Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik 6284 sayılı yasa 2012 yılı 8 Mart’ta yayınlandı.
Yani tam 3 yıl önce. O günden bu yana 1134 kadın öldürüldü. Şiddete maruz kalanların elimizde net sayısı yok; herhalde 100 bini geçmiştir. Önlem, formül adına ne dinliyoruz; lafı güzaf…
***
Ve tüm bunları düşünürken, nereden aklıma gelirdi, bir gün Urfa’nın Harran ilçesini kıskanacağım. Asla ve kata küçümsediğimden değil. Ki, yıllar önce gittiğim bu ilçeye hayran olmuşluğum vardır.
Bu kez Harran’dan gelen haberi görünce, taşı toprağı kadar insanına, çabasına, vizyonuna da bayıldım. Hele Harran Belediye Başkanı’nı, buralardan gidip tebrik edesim geldi.
***
Bir avuç entellektüel ve duyarlı bir belediye başkanı Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü kurdu. Dünyaya örnek olacak adımı Harran Belediye BaşkanıMehmet Özyavuz attı. Başkan 10 dönümlük araziyi kendisi bağışladı. Olası siyasi ve adli olaylara karşı da hazırlıklı, onları göze alarak projeden vazgeçmeyi düşünmedi.
Her türlü şiddete maruz kalmış kadınlar çocuklarıyla en az 1 yıl bu köyde kalabilecek. Köyün içerisinde yer alan atölyelerde meslek sahibi olacak, sonrasında iş bulmakta destek alacaklar.
‘Ekolojik köy’ü, Bakanlık katkısı ile polis koruyacak. Alın çözüm için somut bir örnek. Şu memlekette Harran Belediye Başkanı kadar cesur, duyarlı belediye başkanları yok mudur?
***
Sığınma evlerinin günümüzde çok da anlamı kalmadı. Şiddet gören kadını sığınma evine koy. Kocasının, kanlısının onu bulmasına da gerek yok.
Kadın zaten sığınma evinde üç ay kalıp değişen bir şey olmadığını parasız kaldığını, çocuklarının harap olduğunu görünce kendisi dönüyor. Sığınma değil, makul şekilde evine geri döndürme evlerinden işte böyle ‘Ekolojik köy’ ve benzeri projelerle kurtuluruz. Mesela; Urla, Güzelbahçe, Seferihisar sırtlarında geniş bir alanda ‘Ekolojik Kadın Köyü’ kurabilse, içinde atölyeleri, eğitim merkezleri olsa. Kadınlar meslek öğrenirken para kazanabilse…
***
Böyle bir köyün ürünlerini, reçellerini, pastalarını, kaliteli üretilen her ürünü öncelikle tüm kadınlar alır.
Öyle destek olunur ki o köy üretim rekor kırar. Harran başarıyor eminim çok da iyi örnek olacak. Haydi İzmir. ‘ekolojik köy’ için ayağa kalksan ve hiç olmazsa ‘şiddet olaylarında uyuyan güzele dönüşen’ iktidara örnek olabilsen.
***
Konak Belediyesi 8 Mart’ta güzel bir çalışma yaptı ve şiddet nedeniyle öldürülen kadınlar için Kordon’da duvar ördü.
2008 yılından bu yana öldürülen 1169 kadının isimlerini okudum tek tek.
Hayatla hesaplaşmalarının yarım kaldığını hissettim. Sanki onca acıyı yaşatan katilleriyle hesaplaşamadılar.
Hukuksal verilen cezayı kast etmiyorum. Yaşama haklarını kaybettiler hangi hukuksal ceza onları geri getirir?
Bence büyük hesaplaşmayı bize bıraktılar. Ve ancak toplumda herbirimiz çözüm için çalışırsak belki bu vebalin altından kalkabiliriz.