Emeklilerimiz, baştacımız. Büyüyen Türkiye’nin cefakar ve emektarları olan emeklilerimizim seslerini ve taleplerini Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu duydu.
Emekliler ile ilgili olarak önemli çalışmalar yapan Başbakanımız emeklilerin beklediği iki müjdeyi verdi. AK Parti hükümetleri döneminde emeklilerin seslerine her zaman kulak verildiğini, taleplerinin imkanlar dahilinde yerine getirildiğini söylemeliyiz.
Daha önce de AK Parti’nin ilk dönemlerinde seyyanen zam verilerek düşük aylıklı emeklilere yapılan iyileştirmeler, 2000 yılı öncesi emeklilere yapılan intibak ve diğer düzenlemeler hep emeklilerin haklarında iyileştirmeler getirdi. İşte, son yapılacak düzenlemelerle hem Sosyal Güvenlik Destek Primi oranının düşürülmesi ve hem de en düşük emekli aylığını alan esnaf ve sanatkârımıza yapılacak maaş zammı emeklilerimizi sevindirmiştir.
Destek primi düşürülüyor
Emeklilik sonrası işyeri veya şirketinde çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkârdan alınan sosyal güvenlik destek primi düşürülüyor. Mevcut durumda yüzde 15 olan kesinti oranı yüzde 10’a indirilecek. Bu indirim emeklinin aylığından daha az kesinti yapılacak olması nedeniyle cebini rahatlatacak.
Emekli aylıklarına iyileştirme geliyor
Ayrıca emekli aylığı 1.000 liranın altında kalan emeklilere seyyanen 100 lira zam yapılacak. Maaşı 1.000 ile 1.100 lira arasında olan emeklilerin maaşı da 1.100 liraya tamamlanarak denge sağlanmaya çalışılacak.
Sağlık yardımı
Meclis gündemindeki tasarı yasalaştığında prim borçlarını yapılandıramayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kur’lu derhal sağlık hizmetinden yararlanabilecektir. Mevcut durumda sağlıktan yararlanamayan çok fazla Bağ-Kur’lu ve ailesi bulunmaktadır.
Tasarı Meclis’te yasalaştığında 12 aydan fazla borcu olan Bağ-Kur’lunun primleri dondurulacak. Böylece, şu an sağlıktan yararlanamayan pek çok Bağ-Kur’lu ve ailesinin derhal sağlık yardımlarından yararlanması sağlanacak.
İkinci emeklilik şansı geliyor!
Hazine Müsteşarlığının Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği, Resmi Gazete’ de yayınlandı. Yönetmelik ile kişilerin bireysel emeklilik sisteminden ve diğer kaynaklardan sağladığı birikimleri karşılığında ömür boyu veya belirli bir süre için düzenli irat ödemesi yapmayı öngören yıllık gelir sigortalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Hayat grubu sigortalarında faaliyet gösteren Türkiye’de Kurulu sigorta ve emeklilik şirketleri ile yabancı sigorta şirketlerinin Türkiye’deki teşkilatını kapsayan yönetmeliğe göre, yıllık gelir sigortası sözleşmesi akdetmek isteyen şirketler Müsteşarlığa yazılı olarak başvuracak.
Başlangıçta tek prim şeklinde ödenen toplu paradan veya taksitli prim ödemelerinden ya da yapılan irat ödemelerinden azami yüzde iki oranında kesinti yapılabilir. Sözleşme süresi içinde yapılan ek prim ödemelerinden azami yüzde iki oranında kesinti yapılabilir.
Kâr payı dağıtılması taahhüt edilen ürünlerde, matematik karşılıkların yatırıma yönlendirilmesinden elde edilen getiri üzerinden azami yüzde on oranında kesinti yapılabilir.
56 yaş ve üzeri için ürünler
Türk Lirası cinsinden tek prim karşılığında, ömür boyu irat ödeyen ürünler sunulur. İrat ödemeleri hemen başlayabilir veya en fazla beş yıl ertelenebilir. İrat tutarı başlangıçta; ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanır ve her takvim yılı başında en az TÜFE oranında arttırılır. İrat ödeme süresince ve/veya irat ödemelerinin belirli bir süre ertelendiği ürünlerde erteleme dönemi içerisinde sigortalının vefatı halinde lehtara vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulur ve sigorta ettirenin isteğine bağlı olarak söz konusu teminatları içeren sözleşmeler akdedilebilir.
56 yaşın altındaki kişiler için ürünler
Türk Lirası veya yabancı para birimi cinsinden tek ya da taksitli prim ödemeleri karşılığında; hemen veya belirli bir süre sonra başlayan, belirli tutarlarda veya TÜFE dahil bir varlık ya da varlık grubuna endeksli olarak ömür boyu veya belirli bir süre için irat ödeyen, isteğe bağlı olarak sigortalının vefatı halinde lehtara; vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulabilir. İrat tutarı başlangıçta; ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanır. Müteakip dönemlerdeki irat tutarı ise, ürün kapsamında taahhüt edilmişse dağıtılacak kâr payları ve diğer unsurlar dikkate alınarak hesaplanır. Kâr payı dağıtılması taahhüt edilen ürünlerde; kâr payı tutarının bir kısmının veya tamamının
irata çevrilmesi, carî veya müteakip irat ödemelerine eklenmesi, defaten ödenmesi ve benzeri seçenekler sunulabilir. Kâr payı tutarının bir kısmının veya tamamının irata çevrilmesi durumunda, sigorta süresi ve ürünün diğer özellikleri dikkate alınarak, şirketçe belirlenen oranda teknik faiz kullanılır.
Düzenlemeler 6 ay sonra yürürlüğe girecektir.
SORULARA CEVAPLAR
Askerlik borçlanmasıyla emeklilik
Okurumuz Cuma Yıldız “01.01.1964 doğumluyum. 1986 yılından 791 gün kapıcılık sigortam var, 01 Nisan 2008 den itibaren 3. basamak Tarım Bağ-Kur sigortası ödüyorum. Yaklaşık 7 yıl oldu. 01 Kasım 1984 yılında askere gittim, 10 ay askerlik yaptım ve elverişsiz raporu ile terhis oldum. Yüzde 15 engelli raporum var. Nasıl emekli olabilirim” diye soruyor. Askerlik borçlanması yapmanız halinde verdiğiniz bilgilere göre 3610 gününüz bulunmaktadır. Buna göre; 1-1790 gün daha prim öderseniz 58 yaşında Bağ-Kur’dan emekli olursunuz. 2- En az 1261 günü SSK primi olmak üzere en az 1690 gün daha prim öderseniz 5300 günle SSK’dan emekli olursunuz.
15 yılla kıdem tazminatına dikkat!
Okurumuz Sinan Yazıcı “Ben maili babam adına yazıyorum. Babam bir iş yerinde kaynakçı olarak çalışıyor. 2 yıl önce 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatını ve diğer haklarını alarak eski işyerinden ayrılmıştı. Şimdi çalıştığı işyerinden de benzer şekilde ayrılabilir mi? Bu hakkı ne kadar mevcut. Bilgi verebilir misiniz” diye soruyor. 08.09.1999 öncesi sigortalı olan kişiler 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim günü olması durumunda, yaşını beklemek koşulu ile ayrılabilir. Bu hak bir kazanılmış hak olup; birden fazla kez kullanılabilir. Dolayısıyla yeni çalıştığı işyerinden de kıdem tazminatı alarak ayrılabilir.