Sağlık Bakanlığı domuz gribi vakalarının tekrar görülmeye başladığı iddiaları üzerine yaptığı yazılı açıklamayı aşağıda okuyabilirsiniz.Ben Sağlık Bakanı olsam işe medyayı fırçalayarak başlar ve şunları söylerdim:
“Medyanın reyting ve tiraj uğruna halkı kokutan haberler yapmasını şiddetle kınıyorum.
Bir süredir ülkemizde grip vakalarının görülmeye başladığı doğrudur ama bu mevsimde adı ister domuz ister deve ister sırtlan olsun grip vakalarının görülmesinden daha tabii bir şey olamaz.
Tam aksine bu günlerde herhangi bir grip vakasının görülmemesi haber olurdu.
Zaten medya üç sene evvelki domuz gribi salgınında halkın korkutulmasında bilerek veya bilmeyerek başrolü oynamış; aşı, ilaç, dezenfektan tüccarlarının ekmeğine yağ sürmüş ve tabii kendi de nasibini almıştı.
Oysa aşı yapılmazsa milyonlarca insan ölecek tehditlerinin savrulduğu domuz gribi salgını bugüne kadar görülen grip salgınlarının en masumu olmuş, her sene klâsik grip yüzünden 250 bin-500 bin insan ölürken o salgında sadece yirmi bin kadar insan hayatını kaybetmişti.
Doğru dürüst bir sağlık danışmanı olan medya bu mevsimsel grip vakalarını “Çok şükür ki gene domuz gribi virüsü” başlığıyla verirdi.
Sevgili halkım,
Bu sene de grip salgınlarının çoğunun sebebinin domuz gribi virüsü olarak şöhret yapan H1N1 virüsü olmasını Allah’ ın bir lütfu olarak görüyorum.
Daha önce bu virüsle karşılaşma bahtiyarlığına erişememiş olan vatandaşlarımızın bu sefer şanssızlıklarını kırmalarını ve bir an önce H1N1 kapmalarını diliyorum.
Virüs gelsin bizi bulsun demeyin, nerede bir gripli görürseniz koşun sarılın öpüşün bir an önce virüsünüzü alın.
H1N1, dünya tarihinin gördüğü en halim en selim ve en munis grip virüsüdür.
H1N1 ile grip geçirenler de dünyanın en şanslı insanlarıdır; bu kişileri grip olmuş değil ömür boyu süren çok etkili bağışıklık sağlayan bir aşı olmuş gibi değerlendirmek gerekir.
Tüm H1N1 geçiren vatandaşlarımı tebrik ediyor, darısı geçirmeyenlerim başına diyorum.”
Şimdi de sıra “Sağlık Bakanlığı’ndan ‘domuz gribi’ açıklaması” başlıklı haberde:
“Bilindiği üzere Pandemik İnfluenza A H1N1 virüsü 2009 yılında tespit edilmiş ve o dönemde domuzlarda görülen grip virüsünden de genetik materyal aldığı için “domuz gribi” olarak adlandırılmıştır.
2009 yılında ilk kez ortaya çıktığı ve insanların bu virüse karşı bağışıklığı olmadığından çok sayıda kişiyi etkilemiş ve pandemiye (kıtalararası salgına) yol açmıştır.
2009 yılından günümüze kadar geçen sürede dünya genelinde pek çok insan bu virüsle karşılaşıp bağışıklık geliştirdiğinden 2009 yılındaki salgın riski artık söz konusu değildir.
Pandemik grip, 2011 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından mevsimsel grip olarak değerlendirilmektedir.
H1N1 grip virüsü, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülmeye devam etmektedir.
Ülkemizde son birkaç aydır H1N1, H3N2 ve İnfluenza B tipinde mevsimsel grip virüsleri görülmektedir.
Ancak yukarıda da açıklandığı üzere bu grip virüsleri hem dünya hem de ülkemiz için artık tehlike oluşturmamakta, görülen vakalar da bu kapsamda değerlendirilmektedir.”