Anneler gününde annelerimize, anne adaylarına hediyeler vermek artık geleneklerimiz arasına girdi. Babalar günüde geleneklerimiz arasına girdi. Buna sevgililer, kadınlar gününüde ekleyebiliriz.
Hediye verilmesi gelenek olmayan özel günlerde okullarda günün anlam ve ehemmiyetine binaen de konuşmalar yapılır. Resmen tatil edilmeyen, tarihimizde bir yer işgal etmiş günlerde de okullar, belediyeler kutlama merasimleri düzenlerler. Toplumun, Dünya’nın kabul ettiği günlerde de televizyonlarda proğramlar düzenlenir. Hediyelerin gelenekselleştiği özel günlerde mağazalar, bankalar da kredi kartlarının kullanımında özel kampanyalar düzenlerler. Çiçekçiler, magaza sahipleri de sanki <<her gün bayram olsa>> sevinciyle böyle özel günlerin hasılatını dört gözle beklerler. Camlarına astıkları afişlere bu özel günlerin muhataplarının günlerini kutladıklarına dair yazı yazarlar.
14 Mayıs Çifçiler günü. Biz can derdimizden kendi günümüzü unuttuk. Bize gelen mesajlarla hatırladık.
Peki kimdir çiftçi !
İnsanların birinci besini ekmeğin hammaddesini üretirler. Yine insanlar için ikinci öneme sahip çiğ süt üretirler. Yine insanlar için üçüncü öneme sahip et üretirler. Buğday, çiğ süt ve et gerçek besin maddesidir. İnsanlar için şifa kaynağı olan Bal’ı, Zeytin’i üretirler. O zeytin ve Bal’ki kutsal kitaplarda da isimleri geçer. O çiftçi ki sıvı yağ üretmek için mısır ve ayçiçeği yetiştirirler. Giyinmemiz için pamuğu üretirler. Sofralarımızın, midemizin süsü sebze ve meyveyi üretirler. Ürettiklerini ya sanayiinin ahtapot kollarına, ya da ambalaj sanayiinine veya kabzımallara teslim ederler. Ürettiklerini teslimde bir sevinç değil daima koyunların kasaba teslim oluşlarındakine benzer bir çaresizlik vardır. Fiyatları o belirleyemez. Adaletli bir fiyat isteme güçleri de yoktur.
Peşin parayla yeni traktörünü, gübresini,mazotunu, tohumunu satın alabilen çiftçi göremezsiniz. İktidar partisinden bir tanıdık ve ipotek bulabilen Ziraat Bankasının, torpilsizi, üç beş dönüm tapusu olan da Özel bankaların yolunu tutarlar. Bankaların açtıkları kredi yetmezse kasaba tefecisinden bulabildikleri para ile coluklarının ,çocuklarının nafakasını temin ederler. Hele de üniversitede okuyan çocukları olanlar. Vay haline bunların. Artık iki üç yılda bir topraklarından bir kısmını tefeciye teslim ederler.
Gidin Anadolunun herhangi bir köyüne varın. Köyden birini yanınıza alıp köy dışına çıkıp sorun. Şu tarla kimin ,bu tarla kimin. Şu tarla bizim komşu Hikmet’indi. Tefeci bilmem kime borcundan dolayı verdi. Şu tepediki tarla emmimindi . Çocukları azıcık tarla ile geçinemediler birazda tefeciye borçları vardı. Sattılar, göçtüler. Beri tarla ? Oda aynı akibet. Şu karşıki büyük tarla ? O da tefecinin. Hasan’dan alacağı vardı.
– Hasan, hikmet… neredeler şimdi.? Şehirde ırgatlık yapıyorlar. Bir kısmı da işsiz.!
-Peki siz neden terketmediniz ? Biz tarla işlerinin yanısıra üç beş süt ineğimiz vardı.Bunların her yıl buzağıları olur,onları besler, büyütür satardık. İneklerin sütü ve yoğurdu, tereyağı ile de karnımızı doyururduk. Şimdiye kadar yuvarlana, yuvarlana geçindik geldik. Şimdiden sonrasını da bilemiyoruz.
– Niçin bilemiyorsunuz ?
– Televizyonlar çiğ süt 75 Kuruş diyor ama ben köyümde 60 kuruştan satıyorum . Hükümet Çiftçinin kucağına bir hediye bıraktı.
Çiftçiler gününde çiftçilerimizin kucağına bırakılan ET İTHALAT hediyesi çiftçimizin sadece kucağını değil bağrını da yakıyor.
Kapısındaki erkek danaların ,süt ineklerinin, düvelerinin fiyatları düştü. Tedirgin ve panikte olan üretici işletmeci sayısı 1 milyon . Bu bir milyonun geçimini sağladığı nufüs ise dört milyonu buluyor.
<<Ben vatandaşıma pahalı et yedirmem>> den murat edilen maksattaki vatandaş kim? Türk vatandaşı .! Peki üretici kim ? O Türk Vatandaşı değil mi ? Üretici kimin vatandaşı? Üretici de Türk Vatandaşıdır.
Spekülasyonu, üç beş ineği, üç beş erkek danası ile 1 milyon üretici mi yaptı. Abalı üretici mi. Vurun abalıya gücünüz abalıya yeter.
Hem çiğ süt fiyatlarını bir gecede indiren ,hem de raflardaki kutu süt fiyatlarını bir gecede fırlatan Süt Sanayiicisine gücünüz yetmez.
Çünkü siz süt sanayiicisinin kendisisiniz.!
Çiftçiler gününde Türk Çiftçisinin, çiğ süt üreticisinin, besicilerimizin kucağına konulan ET İTHALAT’ı kötü hediyesine iyi katlanmalar dileklerimle önce de kendime ve tüm çiftçilerimize sabırlar diliyorum.
Çapar Kanat
Çiftçi- Çiğ Süt Üreticisi
http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri