Hocam merhabalar iyi çalışmalar diliyorum..
Bugün www.memurlar.net internet sitesinde çıkan öksürükle ilgili yazınız çok dikkatimi çekti. Çünkü İstanbul Bronşiti adını verdiğiniz hastalığın belirtileri 4 yaşındaki oğlumuza aynen uymaktaydı.
4 senedir dediğiniz gibi kullanmadığımız ilaç kalmadı. Sürekli doktorlara gidip geliyoruz. En son antalya araştırma ve uygulama hastanesine Çocuk Alerjisi uzmanına götürdük.
Alerji testleri, reflü testi, kan testi, akciğer röntgeni v.s. çekildi. Alerji ve reflü negatif çıktı. Herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmadık.
Şu an doktor teşhisten tanıya gidicez diye astım ilaçlarına başladı.(Flixotide inhaler 125 mcg ve ventolin inhaler 100 mcg). Gece öksürmelerinde baya bir azalma oldu.
Bize tavsiyeleriniz neler olabilir hocam?
Teşekkür ederim..
Çocuğunuzun hastalığı İstanbul Bronşiti olabilir. Bu hastalık özellikle kış aylarında ataklarla ortaya çıkıyor, yaz ayları çoğu zaman sorunsuz geçiyor. Bu hastalığın astımla hiçbir alakası yok; kalıcı değil, genellikle 7-8 yaşlarında tamamen geçiyor. Tedavinin temel hedefi hava yollarındakii aşırı hassasiyeti önlemektir; bu hastalıkta nefes açıcı ilaçların yeri yoktur.
İSTANBUL BRONŞİTİ
‘Bu çocukların başlıca şikayeti aylardan beri devam eden ve bir türlü geçmeyen öksürük. Öksürük geceleri daha fazla oluyor ve çocuğu uykusundan uyandırabiliyor. Koşmak, gülmek öksürüğü tetikleyebiliyor.
Hastaların çoğunda bu şiddetli öksürüğe karşılık hiç balgam olmuyor ama bazılarında, az miktarda zor çıkan, yapışkan, köpük niteliğinde balgama rastlanabiliyor.
Hastalığın bir özelliği çocuğun gece yatar yatmaz boyundan ve saç diplerinden terlemesi. Bunun dışında çocuğun ne ateşi oluyor, ne halsizliği ne de iştahsızlığı. Astımlılardaki gibi hırıltı ve nefes darlığı da görülmüyor.
Bu çocukların kullanmadığı öksürük şurubu, antibiyotik kalmamış oluyor, içlerinde verem tedavisi görenlerin sayısı da az değil. Ellerinden birkaç akciğer ve sinüs röntgeni mutlaka oluyor. Hatta akciğer tomografisi olanların sayısı da az değil. Bu çocuklara yapılmadık tahlil de kalmamış oluyor. Alerji testleri, solunum testleri, reflü incelemeleri, kan tahlilleri… Geçmeyen öksürük nedeniyle bronkoskopi yapılan çocuklar bile var.
Çocuklarda böyle uzun süre devam eden ve her türlü tedaviye direnç gösteren öksürüğe neden olabilecek hastalıkların başında, benim ‘İstanbul Bronşiti’ ismini verdiğim bir hastalık geliyor.
İstanbul Bronşiti adıyla tanımladığım klinik tablo özellikle çocuklarda topluma ilk karışmaya başladıkları dönemde (yuvaya veya kreşe gitmek gibi) ortaya çıkıyor. Hastalık nöbetler halinde görülüyor. Hastaların ortalama yüzde 80′i tedaviye çok iyi cevap veriyor ve belirtiler birkaç gün ile 1 hafta arasında tamamen düzeliyor. Hastaların ortalama yüzde 15′inde öksürüğün kontrol altına alınması birkaç hafta sürebiliyor. Hastaların yüzde 5′ten daha az bir kısmında ise tedaviye cevap ancak birkaç ay sonra görülüyor.