Elektronik sigara dumanının, zatürreye sebep olan pnömokok bakterilerinin solunum yolları hücrelerine bağlanmasını kolaylaştırabileceği gösterildi.European Respiratory Journal’ de yayınlanan araştırmada üç farklı deney yapıldı.
Birinci deneyde insan burun epitel hücreleri, nikotin bulunan ve nikotin bulunmayan elektronik sigara dumanına maruz bırakıldı.
PAFR seviyelerinin, nikotinli veya nikotinsiz dumana maruz kalan hücrelerde kontrol grubu hücrelerine göre 3 misli yükseldiği, bu hücrelere pnömokok bakterileri bulaştırıldığında havayollarına yapışan bakteri miktarının da 2 misli arttığı belirlendi.
Fareler üzerinde gerçekleştirilen ikinci deneyde, havayollarını döşeyen hücrelerdeki PAFR (platelet-activating factor receptor) seviyelerinin ve bunlara yapışan bakterilerin arttığı tespit edildi.
Üçüncü deney ise 11 sigara kullanıcısı ve 6 elektronik sigara kullanmayan kişinin burun epitel hücreleri üzerinde gerçekleştirildi.
Bu kişilerin havayolu hücrelerindeki PAFR seviyeleri ölçüldükten sonra beş dakika için elektronik sigaradan en azından on nefes çekmeleri istendi.
Dumanı çektikten bir saat sonra havayolları hücrelerindeki PAFR seviyelerinin 3 misli yükseldiği görüldü.
Uzmanlar, bu sonuçları elektronik sigaraların da tıpkı tütün sigaraları ve kirli hava gibi oksidatif strese yol açan serbest oksijen radikalleri ihtiva ettiğini ve bunun da PAFR aktivitesini artırdığını düşünüyorlar.
Zatürre riskini nasıl artıyor?
Araştırma, havayollarını döşeyen hücreler tarafından üretilen PAFR üzerinden gerçekleştirildi.
Araştırmayı yapan uzmanlar, daha önce bakterilerin havayolları hücrelerine tutunmak için PAFR’ ı kullandıklarını, bunun da zatürre oluşumunu kolaylaştırdığını göstermişlerdi.
Bu araştırmada olduğu gibi elektronik sigara dumanına maruz kalan hücrelerde PAFR seviyelerinin artması, bakterilerin havayolları hücrelerine yapışmalarını, bu da zatürre riskini artırıyor.
Sigara dumanı ve hava kirliliğinin de PAFR seviyelerini artırdığı biliniyor.
Gelelim neticeye
Topluma zararsız olarak sunulan elektronik sigaraların masum olmadıkları ve tıpkı tütün sigaraları gibi uzak durulması gerektiği bir kere daha gözler önüne seriliyor.
Kaynak: http://erj.ersjournals.com/content/51/2/1701592