda, oy kullanacak seçmen sayısı 47 milyon 600 civarında olacaktır. Yurt dışı seçmenleriyle oy kullanacak seçmen sayısı yaklaşık 49 milyon 100 bin civarında seçmen sandığa gidecektir.
Yaklaşık yüzde 1 civarında geçersiz oy kullanılacağını kabul edersek, geçerli oy sayısı yaklaşık 48 milyon 600 bin olacaktır.
AK Parti’nin Kasım seçimleri üzerinden yaklaşık 8 ile 10 arasında fire vereceğini hesaplarsak alabileceği oy 21 milyon 300 bin sınırıdır. Bu oy Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçildiği seçimlerde aldığı oy oranıdır.
MHP Kasım seçimlerinde aldığı oy oranı 5 milyon 691 bindir. MHP’den evet bloğuna gelebilecek oy yüzde 30’dan yukarı çıkma ihtimali söz konusu değildir. Bu ise yaklaşık 1 milyon 700 bin oy tekabül etmektedir.
Evet bloğunun 16 Nisan’da alabileceği oy toplamı 23 milyon sınırıdır.
Hadi diyelim 1 milyon oy da yeni seçmenlerden, HDP’den ve diğer siyasi partilerden geldiğini var sayarsak evet bloğunun alabileceği oy sınırı 24 milyon sınırıdır.
Hayır bloğunun da alabileceği sınır oy 24 milyon 500 bin civarıdır.
Yani yüzde 49.5 evet, yüzde 50.5 hayır olma ihtimali söz konusudur.
****
Şayet, seçime katılma oranı düştüğünde bilin ki, evet oyları Nisan refarandumunda önde çıkacaktır.
Şayet katılım oranı yüzde 86’nın üzerine her çıktığında, hayır oyları evet oylarının önüne geçeceğini de belirtmek isterim.
Haziran seçim sonuçlarına benzer sonuç yaşanırsa!
Haziran seçimlerinde olduğu gibi bir sonuç çıkarsa da bilin ki, evet bloğunun alabileceği toplam oy 21 milyon olacaktır. Bunun karşılığı ise yüzde 45’tir. Hayır bloğu da yüzde 55 oy alacaktır.
Şunun altını çizelim. Duygularımız, taraftar kimliklerimiz desteklediğimiz tarafın önde çıkmasını isteyebilir. Ancak rakamlar da ortada duruyor.
Rakamlar üzerinde okumanın daha gerçekçi olduğunu düşünenlerdenim.
****
Seçimlere 10 gün kalmışken durumun başa baş olduğunu da görmek gerekiyor.
Ancak kararsız olduğunu söyleyen seçmenlerin aslında karar verdiğini düşünenlerdenim.
Bugün sokakta evet demenin bir bedeli yoktur. Hayır demekten korkanlar vardır. Böyle bir algının da maddi koşulları vardır.
Özellikle, AK Parti’ye yakın olan, belediyelerde, devlette işi olanların, herhangi bir ankette hayır deme şanslarının olmadığını düşünüyorum. Hatta evet diyenlerin kimilerinin bile yaratılan korku ortamından dolayı, evet dediklerini düşünürsem ve var olanı okursam, evet’in çıkma ihtimali bugün için söz konusu değildir.
****
AK Parti’ye yakın olan, AK Partili olan ancak hayır diyecek olanlar şu gerçeğin farkındalar. 17 Nisan sabahı hayır çıksa bile AK Parti iktidarına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da görevini devam edeceğini aklı başında olan herkes bilmektedir.
Son söz: Rakamlar okunduğun da, var olan koşullar değerlendirildiğinde evet’in çıkma ihtimali söz konusu değildir. Evet’in çıkabilmesi için olağanüstü koşulların değişmesi gerekmektedir. Referandum yaklaştıkça kim daha agresif davranıyorsa, dilini gerilimden yana kullanıyorsa bilin ki, işlerin istenildiği gibi gitmediğinin de göstergesidir.
Evet kampanyası yürüten devlet ve AK Parti aklı, seçime katılma oranının düşük olmasını ve seçimlerin boykot edilmesini isteyeceğini de bir kenara yazılmasını isterim.
Not: Neden AK Parti içerisinde yüzde 8 ile 10 civarında hayır oyu kullanılacağını görmek için, partinin ağabey düzeyindekilerin, dünün parti içersinde ciddi ağırlığı olanların tavırlarına bakın. Ve aynı zamanda evet çıktığında parti içersinde ağırlıklarını kaybedeceğini düşünenleri göz önüne getirin. Bir de son 20 yılda AK Parti’nin küresel düşünen aklını hesap edin. Ve tabi ki, muhafazakarların vicdanını…