Genelde evrenin özelde dünyanın yaradılışından bu yana gözle görülemeyen “şey”lere “gaib” denmiştir. Bu bahisle her şey ya astrolojiyle, ya mucize veya kerametle izah edilmiştir. Oysa ki bu gün “metafizik” kelimesi anlamını yitirmiştir. Önceleri fizikle metafiziğin bileşimi olan quantum fiziği nanometrik hacimler içinde işlenmeye başlanmasıyla birlikte, daha önceleri büyüyle, sihirle, kerametle yapılan ne varsa yarın pozitif bilimle yapılmaya başlanacaktır.
Dün itibarıyla (dünden kastımız bin yıllar öncesini kastediyorum) Süleyman AS. Döneminde Belkıs’ın tahtının saniyeler içinde bir şehirden bir şehre aktarılması, yarın için (yarından kastımız, gelecek on sene sonrasıdır) moleküler fisyon ile ışınlanarak gerçekleştirilecektir. Yalnız ışınlanma teknolojisinden önce, nano robotlar da, potansiyel enerjinin kontrollü olarak tutulması, yönlendirilmesi gerçekleştirilmiş olacaktır.
Bundan on yıl sonra, gözümüzle göremediğimiz cisimler bizimle birlikte dolaşacak, hatta yarı organik olarak dolaşacaktır. Daha ilerisi, evimizi arabamızı bu görünmez mekatronik nesneler temizleyecek, hijyenik hale getirecektir. Bütün bu kolaylıklar olurken insanoğlu ne yapacaktır diye düşündüğünüzde, evet bundan on yıl sonra insanoğlu şu an yapmakta olduğu ve “angarya”” olarak gördüğü işlerin yüzde ellisinden kurtulacaktır.
Enerji transferinde kablonun bitişi veya anlamsızlaşması zaten işin başında ““mekanik”” kavramını aşındırmaktadır. Dün bahar ayları için söylediğimiz “”hava canlanmaya başladı”” tabiri artık hem gerçek hem mecazi olarak doğrulanacaktır. “Artık daha önce ortalıkta dolaşan virüsler, bulaşıcı hastalıklar, on yıl sonra, organik, yarı organik veya elektronik hale gelecektir. Bu gün için bulunduğumuz odanın hijyeninin sağlanması için yaptığımız dezenfeksiyon işlemleri yerine çok yakın gelecekte bulunduğumuz odanın elektronik virüslere karşı korunması ve yaşadığımız mekanların elektronik saldırılardan veya zararlı virüslerden kurtarılması sektör haline gelecektir.“
Bu gün için en önemli sorunlardan birisi de, sahip olunan potansiyel enerjinin depolanmasıydı. Bu sorun, işe yarar veya köklü şekilde çözülemediği için, bu gün itibarıyla ulaşım ve iletişim araçları olan otomobillerin, uçakların, büyük şileplerin uyduların katı veya sıvı yakıt sorunları bulunmaktadır. Oysa ki, elektrik enerjisinin çok yüksek potansiyel voltaj veya güç değerlerinde depolanmasıyla ve bunun gündelik hayatta kullanımının ciddi derece ucuzlamasıyla enerji transferinde kabloların eski önemi kalmayacaktır. Bunun yanında elektrik akımlarının taşınmasında kullanılan kablolar yerine nanometrik enerji nakil tünelleri oluşturulacaktır.
Bütün bunlar olurken yine çevremizde yoğun olarak varolacak enerji kirliliği oksijen bileşimlerindeki değişim, insanoğlunun hayatta kalabilmesi için güvenli ve sağlıklı enerji kalkanlarının oluşturulması bu kalkanın niteliği gelecek onbeş yılın yeni sektörü olacaktır. Şu an için kullanılan bilgisayar virüsleri, on onbeş yıl sonra nefes aldığımız havada dolaşabileceğinden, belki de bu gün kullanılmakta olan Adavare, Spybot, Avast vb. virüs tarama programları oksijenin taranması ve temizlenmesi konusunda yeni programlar devreye girecektir. Bunlar bilgisayara eli değsin değmesin hangi yaş cinsiyet ve meslekte olursa olsun her insanın yapması zorunlu işler arasında yer alacaktır.
“Not:”
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com, http://www.gunesgazetesi.net http://www.bilgiagi.net http://www.bilgievreni.com, http://www.siyasalforum.net http://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.
İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004).
Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi.
ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir.
Eserleri:
Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.