Topluluğun Yönetmeni İsmail Aydoğmuş’tan bir çağrı aldım. (Geçmiş yıllarda iki kez katılma olanağı bulduğum sanat ortamında birlikte olmak için…)
“30 Haziran 2019 Pazar günü, daha önce de konuk edildiğimiz Çatalca İzzettin Köyü Gizli Bahçe’de müziğin ve şiirin eşliğinde kent ortamından uzak, yeşil bir mekânda geçen seneki gibi güzel bir gün geçirmek için…”
İETT’nin 401 numaralı Yenibosna-Çatalca mini toplu taşım aracıyla yolculuk ederek Çatalca’da topluluğa katıldım. Gidişimin rahat olmasına karşın gecikmeli dönüş çileli oldu, denebilir! Nasıl mı? 37 kişi kapasiteli araca 57 kişi bindirildi. Yolda görevli polisler olmasına karşın denetim diye bir eylemleri yok! İstanbul’un bir başka ilçesi olan Çatalca’yı diğer ilçeleri örneği düşlediğim gibi bulamadım!
***
Edindiğim bilgilere göre Çatalca hakkında kısa bilgi aktarımı yapalım: Edirne-İstanbul karayolu yakınındadır. Doğudan Eyüp ve Bakırköy, batıdan Silivri ve Tekirdağ ilinin Saray ilçesiyle, kuzeyden Karadeniz, güneyden Marmara Denizi’yle çevrilidir. Karasu buradan geçerek Büyükçekmece Gölü’ne dökülür. Terkos Gölü de ilçe sınırları içindedir. Halkın çoğunluğu tarımla uğraşır. En fazla pancar, buğday, ayçiçeği ekimi yapılır. Çatalca,
14 .yüzyıl sonlarına doğru Türklerin eline geçti. İlçede Mimar Sinan tarafından yapılmış olan Ferhat Paşa Camii bulunmaktadır. Yüzölçümü 1.715 km2, ilçe nüfusu 70.706, merkez nüfusu 15.814 (1997). Çatalca, yüzölçümü bakımından İstanbul ilinin en büyük ilçesidir.
Hayvancılık, tarım ve sanayiye dayalı çalışmalar sürdürülmektedir. Ayçiçeği, tarım alanlarında en fazla ekilen ürünlerdendir. Bunların dışında arpa, kavun, karpuz ve çeşitli sebzeler diğer ürünler arasındadır.
Çatalca’da hayvansal gıdalar üretilmektedir. Tereyağı, peynir ve yoğurt bunların başlıcaları… Taş ocaklarından önemli ölçüde grafit çıkarılmaktadır.
Kent, birçok sanayi kuruluşuna sahiptir. Trakya Serbest Bölgesi Çatalca’da yer almaktadır. Ayrıca Çatalca’da 60 megawatt gücünde 20 adet rüzgâr türbinli elektrik
santrali bulunmaktadır.
***
Çatalca Atatürk Anıtı önündeki gölgelik alanda çaylarımızı yudumlarken Başkan Aydoğmuş, kimi dostlarla tanıştırma inceliğini gösterdi.
Çatalca’ya 8 km uzaklıktaki İzzettin Köyü Gizli Bahçe Piknik Alanına Çatalca’nın şair mal müdürü Leyla İnan’ın rehberliğinde bir araçla ulaştık. Piknik Alanının iyi düzenlenmiş, hoş ve iç açıcı görünümü gözlerimizi okşadı! Gösterilen yerlerde
konuşlandık.
Saat: 12.00- 18.00 uzun zaman aralığında İsmail Aydoğmuş yönetiminde; konuşma, tanışma, şiir okuma, şarkı-türkü yorumlama, halay ve oyun gibi eğlendirici, hoş vakit
geçirici uğraşlarımız oldu. Getirilen kahvaltılıklarla çaylar içildi. Yemek saatinde işletmecinin verdiği leziz yemek iştahla yenildi! Katılımcılar arasında kaynaşma gerçekleşti. Shelley’in dediği yadsınamaz: “Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir.”
Pikniğe katılanların sayısı 50’yi aştı, denebilir. Piknik alanında tanıştığım ve iletişim kurabildiğim (kartvizit veren adlar) şunlar: Turgay Tomay (Gizli Bahçe Piknik Alanı İşletmecisi), Ali Gündüz,
Mustafa Ural, Hüseyin Demir, Cemal Ağcakaya, Halide Göksoy, Aylin Dönmez, Âşık Erzade Kapan ve Mavinin Sessizliği adlı şiir kitabını sunan Hanım Polat…
Etkinliğe katılan adlarını içeren listeyi sunuyorum: Etkinliğe Ankara’dan Dünya Âşıklar Şairler Yazarlar Sanatçılar Kültür Yardımlaşma ve Eğitim Derneği Genel Başkanı Yakup Temelli, Bşk. Yrd. Coşkun Yeğin, Genel Sek. Canan Özanaç ve oğlu Genç Sanatçı Berk
Örenli, Tekirdağ Şairler Derneği Yöneticisi Durani Kocağa, Anadolu Sanat Mozaik Derneği Bşk. Sıddık Başal, Zeytinburnu Çevre Derneği Bşk. Ali Gündüz, Divriği Hüseyin Gazi Derneği Başkanı
Cevdet Ergün, Hasan Ergün, Âşık Erzade Kapan, Ozan Garip Yadigâr, Hasan Çiğdem, Volkan Dilek, Hüseyin Demir, Süleyman Türkyılmaz ve eşi, Bestekar Sanatçı Ahmet Gülcüoğlu, TSM Sanatçısı Aylin Dönmez, TSM Sanatçısı Halide Göksoy, TSM Sanatçısı Gülnur Yılmaz, THM Sanatçısı Gazeteci Fersan Çoksavcı, Gazeteci Şair Yazar Muhsin Durucan, Emekli Albay Ahmet Güven ve eşi, Şair Hacer Saka ve eşi, Dt Mustafa Saka, Dilşat Cevher, Yorumcu Filiz Kuş Akdağ, Baki Ortak, Cemal Ağcakaya, Figen Sezen, Hanım Polat, Hilmiye Kılıçarslan, İnci Demiray Yıldırım, Yönetici İradi takma adlı İsmail Aydoğmuş, Kamil Gündüz, Mehmet Tahmaz, Mustafa Ural, Süleyman Yücel, Şengül Yıldırım, Arzu Hayta, Cemile Ağcakaya, Güldane Genç,
Yasemin Yılmaz, Semih Akdağ, Tezcan Akdağ, Kars Dernek Yönetiminden üç kişi… Çatalca’dan Leyla İnan, annesi, ablası, kızı ve Av. Merve Hanımla katıldılar.
Yazılarımda ve yaşamımda kaliteyi önemserim. Anlatılması gereken çok… Ne ki kimileri anlatılmaz yaşanır! Yazımızı noktalarken başta İsmail Aydoğmuş olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etmeyi, bir görev sayarım.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.