Birey, üstün nitelikleriyle değer yarattığı zaman gücünden bahsedilebilir. Bireyin gücü yeteneklerinden, tecrübelerinden, bilgisinden, eğitim ve öğretimde aldıklarından gelmektedir.Okullar, kurslar, sosyal doku,çevresel imkanlar bireylerin yeteneklerinin potansiyellerinin iş gücü piyasasındaki iş fırsatlarına uyumuna ne gibi katkı sağlayacak? Bireyleri hayatları boyunca kazandıkları yetenekler, bilgiler, davranışsal yetenekleri önlerini açmaya yarayan birer anahtar olacaktır.
Geleceğe matuf iş anlayışındaki basamaklamak, kariyer tayini modası geçmiş bir ikondur.Geleneksel olarak yaşam modeli, geleneksel iş sahibi olmak demodeleşti. İş gücü piyasası alacağı iş gücünü geleceğe hazırlanmış olarak istiyor.Finansal kayıplara tahammülü olmayan işveren, zaman da kaybetmek istemiyor.Kişinin ailesi , geleceğin eğitim sonuçlarını iyi öngörmelidir.Eğitim geleceğe matuf gerçekleri içermek zorundadır.
İş gücü pazarı mevcut verimsizliklere tahammül etmeyecektir.Sosyal hareketlilik ve kariyerde ilerleme için daha üst düzeyde bilgi ve beceri gerekmekte.becerileriniz emeğinizzin parasal karşılığını ana etken olacaktır.Günümüz sanayisi,işleri kayzen, inovasyon,verimlilik gibi kavramlarla test etmeyi bile bırakmaya başladı. Yeni trend her şeyin veri olduğu, gözlemlendiği bütünlükçü dijital gerçek rasyoların gener geçer sonucu vermesidir. Dijital çağ bireyin gücünü test etmede her şeyi elleçlemektedir, gözlemlemekte ve kaydetmektedir. İş gücü piyasası artık daha dijital ve daha fazla beceri talepli bir hale geldi.Bu fırsatları,refahı,eşitliği,potansiyel getirileri arttırıcı hale geliyor.Becerileri olan,değişime açık, öğrenme sistemine adapte birey, iş gücünün ilk talep edeceği istihdam elemanları olacaktır.
Eğitimdeki başarı, istihdam ve bir dizi sosyal ve ekonomik sonuç doğuracaktır. Yaşam boyu eğitime odaklanan ,temel beceriler için doğru müfredat geliştiren Türkiye, kalkınma trenini yakalayacaktır. Eğitim doğru algılanırsa iş gücünün yenilenmiş yüzüne eleman vermede zorlanmayacaktır. Yenilikçi eğitimler, kişinin kariyerine istihdam edilmeyi sağlar. Bireyin becerilerini inşa eden, uyarlayan ve belgelendiren eğitimler yenilikçidir. İleri beceriler için ,meslek içi eğitim,kurslar yaşam boyu öğrenme ,üçüncül eğitimler, ve bilginin sertifikalandırılması yetkinlik tabanlı öğretimler bireyin ekonomiye katkısında gösterge haline geldi.
Gücünü emeğinden almayan özgür olamaz demiştik. Özgür birey akla, bilgiye ve yeteneklerine güvenip ülkesine, dünyaya
Üretkenlik mücadelesi verir. Üretmeyen bireyin dördüncü sanayi devrimi çağında yer bulabilmesi güçleşecek.
Dördüncü sanayi devrimi düşünülenin tam tersine ne makinelerin inkişafı, ne ilim adamlarından, ne iktisatçılardan ne de mühendislerden, teşkilatlanmış gurup ve etmenlerden gelmeyecektir. Bireyi merkeze alan dünyadayız. İnsan şahsiyetini mükemmelleştirme yolunda atılacak gayretler Türkiye’nin geleceğine şekil verecektir. İnsanı yeniden keşfedeceğiz.