“Allah’ım emanetini ben ölmeden önce geri al. Bir anne neden böyle dua eder? Üzgünüm ki ben bu aileleri, bu anneleri tanıdım… Halbuki; omuzlarında dağlarca yük taşıyabilen cennetlik, şahane annelerdir onlar…
Onların çocukları için dilekleri, desteksiz yürüyebilmesi, takılmadan konuşabilmesi, harfleri karıştırmadan okuyabilmesidir. Bağımsız davranabilmesi, göz teması kurabilmesi ve kendisini ifade edebilmesidir. Yani bizim için sıradan şeyler özel çocukların anneleri için çok önemlidir.
1. Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı (EBKOV) ailelerin engelli çocukları ile karşılaştıkları sorunlardan, kaygılardan ve eksiklerden yola çıkarak, bu sorunlara çözüm bulma amacıyla kuruldu. (1985) Biz, engelli bireylerin yaşaması ve hayatta kalabilmesinin tek yolunun eğitim olduğunun bilincindeyiz. Engellilerin yurt dışında rahatlıkla ulaşabileceği imkânları, ülkemizin kısıtlı koşullarında kendi bünyemizde bulundurmayı hedefledik.
Bu doğrultuda Konak Belediyesi ile Vakfımız arasında yapmış olduğumuz protokole istinaden, Konak Belediye Başkanı Sayın Abdül Batur ile tüm Konak Belediye Meclis üyelerinin ve bağışçılarımız; Sayın Enver ve Cem Bakioğlu, Sayın Niyazi Ersoy ve çocukları, Sayın Yüksel ve Yusuf Uz, Sayın Yüksel Özgören’in de büyük destekleriyle Vakfımız yeniden hayat bulmuştur.
2. Özel eğitim çağdaş bir eğitimin olmazsa olmazlarındandır. “Erken çocukluk, normal gelişim gösterenler dahil her çocuk için geleceği yeniden kurma zamanıdır” ön görüsü ile okulumuzda öncelikle başlayacağımız “Erken Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi” ilk biriminde, doğumdan itibaren 0-3 yaş öncelikli olmak üzere; 6 yaşın bitimine kadar olan sürede, engelli ve gelişimsel olarak risk altında olan çocuklara ve ailelerine yönelik sunulan sistematik hizmetler ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon programı ile eğitime başlanması hedeflenmiştir. Riskli bebekler için erken fizyoterapi desteği ve Erken Müdahale Desteği alabilmek için Merkezimizin “Riskli Bebek Danışma Merkezinde” görevli deneyimli uzmanlar, çocuk fizyoterapileri ile psikolog ve çocuk gelişimcilerimizden destek alınabilecektir. İkinci safhada, diğer birimlerimiz 7-12 yaş ve 12-18 yaş olarak destek eğitim, tamamlayıcı eğitim ve yoğun eğitim programlarıyla hizmete girecektir.
3. Merkezimizde hizmetin en önemli boyutlarından biri aile, diğeri ise eğitmenleri donanımlı hale getirmektir. Aile eğitimi anne/babaları, anne/babalık ile ilgili olarak bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve beceri sahibi yapmak, yaşanılan sorunlara yönelik çözüm bulma becerilerini geliştirmek, eğitimsel çalışmaların verimini arttırmak amacıyla aileyi ekibin bir üyesi yapmak ve yaşam kalitelerini desteklemek ile ilgili tüm programlarını kapsayacaktır.
– Merkezimizde eğitmenlerimizin dünyada gelişen yeni yöntemler ve uygulamalar hakkında bilgilendirilmesi için eğitimler düzenlenecektir. Aile ve eğitici eğitimleri anlaşmış olduğumuz üniversitelerin özel eğitim bölümü, profesör ve akademisyenleri tarafından verilecektir.
– 2020 hedefimiz ise 18 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerimiz için iş /uğraş terapisi, meslek eğitim atölyeleri kurmak ve hayata devam projemizi gerçekleştirmektir. Zihin engelli bireyiler üreterek tedavi olur düşüncesiyle orta ve hafif zihin engelli genç ve yetişenlerimiz için çeşitli atölyeler kurmayı hedefliyoruz. 20 yaş üzerindeki engelli bireylerin iş sahibi olması, üretmenin keyfine varan engelli vatandaşlar haline gelmesi ve aynı zamanda aile bütçelerine de destek olması bekleniyor. Atölyelerimizde özellikle günlük yaşam becerileri mutfak, yemek, servis işleri ve benzeri destekler için yaşam atölyeleri. Spor, drama, müzik aktiviteleri, el sanatları, kokulu mum, taş, turistik ve hediyelik eşya ve beceri kursları, seramik, ahşap ve ebru gibi sanat atölyeleri serbest zaman etkinlikleri olarak planlanmıştır.
– Nihai hedefimiz ise; “Engelliler Köyü” kompleksini gerçekleştirmektir.
– İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA) 2018 yılı sosyal uyumun geliştirilmesine yönelik küçük ölçekli alt yapı mali destek programı kapsarımda desteklenen sosyal yaşam merkezi projesi çalışmaları da merkezimizde başlamıştır.
İZKA Projesi ortağı olduğumuz Konak Belediyesi, Narlıdere Zihinsel Özürlüleri Koruma ve Destekleme Demeği ile sürdürülebilir enerji kaynakları, meyve bahçeleri, çiftlik hayvanları yetiştirme alanı, ahşap evler, eğitim atölyeleri, çiçek tarhları ve kültür bahçelerinden oluşacak bir ‘eko çiftlik’ kurulacaktır.
“Gelin Birlikte Başaralım.” Yardım ve destekleriniz çok önemlidir. En değerli hayır, eğitim ve sağlığa yapılandır.
Yönetim Kurulumuz:
Burhan Özfatura (Başkan)
Ertan Sayın (Başkan Yrd)
Nihat Sağbaşoğlu
Ali Sarızeybek
Hüseyin Avni Ersoy
Yüksel Özgören
Mehmet Talat Şimdi
Denetim Kurulumuz:
Ali Galip Halıcı
Mehmet Yunak
Av. Hüseyin Enis Dinçeroğlu
Mütevelli Üyelerimiz:
Burhan Özfatura, Ertan Sayın, Nihat Sağbaşoğlu, Hüseyin Avni Ersoy, Yüksel Özgören, Mehmet Ali Sarızeybek, Mehmet Talat Şimdi, Doğan Erdin, Kemal Sevinç, Eryetiş Kurtaral, Ahmet Besim Toker, Ali Galip Halıcı, Mehmet Yunak, Av. Hüseyin Enis Dinçeroğlu, Ertan Erbay, Bahar Bozarslan Öncel, Mustafa Aran, İrfan Erol, Ömer Yuluğ, Günay Karataş, Arif Keserman
Telefon: 0.232.4330305 / 4330306 / 4330307 ve 0552 330 43 10