Uzun süredir tartışılan, Türk sermaye piyasalarında yeni dönem olarak nitelendirilen “GİP” sessiz sedasız uygulamaya geçti.
Şubat 2011 itibarıyla Türkiye’de KOBİ tanımına giren işletmeler için yeni fırsat oluştu.
GİP yani “Gelişen İşletmeler Piyasası?
Şöyle tanımlamak da mümkün…
GİP, özsermaye ya da banka kredilerinin dışında KOBİ’lere finansman sağlamanın 3. yolu olacak.
* * *
GİP, İstanbul Menkul Kıymetler (İMKB) bünyesinde oluşturuldu.
Gelişme ve büyüme potansiyeline sahip ancak halka açılmakta kriterleri yetersiz kalan şirketler için bu yolla yeni bir saha açıldı.
İMKB’de kotasyon şartlarını sağlamayan, kriterlerdeki büyüklüğü yakalayamayan şirketlerin menkul kıymetleri, GİP kapsamında işlem görecek.
Söz konusu şirketler bir yandan öz kaynak sağlarken diğer yandan kendilerini daha iyi tanıtabilecek, hem yatırımcılar nezdinde hem de faaliyet gösterdikleri pazarlarda bilinirlikleri artacak.
* * *
Yeni bir halka açılma yolu olarak karşımıza çıkan bu formül, her şeyden önce firmalar açısından sıfır riskle kredi sağlama şansı yaratacak.
Ayrıca KOBİ’ler İMKB’de işlem göreceği için tanınırlığı hızla artacak.
GİP’te sadece anonim şirket statüsünde olan şirketler işlem görebilecekler. Sistemde ortaklar kendi hisselerini satamıyorlar. Sadece sermaye artırımı ya da tahsisli sermaye artırımı sonucunda ihraç edilecek paylar için bu işlemler yapıldığından kişisel kazanç değil, firma kazançları sözkonusu olabilecek.
KOBİ’ler, yetkili bir piyasa danışmanı tarafından hakkında olumlu rapor hazırlanması halinde GİP Listesi’ne kabul için İMKB’ye başvurabiliyor.
En önemli nokta şu; şirketlerin GİP’e kabulu için kârlılık, faaliyet süresi, sermaye veya piyasa değeri büyüklüğü gibi herhangi bir sayısal koşul aranmıyor. Alt tavan sınırı yok. Üst tavan ise, İMKB’de işlem görecek kadar büyük olmamak…
Devlet sistemi şirketlerin şeffaflaşmalarının bir yolu olarak görrdüğü için tüm masrafları daKOSGEB karşılıyor.
Yalnızca Ege Bölgesi’nde binin üzerinde firmanın GİP’ten yararlanması bekleniyor.
* * *
Şubat ayında devreye girdiği için henüz firmalar bu sistemin yeterince farkında değil. GİP’ten ilk ve tek yararlanan KOBİ, Bursa’lı Berkosan firması oldu. 1993 yılında 500 metrekare kapalı alanda faaliyetine başlayan Berkosan bugün itibariyle Tekirdağ Saray’da 10 bin metrekare kapalı alanda izolasyon ve ambalaj konusunda üretimine devam ediyor. Tipik bir KOBİ öyküsüne sahip Berkosan.
Bir yandan yaşam mücadelesi veren, zor ekonomik şartlarla boğuşan KOBİ’lerin sermayelerini artırmaları günümüzde kolay değil. Risksiz ve masrafsız kredi sağlamak ise neredeyse imkansız.
Ancak hemen bir ayraç da açalım. Bu piyasa henüz yolun çok başında. Zorlukların çoğunu ancak ugulamada görmek mümkün olabilecek.
İleride KOBİ’lerin taleplerini kullanan fırsatçıların oluşması tehlikesi de var. Konu ve sistem ilgi çekici olabilir ama KOBİ’lerin ayrıca uyanık davranması, yetkili piyasa danışmanlarını iyi seçmeleri de gerekiyor.
BLOG
Av. Melek Günsayar: İzmir gibi Türkiye’nin en medeni kentinde dahi Kadına Şiddet’e yönelik alınan önlem olmadığını görmek üzücü. Kadın sığınma evlerinin durumunu ortaya koydunuz. İlçe belediyeler de bu konuda birşey yapamıyor. Türkiye’de gerçek sıkıntıların üzerine gidilemiyor. Şiddet gören kadına istihdam kolaylığı sağlanması çağrınıza katılıyorum.