Amerika 2008 yılına gelene dek, kendi krizlerini hep, kendi dışındaki ülkelere ihraç ederek, büyük zaman ve birikim kazanmıştı.
Oysa 2008 Amerikan krizi, 1980’lerin kredi patlamasının sonucudur. Kontrolsüz dolar basımının sonucudur. Dünyaya verilen finansal tahribattır.
Yoksulluğun, zenginlerin yararına olacak biçimde yönetilmesi, sürdürülebilir bir yönetim tarzı değildir.
Aksi yöndeki tüm fikirleri marjinalleştiren kapitalist emperyalizm, piyasayı özgür ve eşit mübadele alanı olarak kabul eder.
Bu şekildeki ideolojik yapılanmayla, tepeden tek taraflı yürütülen bir sınıf savaşı yapılmaktadır.
Piyasayı özgür ve eşit mübadele alanı olarak kabul etmek ve tüm diğer düşünce alanlarına geçit vermemek, bir ideolojik kapanma yaratmaktadır
Piyasa ekonomisinin var olan kurallarını belirleyen ve istediğinde değiştirenler ise, uluslararası sermaye tekelleridir.
Uluslararası sermaye tekelleri güçlerini bastıkları dolarlardan alırlar.
Bir ülke hesaplı hesapsız dolar basacak, ama o ülkede enflasyon olmayacak!
Amerika krizlerini de, bastığı fazla dolarların enflasyonunu da, bizim gibi ülkelere ihraç etmektedir.
Amerika’nın en büyük ihracatı dolar ve onun enflasyonudur.
Türkiye’nin ekonomi yönetimi, bu gün, Orta Vadeli Program açıklaması yaptı.
Türkiye piyasalarında, hem dolar, hem de Türk Lirası var. Ülkemiz içindeki dolar miktarını belirleme yetkisi Merkez Bankasının elinde değildir. 28 milyar dolar net, bürüt 90 milyar dolar rezervle piyasadaki dolar miktarını denetleyemez.
Doları denetleyemeyen yönetim, ülkede enflasyonu denetleyemez. Kambiyo sistemi olmaksızın giren ve çıkan dolar miktarı spekülatörler tarafından belirlenir.
Doların fiyatı artıkça da, dolara bağlı olan her şeyin fiyatı artar.
Orta Vadeli Programda, 2016 ve 2018 yıları için enflasyon 5-7 olarak konulmuş. Beyler sanki ülkeye girecek ve çıkacak doları ve onun arkasındaki spekülatörlerin ne yapacağını biliyorlar da, enflasyonu belirliyorlar.
Halkı kandırmaktan başka bir işe yaramayan enflasyon hedeflemesi yutturmacası sürüp gidiyor.
Sıcak paranın ülkemizden çekildiği, jeopolitik risklerin yükseldiği bir dönemde, ülkemize gelen dolar azalacağından, dolar yükselecektir. Dövizden kaynaklanan enflasyon da yükselecektir.
Enerji ve emtia fiyatlarının düşmesine rağmen, enflasyonun düşmemesinin nedeni dolar spekülasyonudur.
Doların artması veya azalması bir piyasa kuralı olmayıp, tamamen uluslararası tekellerin aldıkları veya alacakları kararlarla ilgilidir.
Ülkemizdeki ve dünyadaki çöküntünün arkasındaki çöküntü, uluslararası sermaye tekellerinin doları bir silah gibi yoksul ülkelere karşı kullanmasından ileri gelir.
Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com