Emeklilerin uzun zamandır beklediği intibak konusunda Çalışma Bakanlığı’nda bir süreden beri sessiz sedasız bir çalışma yürütülüyordu.
Emekliye kademeli intibak geliyor?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığının ikinci döneminde çok zorlu bir sürece girmiş durumda. Bakan bey hem çalışma hayatındaki güncel gelişmeleri doğrudan basın mensuplarına aktarmak, hem de meslektaşlarımızın gündemdeki sorularına cevap vermek üzere Bakanlık basın danışmanı Kayhan Ünal beyin düzenlediği toplantılarda zaman çalışma hayatı köşe yazarlarıyla bir araya geliyor. Önceki günde böyle bir toplantıda Çalışma Bakanını dinledik. Ve gerçekten de bakanlık makamına ikinci kez gelen sayın Bakanın son derece içten, samimi düşüncelerini bizlerle paylaştı.
***
İntibakta kademe geliyor
Emeklilerin uzun zamandır beklediği intibak konusunda Çalışma Bakanlığı’nda bir süreden beri sessiz sedasız bir çalışma yürütülüyordu. Gazetecilerin en çok sorduğu soru herhalde intibak yasasıyla ilgili düzenlemelerdi. İntibak yasası için düzenleme hazırlıkları devam ediyor. Çalışma Bakanlığı farklı alternatifleri değerlendiriyor.
İntibak yasası 2000 yılı öncesi 2,5 milyon emekliyi ilgilendiriyor. Ancak intibak yasasının kimleri nasıl etkileyeceği ve ne şekilde bir düzenleme yapılması gerektiği gibi konularda ciddi bir hazırlık gerekiyor. Alt yapı çalışmalarının yapılabilmesi için önemli bir hazırlık süreci gerekiyor. Bu nedenle 2011 yılı içinde çıkması mümkün görünmüyor. 2012 yılı içinde yasal düzenleme yapılması ve intibak işlemlerinin de 2013 yılında olması mümkün olabilecek gibi görünüyor. Bütçeye intibakla ilgili ödenek konuldu ama ne şekilde uygulanacağı henüz belli değil. Muhtemelen üç yıla yayılacak. Yüksek prim günü olan emeklilere daha yüksek bir artış verilmesi düşünülüyor. Ancak her emekli bu intibak hakkından yararlanamayacak. Özellikle prim gün sayısı fazla olan emekliler artıştan yararlanacak. Örneğin 3600 günle emekli olanlara intibaktan bir pay düşmeyecek gibi görünüyor.
***
Bakanlık yeniden yapılanıyor
Bakanlığın yeniden yapılanması kapsamında, Türkiye İş Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesine alınıyor taşrada yer alan Türkiye İş Kurumu il müdürlükleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlükleri birleştiriliyor ve ‘Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ olarak örgütlenecek. Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teftiş kurulu ile iş teftiş kurulu ve Türkiye İş Kurumu teftiş kurulu birleştiriliyor. Mesleki yeterlik kurumu mesleki yeterlik standartlarının Avrupa ile uyumlaştırılması için düzenleme yapılıyor.
***
Eşit işe eşit ücret geliyor
Eşit işe eşit ücret konusunda bir düzenleme var. Uzman ve uzman yardımcıları arasında ücret ve sosyal haklar arasındaki ayrımı ortadan kaldırılacak. Bütün bakanlıklarda uzmanlar eşitlenecek. Tabanı tavanı belli olan bir durum olacak. Ücretler aynılaştırılıyor. Aynı unvanda farklı kurumlarda yer alan farklılıklar giderilecek. Mühendis, müdür, teknisyen, şube müdürü gibi memurları kapsıyor. Ek gösterge ayrımı devam ediyor.
***
Tazminatta alternatifler var
Yine çalışma hayatının gündeminde önemli bir yer işgal eden ve emekçilerin merakla beklediği kıdem tazminatında çalışmalar teknik düzeyde sürüyor. Sayın bakan alternatifleri değerlendirdiklerini ve sosyal tarafları ilgilendiren bir konunun gelişigüzel konuşulmasının doğrun olmadığını ifade etti. Kıdem tazminatı ve taşeron işçiliği birlikte ele alınacak. İntibak yasasının ardından esnek çalışma ve akabinde kıdem tazminatı ve taşeron konusu gündeme gelecek.
***
İş güvenliğine müstakil yasa
İş güvenliğinde müstakil yasa geliyor. Önleyici işlemlere ağırlık verilecek. 15000 iş güvenliği uzmanına ihtiyaç var. Daha önce belge almış 6500 belgeli uzman çalışabilecek. Toplu iş ilişkileri kanunu tasarısı gündeme geliyor. Tasarı 84 maddeden oluşacak. Taraflarla uzlaşıldı. Bu konudaki düzenlemeleri bir sonraki yazımda ele alacağım.