Kitaplar, dergi ve gazeteler, kısacası yayınlar birer canlıdırlar. Onların varoluşunda emeği geçen, katkısı bulunan insanoğlu, kendi zihninden, kendi yaratıcılığından güç kadar, can verir sayfalara, sütunlara.
Dr. Yusuf Ekinci Burdurlu hemşehrim. O’nun Ahilik konusundaki uzmanlığı biliniyor, takdir edilip alkışlanıyor.
Yıllardır, kültür dünyamızın, araştırma ve yayın dünyamızın el kitapları, başucu kitapları arasında yeralan, Dr. Yusuf Ekinci imzalı ‘Ahilik’ adlı kitabın baskı sayıları yenilendikçe, sayfa sayısında artışlar gözlendi.
Ahilik adlı kitabın, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 12. baskısı 416 sayfayla bize ulaştı. Büyük boy, sevimli görünümüyle değerli kitaplar arasında yer alan 12. baskılı bu kitabın kapağında Ahi Evran’ın:
Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir.
İlim, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.. şeklindeki anlamlı, düşündürücü sözü yer alıyor.
3.sayfada Dr. Yusuf Ekinci imzalı bir önsöz dikkat çekiyor.
Yusuf Ekinci hocamız, önsözünün bir yerinde: “Ahilik ve Ahi birliklerine karşı duyulan ilgiye paralel olarak kitabıma da ilginin artması üzerine kitabımı yeniden düzenleyerek okuyucularımın hizmetine sunmaya karar verdim” diyor.
Ahilik değişik yönleriyle araştırılmış, incelenmiş, kaynak bilgilerden yararlanılmış, bölümler halinde kitabın sayfalarına aktarılmış. Ahiliğin vizyonu ve misyonu, kavramlar, günümüzden ahiliğe bakış, Ahi birliklerinin kuruluşu ve yapısı, Osmanlı esnaf ve sanatkârların faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi ana başlıklar dikkat çekiyor.
İbn-i Batuta seyahatnamesinde Ahilik, bölümünde (sayfa 346) seyahat sırasında uğranılan yerleşim birimlerinden ve buralarla ilgili görüşlerden söz ediliyor. 348 ve 349. sayfalardan Burdur ve Gölhisar bilgileri yer alıyor.
Burdur için söylenenlerden:
Burdur etrafı çaylarla, bahçelerle çevrili ufak bir şehir. Kalesi dik ve dağın tepesinde bulunuyor. Burada yöre hatibinin evinde konakladım, ahi yiğitler toplanıp yanlarında kalmamızı istedilerse de hatib buna razı olmadı.
***