Çıldır Göl’ünde çektiği fotoğraf, belgesel ve haberlerle dahada yaygın tanınması konusunda fayda sağlayan DHA muhabiri Suat İncedere, İstanbul’a gelir gelmez ayağının tozuyla bizleri ziyaret etti. Suat İncedere’ye İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek Başkanı (İYGAD) Murat Abdullahoğlu, Turgay Taşdemir ile birlikte Çıldır’ı sorduk. İncedere’de Çıldır’ın doğa güzelliklerini ve orada yaşayanların zorlu hayatlarını çektiği görüntülerle aktardı.
İncedere “Türkiye’nin Gürcistan ve Ermenistan’a komşu illeri Ardahan ve Kars arasında bulunan, 124 kilometrekare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesinin Van’dan sonra en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü’nün çehresi, son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük değişim gösterdi. Kış mevsiminde yüzeyi 50 santim buzla kaplanan ve bu nedenle eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızak gezintileri düzenlenen Çıldır Gölü kenarında inşa edilen tesisler, tekne turları ve doğal plajlar, gölün kıştan sonra da yaz turizmine büyük katkı sağladı. Tatlı su özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken ve bölge halkının yanı sıra tatilcilerin de ilgisini toplayan Çıldır Gölü, kışın İsviçreyi yazın Ege ve Akdeniz sahillerini aratmıyor.
En derin noktası 42 metre olan deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki, Çıldır Gönlünde serinlemek isteyenler, özellikle hafta sonları göl kenarına akın ediyor. Göl kıyısındaki mesire alanında piknik yapan vatandaşlar, serinlemek için de kendilerini suya bırakıyor diyen Hürriyet Gazetesi/DHA Çıldır Muhabiri Suat İncedere; “Çıldır Gölü’nü, doğunun akdenizidir. Yerli ve yabancı tatilciler, havaların ısınmasıyla birlikte serinlerken, kışın kızak, balık ve balık avlama gibi aktivitelerle Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. İncedere; “Çıldır Gölü kıyı şeridinde altı adet Restoran ve sosyal tesis bulunmaktadır. Çıldır Gölü adı altında başlayan yerli ve yabancı turist akımı, çeşitli aktivitelerle ağırlayan göl, şu anda doğu ekspresi ile revaçta kış tatili merkezi konumuna geldi.
Yazın doğa ve Yayla turizmi noktasında hiç bir aktivitesi olmayan bölge, öncelikle doğa turizmine açılmalı ve doğu ekspresi hattı Kars yerine Çıldır Gölü kıyısında bir hat oluşturarak, ziyaretlilerin güzergahı Kars, Boğatepe, Göle, Ardahan üzerinden son durağı Çıldır olmalıdır.
Çıldır Gölü kış turizminde atlı kızakla birlikte, Türkiye’de, Kış turizminde ilk onda yer aldı. Dolayısıyla Çıldır Gölü doğal buz pisti, Ren geyikli kızak ve köpekli kızak gibi aktivitelerle daha kapsamlı kış aktiviteleri yanısıra, kış sporları ve kış oyunları ile genişletilmelidir. Çıldır Gölü kenarında kurulan kano ve su sporlarıyla birlikte, yayla ve doğa turizmine de ağırlık verilerek bölge tam anlamıyla ülke ve dünya turizmin’de önemli bir merkez haline getirilmelidir. Bölge bu potansiyele sahiptir. Kars, Ardahan aynı zamanda “kristal karlar ülkesidir.” Kars, Sarıkamış ve Ardahan Yalnızçam dünyada eşi benzeri olmayan “kristal kar” olma özelliği ile kış spor faaliyetlerinde önemli bir merkez konumundadır.
Bunların yanında bölge, damak lezzetleri, Kaz-Balık-Kaşar-tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiği, endemik bitki örtüsüne sahip, dünyadaki ender yerler gibi büyük bir öneme sahiptir.
Farklı kültürlerin beşiği Kars, Ardahan tarihi ve kültürel bir çok değeri’de bünyesinde barındırmaktadır. Bir ressam resim yaparken farklı renkler kullanarak bir çeşni oluşturur… Hayalindeki resmi tabloya yansıtır. Bölge farklı çeşnilerin bir arada olduğu, belkide nadir yerlerdendir. Bizler, farklı renklerden oluşan ve bölgeye gelen insanların hüsnü teveccühü kazanmış bölgemizin kıymetini bilmeliyiz. Yıllar önce Tarık Akan, bir çok köyde yaşamı ve bölgedeki farklı kültürleri yansıtan “Yeke kişi” gibi bir çok filimini orada çekmiştir. Ünlü yönetmen Reis Çelik bölgede çeşitli yaşanmış öyküleri sinema ve belgesele dönüştürmüştür. Tuncay Kurtiz inat hikayeleri ile kısa öyküleri canlandırmıştır. Ve yine Sezen Aksu gibi müzik starları ve ünlü sanatçılar da bölgede dizi bölümleri ve klip çekerek bölgenin tanıtımında önemli rol oynamıştır. Şimdi bölgeye ciddi yatırımlar yaparak bölgeye gelen insanlara hizmet etmeliyiz. Bölge sadece hayvancılık bölgesi yanında turizm cenneti, kültür şehri haline dönüştürerek, bölgeye sürdürülebilir iş ve istihdam sağlamalıyız” dedi