Araştırmalar, getirdikleriyle önem kazanıyor. Dr. Şemsettin Küzeci’nin, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, adlı araştırması, getirdikleriyle önem kazanan yayınlardan biri.
416 büyük sayfalık kitap, merkezi Ankara’da bulunan Türkmeneli İşbirli ve Kültür Vakfı yayınlarının 8. olarak Günyüzü gördü.
Araştırma 5 ayrı bölümden meydana gelmiş. Bu kitapla, “Abdülvahit Küzecioğlu” yani soyadaki (oğlu) eki ortadan kalkıyor. Abdülvahit Küzeci doğrusu ortaya konuluyor. Kitap içinde, bugüne kadar Abdülvahit Küzeci ve eserleriyle ilgili süregelen onlarca yanlışlık ortadan kaldırılıyor, doğrular en yetkili ağız, en yetkili kalem yeğen Dr. Şemsettin küzeci tarafından sayfalara aktarılıyor, yanlış yapanların sorumsuzlukları ortaya konuluyor. Bu gerçekler, Dr. Şemsettin Küzeci olmasaydı, ortaya çıkarılamayacak mıydı acaba diye kendi kendimle konuştum. Bulduğum cevap ve cevaplar oldukça düşündürücüydü.
Birinci Bölüm: Abdülvahit Küzeci’nin hayatı, kişiliği ve sanatı. İkinci bölüm: Abdülhvahit Küzeci’nin okuduğu anonim türküler, Üçüncü Bölüm: Abdülvahit Küzeci’nin bestelediği ve okuduğu türküler, Dördüncü Bölüm: Abdülvahit Küzeci’nin okuduğu uzun havalar (Makam, gazel. Divan, hoyrat), Beşinci Bölüm: Sanat dostlarının ağzından Abdülvahit Küzeci. Örnekleriyle veriliyor.
Sunuş, Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Ziya’nın, Önsöz Dr. Şemsettin Küzeci’nin. Küzeci önsözünün bir yerinde: “Karkük Türkülerini incelediğimizde gerek TRT arşivinde, gerekse Abdülvahit Küzeci hakkında yazılan kitaplarda yazım bakımından bazı hataların olduğunu tespit ettik. Kitabın içerisinde yer alan türkülerin, müzik, söz, bestecisi hakkında vermiş olduğumuz gerçek bilgiler doğrultusunda, hem trt repertuarındaki notaların düzeltilmesinin, hem de bundan sonra sanatçılar tarafından türkülerin yeni düzeltilmiş haliyle okunmasının bir kültür hizmeti olduğuna inanıyoruz” denilişi dikkat çekicidir.
Abdülvahit Küzeci’nin okuduğu türküler, yöresi, makamı, notalayanı isimler itibariyle, türkülerin notalarıyla sayfalara aktarılmış. Çok önemli bir belgelendirme, bilgilendirme görevi yerine getirilmiş. Dr. Şemsettin Küzeci, rahmetli Abdülvahit Küzeci’nin yeğeni olunca, birinci dereceden yakını ve araştırmacısı olması bakımından, çalışmaların güvenilirlikleri, kalıcılıkları ortaya konulmuş. Burada tebriklerimi sunmak istiyorum.
Beşinci bölümdeki, sanat dostlarının ağzından Abdülvahit Küzeci başlığı altında isim ve imzaları sıralananlar arasında, bu satırların yazarı İsa Kayacan’ın isminin bulunduğunu kaydederek, noktamı koymak istiyorum efendim.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. Bir iyiliği yapan değil, iyiliği gören hatırlamalıdır. (Cicero)
2. İnsanlığın başına ne geldiyse eşitlik olmaması yüzünden geldi. (Pierre Leroux)
3. Her zaman kalp kıran adam, ayakkabı içindeki taşa benzeyen bir arkadaştır. (Elbert Hubbard)
4. Böcek olmayı kabul edenler, ayaklar altında kalmaktan ve ezilmekten yakınmamalıdırlar. (Kant)