Yazılım, siber güvenlik, otomasyon gibi kavramlar ile sıkça karşılaşmaktayız. Hatta 2000’li yıllardan itibaren sürekli artan ve son 10 yıldır hızla ilerleyen bir teknolojik devrim söz konusu. Bu devrim, işletmelerin yeni yazılımlara ve ağ güvenliği konularına ağırlık vermesini de beraberinde getirmekte. Endüstri 4.0 olarak da ifade edebileğimiz bu çağda emek yoğun teknolojiden ziyade makineleşmeye dayalı ve otomasyon sistemine elverişli yapılar kurulmakta. Evet, yazılım ve yazılımların her gün daha da geliştirilmesi verimlilik açısından kaçınılmaz ancak yazılımın kodlanması ve geliştirilmesi aşamasında insan kaynağının etkisi ise göz ardı edilemeyecek boyuttadır. Düşünen ve bilgisayarlara komut veren insan olmaktadır. Bu bakımdan insan kaynağının yer almadığı bir otomasyon sistemi düşünülemez.
Otomasyon sistemlerinin etkili çalışabilmesi sistemli ve güvenli bir donanımsal yapıya bağlıdır. Bu yapının kurulabilmesi de yetenekli ve tecrübeli insan kaynağına bağlıdır. Dolayısıyla insan unsurunu yönetim sürecinde arka plana atmak ve önemsememek, otomasyon sisteminin de çöküşü olabilir. Özetle, Endüstri 4.0 olarak çoğu kesim tarafından tamamen makineleşmeye dayalı ve insanı sistemden çekme olarak tanımlanan bu süreci asla yanlış yorumlamamak gerek. İnsan kaynağı, Endüstri 4.0’ın anahtarı olarak ifade edilebilir. Evet, işletmenizi ve fabrikalarınızı büyütün, makineleşmeye önem verin, otomasyon sistemlerini güçlendirin, güvenlik sistemlerinizi güçlendirin ama insan kaynağınıza gereken her türlü desteği ve katkıyı sağlayın. Günümüzde insan kaynağının bu otomasyon sistemine anında adapte olabilecek bilgi ve tecrübesinin olmadığı söylenebilir. Otomasyon sistemini hızlı ve yeniliklere açık bir yapıda kurmak için yetenekli ve tecrübeli insan kaynağına ihtiyaç var. Bu yüzden gereken eğitimler verilmeli. Ülkemizde denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayan KPMG[1]’ nin ‘İnsan Kaynaklarının Geleceği 2019’ araştırması sonuçlarına göre İnsan Kaynakları (İK) yöneticilerinin üçte ikisi, firmalarının dijital çağa ayak uydurmak konusunda bir dönüşüm planı bulunmadığını söylemekte. Bu araştırma da bize şunu göstermektedir ki dijital çağa adapte olmak ve makineleşebilmek için çalışanlarımızın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerek. Ancak bu şekilde gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek ve kaliteli hizmet üretebilmek mümkün olacak.
Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.
[1] KPMG, merkezi Amstelveen, Hollanda’aa bulunan ve çok uluslu bir profesyonel hizmetler ağıdır. PwC, dünyanın en büyük ikinci profesyonel hizmet ağıdır ve Deloitte, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers ile birlikte Büyük Dörtlü ( Büyük Dörtlü veya Big Four, dünyadaki en büyük dört profesyonel hizmet ağına atıfta bulunmak için kullanılan takma addır. Liste Deloitte, Ernst & Young, KPMG ve PricewaterhouseCoopers‘tan oluşur) firmasından biri olarak kabul ediliyor.(Vikipedi,02/02/2021)