“Robotlar bizi öldürür mü?” sorusu gülünç geliyor bana. Doğru soru; Facebook bizi öldürür mü-öldürüyor mu? Facebook, ve diğerleri de tabii, sadece psikolojik olarak değil; ekonomik, sosyolojik olarak da insanı yavaş yavaş öldürüyor bence.
didimhaber.com domainname içeriksiz olarak boş boş geziyor. Bu, yapılan yanlışlardan biri. Güzel bir “domainname” aldıysanız, biraz da olsa içerik koymak iyidir.
Ben, epeyidir gözlüyordum. Fakat boşa düşmüyor.
didimhaber.net ise bana ait. Dört yılı aşkın süredir deneysel olarak çalışmakta. Ciddi içerikler var tabii. 2600 haber içeriği var.
didimhaber.com.tr‘yi almayı düşündüm. Neden?..
– Çünkü insanlar her zaman haber okumayı-dinlemeyi severler.
– “Didim” kelimesi değerli bir kelime; ve her geçen gün tanınırlığı-bilinirliği artan bir kelime.
– “com.tr” ise güçlü bir imaj demek.
– Didim, nüfusu artan bir yer. Buraya geldiğimde 40 bin olan nüfus şimdi 80 bine dayandı. 5 yılda iki katı. Ardı sıra yıllarda nüfus artışları geometrik değil biraz logaritmik olur.
Bu dördü bir araya geldiğinde ortaya güzel bir domainname/alan adı çıkıyor.
didimhaber.com.tr ile daha profesyonel davranmam gerekiyor.
Didim.tv yayına başladı. Kasetten canlı. Yani, yarı canlı. Vatana millete hayırlı olsun. Sonumuz hayrolsun. Şurada: Şura>>
“.tr” uzantılı “domainname“ler daha da değerlenecek, bence. “.com” ve “.net” uzantılı “domainname” yaygınlığı var fakat “deletedDomain“lerin sayısına da bakılırsa -an itibarıyla 261 milyon- “.com” ve “.net” domainname silinmiş. Internet, herkese açık bir alan olunca, her tür insanın alabildiği “domainname”ler sayesinde “.com” ve “.net” uzantılı “domain”ler aslında değersizleşiyor. Ülkelerin sanayilerinin güçlenmesiyle, örneğin Türkiye, dünyada daha da çok zihni yer edinme kazanıyor; dolayısıyla, yabancı yatırımcıların bile “.tr” uzantılı domainler sıcak bakması mümkün; ve bu oluyor da. “.tr” veya cTLD‘lerde Türkçe kelimeli “domain“ler almak mantıklı.
Kendimce takıldığım “DomainName” platformlarında “.tr” uzantısı olmasa bile Türkçe kelimeli “domainame”lere bakanların arasında ecnebi bakıcıların sayısı çok fazla.
Örneğin;
robotsector.com Hindistan’dan bakıcı çok fazla.
kodolog.com Belçika’dan bakıcılar çok fazla.
Türkiye‘deki “DomainName” pazarları, bayram öncesi sığır pazarlarına benziyor. Sığır besleyenler ve sığırı yiyenler olma üzere ikiye ayrılıyor buralardaki insanlar.
***
Domain sektörü aptal da bir sektör. Geçenlerde 261 milyon “Domain”in silindiğinden konu etmiştim. Kimler var bu piyasada. Ağırlık, aptal alıcılarda. Bu işe koleksiyonculuk gibi yaklaşanlar çok fazla. Öyle demeseler de öyleler. Hala, emlak, pazar, alışveriş, market vb kelime haznesinden çıkamamış on binlerce aptal alıcı var. Üretkenlik sıfıra yakın. Şu yukarıda konu ettiğim silinen domain sayısına bakılırsa, üretkenlik sıfır ne demek daha iyi anlaşılır. Benim, yıllar içerisinde edindiğim yaklaşım bütünlüğü şöyle; ilk önce, kendi mesleki alanınıza yakın “domain”lere bakmak en mantıklısı. Yani az çok bir bütçeniz varsa ilk önce buna bakmalısınız.
-22:38–08:01:2018
***
Facebook‘ta vasiyet yönetimi varmış. Yeni gördüm. Ben öldükten sonra hesabımı yakmasını talep ettim.
***