Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 14, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ahmet AY

Devlet, Çölde değil, Şehirde Yönetilir

Ahmet AY Yazar Ahmet AY
02 Şubat 2020
Ahmet AY
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Devlet, Çölde Değil Şehirde Yönetilir

Çift başlı yönetim Libya’yı her gün biraz daha yıkıma doğru sürüklüyor. Bir tarafta BM’nin tanıdığı meşru Trablus hükûmeti, öbür tarafta, her zaman iki yüzlü Batılı konsorsiyumun desteklediği ve meşru hükûmeti çalışamaz hale getiren darbeci ve korsan General Hafter’in hükûmeti.

Bu durumun tek müsebbibi ABD ve diğer Batılı devletlerdir. BM’nin 2015’te aldığı karar uyarınca 2016’da kurulan Ulusal Meclis Hükûmeti’nin (UMH)   meşruiyeti daha sonra (Fas anlaşması) ile Tobruk Meclisi’ne bırakıldı. ABD’de FETÖ elebaşı Fetullah Gülen gibi ağırlanan Hafter, yaşadığı CIA’ya yakın Virginia’daki evinden Libya’ya gönderilerek UHM’nin Meclisten onay almaması için Tobruk Meclisine baskı yapması sağlandı.

Biliyoruz ki başta ABD olmak üzere Batılı devletler ve Rusya Libya’da çözüm istemiyor. Daha doğrusu saydığımız ülkeler Sarrac liderliğindeki bir çözüme hepten karşıdırlar. Hafter de bunu çok iyi bildiği için ne ateşkes istiyor ne katıldığı toplantılarda alınan kararlara imza atıyor. Libya’da çözümden yanayMIŞ gibi hareket eden ülkeler de Hafter’i bu haliyle bağırlarına basıyorlar.

Cumhurbaşkanı Sayın R. Tayyip Erdoğan’ın Afrika ziyareti sırasında söylediği gibi, “BAE para desteği veriyor, Rusya’nın Wagner’i (ABD’nin Black Water’ı gibi bunlar da Paralı Rus askerleri) Libya’da Hafter güçlerinin yanında… Hafter’i çok şımarttılar…”

Batılı ülkelerin duruşunda tutarlılık var. Mısır’da olduğu gibi darbecilerin yanında duran Batılı devletler, Libya konusunda da darbeci Hafter’in yanında duruyorlar. Üstelik korsan hükûmete parasal, askeri, stratejik destek verip Hafter güçlerinin Trablus’a saldırmalarını teşvik ediyorlar.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Sayın R. Tayyip Erdoğan’ın dirayetli duruşu sayesinde sürdürdüğü strateji ile meşru hükûmetin yanında yer alıyor. Bu duruş, ilkeli dış politikanın gereği olduğu gibi, Akdeniz’deki meşru haklarımızı korumaya ve Libya üzerinden Türkiye’yi preslemek isteyen güçlerin planını bozmaya matuf bir duruştur.

Burada önemli bir noktanın altını bir kere daha çizme istiyorum.

Türkiye, BM nezdinde tek meşru yönetim olan UHM’in yanında yer alırken, demokrasi, hukuk ve meşruiyet tellalığı yapan bütün ülkeler darbeci, gayr-i meşru ve üstelik saldırgan Hafter’in yanında konuşlanıyor. Batılı devletlerin yaptığı ahlaksızlık bununla da kalmıyor. Berlin’de, Moskova’da Hafterli toplantılar düzenliyorlar, sözüm ona barış ve çözüm arıyorlar. Hafter görünürde onlara posta koyup kararlarını hiçe sayarken hiçbir şey olmamış gibi hareket ediyorlar.

Batılı ülkelerden Libya’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde barışın tesisi için uğraşmalarını beklemiyoruz, ki zaten barış talebi onlardan beklenmeyecek kadar ahlakidir, insanidir, vicdanidir, yani Batı’nın helvadan put gibi yediği değerlerdir. Beklentimiz, her fırsatta İslam dünyasını kendi aralarında yaptıkları savaşlardan dolayı yerin dibine batıranların bir kere olsun Batı’ya “Ahlaksız!” demeleriydi, demediler.

Bundan sonra ne olacak?

Hafter’i destekleyen devletlerin Libya’da süren çözümsüzlüğü giderme gibi bir amaç taşıdıklarını beklemek saflıktır. Zaten Libya’yı tam da böyle bir karmaşa içinde bırakmak için çalışmadılar mı?

Bundan 9 yıl önce Libya’da başlatılan ayaklanmaya destek veren, Libya’ya BM ve NATO’yu sokmak isteyen ABD ve batılı devletlerin neden oldukları mevcut kaosun bitmesini istemelerinin kendilerine yakışan bir sebebini görmüyorum. Dolayısıyla Libya’daki çözümsüzlüğün bir süre daha devam edeceği görülüyor.

Ancak;

Türkiye’nin aktif rol aldığı Libya’da er ya da geç istikrar sağlanacaktır. Hafter böyle pervasızlıklarla çöllerde hakimiyet kurabilir, lakin devlet çölde değil, şehirlerde yönetilir. Türkiye, atacağı adımlarla Sarrac’a yani BM’nin de tanıdığı hükûmete yeni destekler bulabilir ise durum değişir ve Libya beklenen huzura kavuşur.

MİLAT

Paylaş
Önceki Yazı

TOBB Kimin Yanında…

Sonraki Yazı

Otizmin Çaresi Dışkı Nakli Olabilir mi?

Ahmet AY

Ahmet AY

Ahmet Ay'ın Tüm Yazılarını Göster

İlişkili Yazılar

Ahmet AY

CHP Artık Milli Güvenlik Sorunu

06 Aralık 2020
5k
Ahmet AY

AB’nin ‘İRİNİ’ Akdeniz’e Aktı

29 Kasım 2020
5k
Ahmet AY

Başkan Erdoğan’dan Kıbrıs Çıkarması

22 Kasım 2020
5k
Ahmet AY

Biden’a Neden Sevindiler?

15 Kasım 2020
5k
Sonraki Yazı

Otizmin Çaresi Dışkı Nakli Olabilir mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Çözümsüzlük (l)

Çözümsüzlük (l)

14 Aralık 2025
Gönüllü Sağlıkçı

Gönüllü Sağlıkçı

14 Aralık 2025
Hediye Kitap (l)

Hediye Kitap (lll)

14 Aralık 2025
Aralıkta

Güllü

14 Aralık 2025

Halkın İradesi

13 Aralık 2025
Gençlik Nereye?

Gençlik Nereye?

13 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap