Konuşmacı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olunca, başta kıdem tazminatı fonu, intibak yasası, sendikalar yasası, iş sağlığı güvenliği uygulamaları, fazla çalışma, sosyal güvenlik reformu, işyeri hekimleri, emeklilik yaşı, yaş bekleyenlerin sağlık yardımları, istihdam teşvikleri olmak üzere bir çok konuya ilişkin görüşlerini dinledik.
Uzun bir aradan sonra önceki gün Ankara’da idim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik’in ekonomi yazarlarına verdiği iftara katıldım. Elbette benim için oldukça nostaljik bir toplantı oldu. Bundan 16 yıl önce genç bir müfettiş yardımcısı olarak eğitim gördüğüm Kavaklıdere misafirhanesinde hem eski dostlarımızla sohbet fırsatı bulduk, hem de gerçekten tüm içtenliğiyle ve hiç usanmadan saatlerce tüm sorularımıza cevap veren Bakan Faruk Çelik’ten gündemi, gündeme gelmesi muhtemel konuları dinledik.
Bakanlık görevine başlar başlamaz işçi sendikalarıyla, işveren örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla kurduğu sıcak diyalogla başta işçilerinin toplu iş görüşmelerini bağıtlamak olmak üzere bir çok konuyu gündemine alıp kısa zamanda çözmesi, yeni dönemdeki çalışmalarının da uyum ve sağduyu ile yapılacağının işaretlerini vermişti. Konuşmacı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olunca, başta kıdem tazminatı fonu, intibak yasası, sendikalar yasası, iş sağlığı güvenliği uygulamaları, fazla çalışma, sosyal güvenlik reformu, işyeri hekimleri, emeklilik yaşı, yaş bekleyenlerin sağlık yardımları, istihdam teşvikleri olmak üzere bir çok konuya ilişkin görüşlerini dinledik. Ve sayın bakan da tüm içtenliği ve samimiyetiyle cevaplar verdi. Şanlıurfa’da seçim yarışındaki performansıyla Şanlıurfalıların takdirini kazanan Faruk Çelik, çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki çalışmalarıyla da umarız halkımızın takdirini de kazanır. İşte sayın bakanın samimi duygularla verdiği mesajlar;
Uzlaşmayla çıkartılacak
TBMM’nin açılmasıyla birlikte gündeme gelen konulardan birisi de, kıdem tazminatı fonu olacak. Faruk Çelik açık ve net bir şekilde, işçinin hak kaybına yol açmayacak, işvereni mağdur etmeyecek ve tüm kesimlerin görüşlerinin alınarak kıdem tazminatı fonunun kurulacağını, kıdem tazminatı fonunda toplanan birikimlere hiç kimsenin dokunamayacağını ve eski hakların korunacağını ifade etti.
İntibak yasası çıkacak mı?
Emeklilerin en büyük beklentilerinden birisi olan, intibak yasasının çıkıp çıkmayacağı konusunda, inceleme yaptırdığını ve bu konuda incelemeden sonra tabloya bakarak karar vereceklerini belirtti.
Teşvikler anlaşılır olmalı
Halen sekiz farklı teşvik uygulanıyor. Hepsinin mevzuatı, sistemi farklı, takibi ve uygulaması çok zor. Bu teşviklerin anlaşılır ve kolay uygulanamaması nedeniyle ciddi sorunlar yaşanıyor. Hatta öyle ki, bazı teşviklerin uygulaması ve takibi çok zor olduğu gibi, bazı teşviklerde de amacından uzaklaşılmış. Örneğin, en son torba kanunla getirilen ilave istihdam teşvikinde, mevcut sayının üzerinde ilave olarak işe alınan kişilerin istihdamını teşvik etmesi gerekirken, kanun metnindeki bir hatadan dolayı ilave bir istihdam yaratmadan 6111 teşvikinden yararlanılabiliyor.
6111 teşvikinde sigortalının işe alındığı tarihten önceki aydan başlanarak son altı aylık döneme ilişkin SGK’na verilmiş aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması kaydıyla yararlanılabilmesi mümkündür. Aşağıda örnek olarak alınan tablodan da görüleceği gibi, 2011 Temmuz ayı itibariyle 26 işçiden 23’ü teşvikten yararlanabiliyor. Oysa 23 kişilik ilave istihdam yaratılmamış. Yani burada bir sorun var.
YIL/ AY |
ORTALAMA SAYI |
ÇALIŞAN |
6111 TEŞVİKİNDEN
İŞE ALINAN |
2011/05 |
15 |
23 |
8 |
2011/06 |
18 |
29 |
11 |
2011/07 |
21 |
26 |
5 |
Sayın bakan, teşviklerin açık, anlaşılır ve uygulaması oldukça kolay olacak şekilde düzenlenmesi gerektiği bilgisini verdi. Umarız teşvikler tek elden düzenlenir ve ilave istihdamı artırıcı etkisi olur. Sayın Faruk Çelik’in verdiği mesajlar bununla sınırlı değil. Bir sonraki yazımda önemli başlıkları paylaşmaya devam edeceğim.