27 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne dönüştürüldü.Ulusal Süt Konseyi kurulmadan önce çiğ süt fiyatları ülkemizin batısındaki iki ilimizde (Burdur-Çanakkale) yapılan ihalelerde oluşan fiyat tüm ülkeye referans gösteriliyordu.. Uygulamada bunun sakıncaları görüldüğünden Ulusal Süt Konseyi kurularak konseyde yer alan çiğ süt üreticileri, süt sanayicileri temsilcileri bir araya gelerek pazarlıkla belirlemeye başlamışlardı..
Çiğ sütte fiyat istikrarı sağlamak amacı ile çıkarılan parasal teşvikli süt tozu üretiminin bürokrasi ayağına USK’nın da dahil edilmesi, fiyat pazarlıkları çiğ sütte fiyat istikrarını sağlayamamıştı. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği yönetimi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuruda bulanarak hayvancılık ürünlerinden canlı hayvan, et ve sütte piyasa düzenlemesi kurulmasını istedi. Bu istek 2011 seçimlerinden önce Başbakanlığa iletilmiş ve bizzattihi Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayvancılık düzenleme kurulu şeklinde et ve süt kurumu kurulacağı açıklanmıştı.. Bu konuda kanun tasarısını gayri resmi şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi uzmanları hazırlamıştı.
Zaten TMO’nun tahıl piyasası düzenleme kanun taslağı kendi elinde vardı. TMO uzmanları tahıl piyasası kanun taslağındaki tahıl vb. kelimeleri kaldırıp yerine canlı hayvan, et, süt kelimelerini yerleştirerek ortaya 70-80 maddelik hayvancılık ürünleri kanun tasarısı taslak metni ortaya çıkmıştı. GTH Bakanlığı’nın hukuk müşavirliği de bu taslak metne hukuki rötuşlar yaparak 2012 yılında Yüksek Planlama Kurulu’na göndermişti..
Yüksek Planlama Kurulu üyesi bakanlar bu konuda kanun tasarısına ihtiyaç olmadığı, bakanlar kurulu kararnamesi ile düzenleme yapılacağı kararını geçen yılın sonlarında vermişti.
Nihayet 27 Nisan 2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinin birinci maddesinde ‘’ Devletin genel hayvancılık politikası çerçevesinde, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesini temin etmek, piyasa ekonomisi kuralları içerisinde sektörde tam rekabet koşullarının tesisine katkıda bulunarak kamu yararı ile faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kurulan ve bir iktisadi devlet teşekkülü olan Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün adı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiş’’ olduğu bildiriliyor.
İkinci madde de ‘’ Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün amacı, faaliyet konusu, kapsamı, merkezi ve sermayesi ana statüsünde belirtilir.’’ Hükmüne göre önümüzdeki günlerde ana statü değişikliği yapılması bekleniyor.
Üçüncü madde de ise Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğündeki kadroların Et ve Süt Kurumuna aynen aktarıldığı belirtiliyor..
Kararname Bakanlar Kurulunda imzalanıp yayınlanmadan önce Ulusal Süt Konseyi üyeleri ihaleli ve sonrasındaki USK dönemindeki çiğ süt fiyat istikrarsızlık süreçleri konusunda Et Balık Kurumuna (şimdiki Et ve Süt Kurumu) atanan İsmail Kemaloğlu’na kapsamlı bir brifing verdikleri bildiriliyor..
2003-2008 yılları arasında Toprak Mahsulleri Ofisi yönetim kurulu üyeliği,2005-2008 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürü olarak görev yaptı. Bu görevinden istifa ederek GTH Bakanlığında müşavir olarak görev yaptıktan sonra 2008 yılında kamu görevinden istifa ederek 2009-2013 yılları arasında Doruk Tarımsal Yatırım Holding’de Genel Müdürlük yaptı. 2013 yılında Et ve Balık Kurumuna vekâleten Genel Müdür olarak başladı, 24.04.2013 tarihinde bu göreve asaleten atandı.
Et ve Süt Kurumu’nun hayvancılık ürünlerinden bilhassa çiğ süt piyasa düzeni ve istikrarında başarılı uygulamalar yapması çiğ süt üreticilerinin ümidi olmuş durumda..
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri
https://twitter.com/caparkanat