İki ilçesi var Bayburt’un; Aydıntepe ve Demirözü diye… Tarihi M.Ö. 3 binli yıllara dayanan ilk önce Azziler tarafından kurulan ve günümüze kadar Haldiler, Medler, Persler, Romalılar, Urartular, Bizanslar derken 1048 yıllarında Türklerin yerleştiği daha sonra Rusların işgaline uğrayan, 1927 yılına kadar Erzurum’a bağlı kalan sonunda da 21 Haziran 1989 yılında, daha ileri bir şehir olması için siyasilerce oy avcılığı da düşünülerek İl statüsüne katılmış bu tarihi şehrimiz…
Kemal Sunal’ında bir filminde Urfalı Yılmaz Kayral’ın yazdığı “De Get Bayburt, De Get Bayburt de get sende nem kaldı…” diye devam eden türküsünü seslendirirken gülerek anımsadığımız Bayburt, 1989 yılından günümüze ne aşamalar kaydetmiş dersiniz? Bayburt’a “Hükümet Konağı”nı yerleştirip, birde Vali tayin edince her şeyi halletmiş mi olduk? Gelin bu şehrimizin soyso-ekonomik yapısına birlikte bir göz atalım;
Payberd, Payper, Baberd, Beypırt, Berd (en yüksek kale) isimlerini alan ve 1647 yılında şehri ziyaret eden Evliya Çelebi’nin ziyaret ettiği bu şehrin zengin manasına geldiğini biliyor muydunuz?
İl olmuş da zengin mi olmuş? Bu ilimize siyasilerimizce gerekli ilgi ve alakayı göstermiş miyiz? İl yapılmasındaki gaye neydi? İsterseniz önce nüfusuna bir bakalım; 2002 yılında 97.358, 2009 yılında ise; 74.710 kişi. 2011 meçhul! Yani bu şehrimizden 22.648 kişi başka yerlere uçup gitmiş… Göç, insanların ağlayarak, içi sızlayarak anasını, babasını, yarenini bırakarak doğduğu ve doyduğu yerleri terk ederek bilinmeyene umut diye gittiği yolculuğu… Şimdi sormak lazım 22.648 insanımız neden Bayburt’tan ayrılmış? Yaşadıkları yerlerden bıktıkları için mi? Memur deseniz tayin oldu deriz… Esnaf desek; ‘işlerinin kötülüğünden kapısına kilit vurup kızdığı için gitti’ deriz.. Peki, % 75’i çiftçilikle uğraşan bir bölgedeki göçün nedenleri nedir? Gelin birde çiftçinin elindeki değerleri bir inceleyelim;
2002 yılında küçükbaş hayvan adedi; 97.115, Büyükbaş hayvan adedi ise; 58.223 adet, Ya şimdi?
2011 de küçükbaş hayvan adedi neredeyse sıfıra yakın, Büyükbaş hayvan adedi ise; 20 bin seviyelerine gerilemiş… Yani hayvancılık diğer birçok illerimizde olduğu gibi Mevta… Öyle olmasaydı Anguslar ülkemize gelir miydi? O zaman bu ilimizde sanayi mi gelişmiş? Bakınız onunda G.S. M.H daki payına; Cari fiyatlarla % 3 gibi önemsiz bir seviyede… Ve ayrıca bu şehrimizde suyun sağlıksız olmasından Guatr hastalığının en yoğun iller arasında olduğunu biliyor muydunuz? Yalnız sağ olsun siyasiler Devlet Hastanelerinde “EMAR” çekimi ile övünüyorlarmış!… 2004 yılındaki büyüme oranı da ( – 0,10) gibi buz gibi bir rakam!… Şükürler olsun ki 2249 öğrencisi ile bir üniversitesi var ama bu üniversitenin çabası da ne yazık ki, ne tarımı ne de sanayiyi ileriye taşıyabilmiş değil.
Hayvancılıktan sonra gelin birazda tarımsal ürünlere bakalım; 2005 yılında Buğday 21 milyon 500 bin ton, Arpa ise 9 milyon 500 bin ton iken 2008 de; Buğday 17 milyon 821 bin tona, Arpa da; 5 milyon 959 bin tona gerilemiş. Hadi ona da doğa olayları deyip geçelim!..
Et üretimini merak ettiniz mi? 2003 yılında 230,1 ton, 2010 yılında ise 104,8 ton da kalmış!… Şeker Pancarında 2005 yılında 43 bin ton iken, 2010 yılında 38 bin tona düşüyor… Yani % 75’i tarımla uğraşan insanlarımızın üretimi hiç de iç açıcı gitmemiş. Zaten kaynak edindiğim Valilik Bayburt Tarım İl Müdürlüğü Mastır planının 109. Sayfasında “Tehlikeler” başlığında il için her şeyi özetliyor; “1) Ekonomik ve Sosyal Tarımsal İşgücünün dışarıya göçü 2) Erozyon 3) Tarım dışı alanlarda istihdam fırsatı tarımsal işgücü olumsuz yönde etkileyebilir” diyor…
De Get Bayburt De Get Bayburt!…
Küçükbaş ve Büyükbaş hayvanların azalmasından sonra gelelim Siyasi ortamdaki milletvekili azalmasına;
2002 yılında % 72,04 seçmen katılımı ile Milletvekili sayısı 2
2011 yılında yapılacak seçimlerde yani 13 Haziran’da Meclise 1 milletvekili gönderecek… Bayburtlunun bir milletvekili sizce hangi ile göç etti dersiniz?
İl yapılarak gelişmesinin daha iyi olacağı düşünülen Bayburt için 2002-2011 yılları arasında neyi başardı bu iktidar? Şimdi siyasiler oy almak ve 1 milletvekilini kapmak için ne yüzle bu şehirde meydanlara indi veya inecek? Aklı başındaki seçmen hiç mi sormuyor; “Benim büyükbaş hayvanımla milletvekili sayım neden düştü” diye!…
Artık AKP’nin seçim afişleri hemen hemen her şehrin halkın göze batan yerlerine düştü…
“ 47 Ülkeye Vizesiz gidebiliyorum…” , “İşimiz hizmet, gücümüz millet…” , “ Durmak Yok Yola Devam..” “Hedef 2023” , “ Erdoğan Bayburt’a geliyor…” diyen pankartlar…
Evet, Başbakan Sayın Erdoğan Bayburt’a geldi, konuştu ve gitti… Bayburtlu meydanda ağzı açık yazdıklarımdaki verileri bilmeden dinledi… Kim bilir içlerinden daha kaçı bir dahi ki seçime kadar göç kervanına katılacak! Yoksa şu çılgın proje ile açıklanan İki yakalı şehre mi göç edecekler? Olası yapılacak kanalın serinliği ve şaşalığında bir yudum çayı keyifle mi içecekler? Ne dersiniz?
Bu haftalıkta sevgiyle ve sağlıcakla kalın…