Çalışma hayatının ağır yükü nedeniyle aktif çalışma yaşamından emekli olmak isteyenler, yaşının ilerlemesi nedeniyle iş bulamadığı için emekliliği planlayanlar, emekliliğin bir ek gelir olması nedeniyle hem emekli maaşı alıp hem de çalışmaya devam etmek isteyenler gibi yaklaşık 4 milyondan fazla kişinin gözü kulağı televizyonlarda, gazetelerde yer alacak erken emeklilik haberlerinde.
Demirel’li erken emeklilik
Bilindiği gibi 1991 genel seçimlerinde, Süleyman Demirel liderliğindeki DYP’nin seçim vaatlerinden biri olan ’emeklilik yaşının düşürülmesi’yle birlikte çok sayıda sigortalı emeklilik hakkına kavuşmuş, yüzbinlerce vatandaşımız 33 ile 35 li yaşlarda emekli olmuştu.
Gözler TBMM’de
Bir dönem SSK müdürlüğü de yapan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisi CHP, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na başvurarak, “Emeklilikte yaşa takılanlara” ilişkin verilen kanun tekliflerinin görüşülmesi ve bu kesimin sorunlarına çözüm üretilmesi için komisyonu toplantıya çağırdı.
MHP Milletvekili sayın Arzu Erdem’in vermiş olduğu ve basına da yansıyan kanun teklifinde çalışanların erken emekliliğine ilişkin düzenlemeler yer alıyor.
Buna göre kadın ise 50 yaşını, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, kadın ise 20 erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün sayısını tamamlayanlara aylık bağlanması olduğunu buradan açıklamalıyız. Yine 50-55 yaşlarının esas alınması halinde ise kısmi emekli aylığı bağlanabilmesi için de kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün prim ödemesi gerekecek.
Emeklilik yaşını bekleyenlerin durumlarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, hükümetin gündeminde erken emeklilik olmadığını ancak konunun Meclis’e taşınması halinde düzenlemelerin içeriği ve maliyetlerini dikkate alarak değerlendirilebileceğini açıkladı.
Sonuç
Çalıştıkça emeklilik yaşının düşmesi en önemli sorunlardan birisidir. Bana göre, emeklilik yaşının düşürülmesi kulislerinden ziyade sosyal güvenlikte yaşanan bu hataların telafi edilmesi daha büyük katkı sağlar.
Benim kişisel görüşüm, kadınların 50 ve erkeklerin ise 55 yaşını tamamlayarak emekliliklerinin düzenlenmesinin ülkemiz için en uygun yaş olduğudur. Ancak burada kişisel görüşlerden ziyade toplumsal çıkarlar dikkate alınmalıdır. 4 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren ve yasalaştığı takdirde 3 ay içinde en az 2 milyon kişinin daha hemen emekli olacağı dikkate alındığında yıllık bütçe yükünün yaklaşık 50 milyar TL olacağı dikkate alınmalıdır.
Yine, kamuoyunun beklentisi olan meslek lisesi stajyerlerinin borçlanma hakkı, 1.10.2008 öncesi vergi kaydı ve şirket ortaklığı olup Bağ-Kur kaydı olmayanların borçlanma hakkı beklentileri olduğunu da buradan hatırlatmak isterim.
Sosyal güvenlik sisteminde yapılacak radikal değişiklikler tartışılıp, özümsenerek ve tüm sonuçları masaya yatırılarak yapılmalıdır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız sn. Zehra Zümrüt Selçuk hanımın himayelerinde akademisyen, ehil uzmanlar ve sendika temsilcilerinin oluşturacağı kişilerle yapılacak çalıştaylarda her türlü siyasi baskı ve beklentilerden uzak bir şekilde sosyal güvenlik sorunları ve erken emeklilik konusu tartışılmalıdır. Bu çalıştayların sonuçlarına göre ilerlenmesi çok daha iyi olur.