“Yurdum insanının beynindeki çip büyük (veri sahip)lerinin neyine”
ŞİMDİ:
cavit19)) aşısı ile genlerimizle oynanıp mikro ölçekli damar içinde dolaşabilen transistörler ile çiplenecekmişiz diyorlar. Bu, bu gün mümkün değil belki ama 5 en geç 10 yıl içinde olağan bir gerçeklik haline gelecek.
KONU BU MU SADECE TABİ Kİ DEĞİL!
Akıllı telefonlar çıktığından bu yana telefon bazlı büyük veriyi yönetenlerin birer parçası olduk zaten. Davranışlarımız başta olmak üzere metabolizmamız kontrol edilebilir durumda.
Ön kamera aracılığıyla en basit bir uygulama yüklerken bile bir çok şeye izin veriyoruz, bu izinlerde zaten mikrofon kontrolünü ve kamera kontrolünü çoğu uygulamanın kullanımı için kabul etmek zorunda kalıyoruz. Böylelikle zaten 7/24 hem dinleniyoruz, hem izleniyoruz. Uyku düzenimiz dahil her şey hem izleniyor hem hesaplanıyor.
Bilgisayarlarımız internet modemi üzerindeki WLAN (wide area network) sisteminden zaten eş zamanlı kontrol edilebiliyor. Telekom alt yapısı ile istedikleri anda istedikleri cihazımıza erişebiliyorlar. Şifreli harici hard disk kullanmadığımız sürece bütün bilgilerimiz ellerinin altında. Ki harici haddisk ve benzerlerinin şifresiz erişim ve işletim mekanizmaları kendi içinde bulunmakta, bu ayrı bir konu.)
Sokak ve caddeler mahallenin mobeseleri, iş yerlerine ait iç ve dış mobeseler ve bu mobeselerin video kayıt ve terminalleri üretici firma yazılımları ile uzaktan erişime zaten açıktır. Bu erişim ile kaydedilmiş bina içi ve dışı görüntülerine dair kayıtlar zaten veri tabanlarında bulunmakta.
Devlet ile olan ilişiğimiz e-devlet sistemi ile görülmekte, dahası, internet değil, intrAnet sistemiyle, MEBSİS, POLNET, UYAP, TRAMER, TAKBİS, YÖKSİS vs. vs. ayrıntılı kayıtlarımız zaten MALUM.
ŞİMDİ BEN EN ÇOK NEYE AYAR OLUYORUM BİLİYOR MUSUNUZ?
Köylü Mehmet Emmi için veya Çoban Süleyman için veya echel-i câhilîn (cahillerin en cahili) insan türleri içi söylenen şu söze ayar oluyorum: “Ulan, Elın Mask sizin bilgi ve hareketlerinizi izleyerek başı göğe mi erecek” sözüne ayar oluyorum. Tabi ki başı göğe erecek.
Niye her dünya insanı tarafından bilinen Kocaaa kola her gün reklam yapıyor, ürününün bilinirliğini sürdürülebilir hale getirmek için. Mask (Elon Musk) neden (sözümona) niteliksiz kişilerin bilgilerini kontrol etmek ister, çünkü sayısal bir güç elde ederek büyük veriyi daha da büyütmek için. Yeni ürün tasarım ve satışlarının planlamasını yapmak için, bütün insanoğlunun ipleri elimde diyebilmek için, bunca kişinin kayıt ve bilgilerine erişebiliyor olmanın SİYASİ, SOSYAL PSİKOLOJİK, TEKNOLOJİK imkanlarını devletler, güç odakları ve örgütlere karşı kullanmak için. Vesaire vesaire.
Sakın kimse Köylü Mehmet Emminin bilgilerini Musk ve benzeri odaklar ne yapacak demeyin. Bir kişinin bilgisi belki bir hiçtir ama milyarlarca İNSANOĞLUnun / HOMOSAPİENS’in bilgisi ilgili kişilerin parmaklarının ucunda. İşte bu nedenle, önce 3G, sonra 4G, sonra 5G. 5 G ile kişisel hayatımızın bilinirliği yüzde 90’a, özgürlük alanımızın genişliği ise, yüzde 70 e düşecek. Ve ardından bir de 6G ye geçildiğinde zaten şu anki özgürlük alanımız yüzde yetmiş azalmış olacak. Yani irademizin yüzde 30 unu biz kullanabileceğiz. Siz köylü Köylü Mehmet Emminin bilgisi Musk’ın neyine demeye devam edin. Vaaaahhhh vahhhh vaaaahhh. Son seslenişim. One minuteee!!, one minutee!!!!! ))))))))
NOT: Elon Musk ın özgeçmişini, Google veya Wikipedia hazretlerine sorun, sayfayı açıp baştan sona bir okuyun, sonra da Musk’ın dünya projelerini videolardan (hızlandırılmış moda alarak)))) izleyin. Sonra öyle boş yere “Yurdum insanının beynindeki çip büyük (veri sahip)lerinin neyine” demeyin.
İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004).
Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi.
ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir.
Eserleri:
Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.