Piyasalarda şu anda ‘global kriz yoruldu, iş dünyası artık olumlu gelişmeler bekliyor’ havası esiyor. Ancak bu “beklenen süreci beklemek’ için birçok firmanın takati azalıyor.
İç pazarda durgunluk artıyor, Avrupa Birliği üzerindeki ağırlığı atamıyor, dünya krizden kurtulduğuna dair henüz yapısal değişim sinyali veremiyor.
Türkiye’de de bir yandan artan girdi fiyatları öte yandan kapasite düşüşleri ve durgunlukla mücadele etmek firmaların çoğunu ipin üzerindeki cambazlara çevirdi.
Türk şirketlerinin yöneticileri uzun zamandır çağın evliya çelebilerine dönmüş, yurtdışında önemli başarılara imza atmışlardı.
Şimdi, bugüne kadar uzak alternatif olarak görülen “alternatif pazarlar” can simidi olmaya başladı.
Alternatif pazarlarda da Afrika gelecek vaad eden potansiyeli ile yıldızlaşırken, özellikle Ege işdünyası bu konuda önemli aşamalar kaydediyor.
Kongo’ya mobilya fabrikası
İzmir Genç İşadamları Derneği’ne (İGİD) üye 11 işadamı, kurdukları Yenbu şirketi ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çeşitli yatırımlar yapmayı planlıyor.
İGİD ve Yenbu Turizm İnşaat Taahhüt Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Timuroğlu, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinshasa’da 3 milyon dolar yatırımla mobilya fabrikası kuracaklarını söyledi. İşlenmiş kuru kahve ihracatına da başlayacaklarını belirten Timuroğlu, 2011’e kadar da palm yağı üretim tesisi kurmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Tarım, gıda ve inşaat sektörlerinde birçok Egeli firma, Afrika’yı projeksiyonları altına almaya başladı. Petrol ve doğalgaz zengini ancak bu zenginliği yeni kullanmaya başlayan Afrika ülkeleri özellikle gözde.
Afrika ülkelerine gıda alanında da ciddi ihracat fırsatı sözkonusu. Madencilik, ağaç işleme ve mobilya, balıkçılık, havacılık sektörlerinde Türk yatırımcılar yola çıkıyor.
İnci fabrika kuracak
13 şirketten oluşan yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık cirosu ile 65 ülkeye ihracat gerçekleştiren akü ve jantta Türkiye’nin iddialı firması İnci Holding de Afrika’ya yatırım kararı alan firmalardan.
Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, yenilenebilir enerji alanında; biomas, güneş enerjisi, elektrikli araç aküsü üzerinde de büyüyeceklerini belirtirken, akü alanında Afrika’da da yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.
Alman ortakları Hayes Lemmerz yatırımları gerçekleştireceklerini belirten Zaim, Avrupa’nın tıkanıyor olmasının yeni pazarları daha cazip hale getirdiğini anlatıyor.
‘Bir musibet bin nasihattan iyidir’ diye boşuna söylememişler. Bugüne kadar ağırlıkla geleneksel pazarlara yönelen Türk sanayisi şimdi çıkış yolunu varlık içinde yokluk çeken bu ülkelerde buluyor.
Yurtiçinde özlem duyduğumuz yatırım haberleri her geçen gün azalırken, yurtdışında yapılan yatırımlar ve özellikle bu siyahların inci ülkesine dair güzel haberler her gün biraz daha dikkatimizi çekiyor.
Elektrikli araçlara beyin üretecekler
Elektrikli arabalarda akünün, aracın motoru olma işlevini üstleneceğine dikkat çekiyor İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim. Gerçekleştirecekleri yatırımlarını şöyle anlatıyor:
“İçinde kendi soğutma sistemi, elektronik beyni olan, arabaların elektronik beyniyle birlikte çalışan bambaşka bir teknoloji gerektiren üretim dalı bu. Dünyada klasik akü üreticilerinin çok azı bu alana yöneldi. Şu anda bilimsel çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca sadece otomotiv sanayi için akü üretmeyi düşünmüyoruz. Enerji depolama ihtiyacı olan her alanda var olmayı, yeni iş alanlarına yatırım yapmayı planlıyoruz. Endüstriyel akü üretimi için Manisa OSB’de 100 dönümlük yer aldık. 9 milyon avro yatırımla 2010 sonunda üretime başlayacak bir yatırım hedefliyoruz. Dünyada ilk kez nano kristal teknolojiyle ürettiğimiz Nanogold ürünü iç pazarda çok başarılı oldu. Bu ürünün ihracatına da ağırlık vereceğiz. Gelecekte “enerji depolama denince ilk akla gelen şirket” olma hedefiyle çalışıyoruz. Ana sanayiler bizim için teknik direktörler. Onlar ’Sahaya girin’ dediğinde hazır olacağız”