Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin çalıştığı her bir yıl 450 gün gibi değerlendiriliyor. Bir yıl çalışmaları karşılığında emekli olmaları gereken yaştan da 3 ay düşülüyor.
Resmi rakamlara göre 1 milyon 802 bin engellimiz bulunuyor. Engellilerimizin önemli bir bölümü süreğen rahatsızlıkları bulunan engelliler. Yani rahatsızlıkları onların toplumsal aktivitelere katılmaktan alıkoyuyor. Bu durumda olan engelli sayısı 976 bin 752. Bu rahatsızlıkları nedeniyle engellilerin sürekli bir bakıma ihtiyaçları oluyor. Bu nedenle evde engelli çocuğuna bakan kişiler için önemli bir hak söz konusu. Bu durumdaki kişilere engelli aylığı bağlanabiliyor. Diğer yandan başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelere de erken emeklilik ve prim zammı hakkı var.
EN AZ YÜZDE 40 ENGELLİ OLMALI
Engellilerimizden 18 yaşını geçmiş ve ekonomik olarak yoksun durumdakilere engelli aylığı bağlanabiliyor. Diğer yandan kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunan kişilere de engelli aylığı bağlanması söz konusu. Fakat engelli aylığını engellinin kendisi değil de, yakını alacaksa hem muhtaçlık şartı, hem de engelliye bir fiil bakma şartı aranıyor. Sağlık kurulu raporuyla en az yüzde 40 oranında engelli olduğu tespit edilenlere engelli aylığı bağlanabiliyor. Fakat engelli aylığı alabilmek için engelli olmak yetmiyor. Bunun dışında;
? Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan,
? SGKdan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almayan,
? Nafaka bağlanmamış ve bağlanması mümkün olmayan,
? Herhangi bir sürekli geliri olmayan engellilere engelli aylığı bağlanabiliyor.
GELİRİ BULUNMAYACAK
Bu şartları taşıyan ve 18 yaşını tamamlamamış engellilerin yakınlarına da engelli aylığı bağlanabiliyor. Bakmakla yükümlü engelli yakını bulunan kişiye gelir bağlanabilmesi için bakımın fiilen gerçekleşmesi ve muhtaçlık şartı gerekiyor. Diğer yandan engelli yakınına bakması dolayısıyla kendisine aylık bağlanacak kişinin SGKdan gelir veya aylık almıyor olması, nafaka almıyor olması ve çalışmaması gerekiyor.
18 yaşını geçtiğinde 426 TL’ye çıkıyor
BAKMAKLA yükümlü olduğu engellisi bulunan kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen aylık gelirin 270,2 TLden az olması halinde engelli aylığının bağlanması mümkün. Evinde engellisine bakan kişiye aylık 282,3 TL ödeme yapılıyor. Ödemeler 3 ayda bir yapılıyor. Başkasının sürekli bakımına muhtaç olan engelli çocuk 18 yaşını geçtiğinde ise alacağı aylığın miktarı artıyor ve 426,5 TL’ye yükseliyor.
Her dört yılda bir yıl kazanıyor
BAŞKASININ sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelere emeklilik konusunda önemli kolaylıklar var. Buna göre, başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalıştığı her bir yıl 360 gün olarak değil 450 gün çalışılmış gibi değerlendiriliyor. Diğer yandan bir yıl çalışmaları karşılığında emekli olmaları gereken yaştan da 90 gün yani 3 ay düşülüyor.
İki aylığı alması mümkün
1 Ekim 2008’den sonra 8 yıl çalışması olan ve başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede engelli yakını bulunan kadın sigortalılar için 8 yılın karşılığı 10 yıl olarak değerlendirilecek ve emekli olması gereken yaştan 2 yaş düşülecektir.