“Dun geldiler partide görev aldılar.” Bu söylemle partiye yeni katılanlar kastedilmekte, oysa kişinin partiye ne zaman geldiği değil, partiye katkı verip vermeyeceği husus dikkate alınmalıdır.
2- “Partiyi gençleştirdik.” Bu söylem partinin geleceği sigortalandı anlamında kullanılmakta, partide görev alan kişinin yaşı değil, partide aldığı göreve sunacağı katkı dikkate alınmalıdır. Sadece genç olmak değil, yaşamını belli bir dengeye oturtmuş olmak, tecrübe, bilgi, entelektüel derinlik ve dışa dönük bir karaktere sahip olmak, bunları harmanlamak gerekiyor. Yoksa tüm ülkelerde gençlik örgütleri iktidar olur veya gençlik örgütleri bir anda partileşiverir. Dernek ile siyasi partiyi karıştırmamak gerekir. Birisi dernek üyelerinin hakkını savunmak ve üyeler arasında dayanışmayı amaçlar. Parti ise ülkeyi yönetmeyi amaçlar, ikisi arasında tek benzerlik insan faktörü ile çalışır ve faaliyette bulunurlar.
3- “Çalışmıyoruz bunun için iktidar olamıyoruz yanılgısı” Bu söylem CHP’lilerin kendilerine sık sık söyledikleri doğru gibi görünse de yanlış olan bir tespittir. Oysa CHP’liler de enaz diğer partililer kadar çalışmakta ve partisine katkı sağlamaktadırlar. Yıllardır iktidar olamayan ama örgütü ile ayakta kalabilen en eski parti CHP’dir. İktidar nimetlerinden uzak olup örgütü ve seçmen kitlesi ile ayakta durabilen tek partidir. İktidardan uzaklaştıktan sonra kayıp olan veya tabela partisi olan onlarca parti vardır. DEMOKRAT PARTİ, ADALET PARTİSİ, ANAP,DYP,SAADET PARTİ, bunlardan birkaçıdır.
4- “Halka dokunamıyoruz.” Bu nedenle iktidar olamıyoruz yanılgısı. Partimiz Bakırköy’de halka dokunuyor %65 oy alıyor. E5 karayolunu geçince sınırları başlayan GÜNGÖREN’DE veya BAHÇELİEVLER’DE halka dokunamıyor %25-30 oy alıyor. Biçiminde bir tahlil doğru bir tahlil değildir. İlçeler arasında sadece bir karayolu bulunmaktadır. Bu ilçelerdeki seçim sonuçları halka dokunma veya yakın olma ile açıklanamayacak kadar karmaşık tahliller gerektirmektedir.
5- “Başarıyı birinci parti olmakla ölçmek” CHP’nin Konya’daki örgütünü AKP’yi geçemediniz diye başarısız ilan etmek yanlıştır, Konya’daki başarı ölçüsü ile İzmir’deki başarı ölçüleri farklı olmalıdır.
6- “Sık sık etkinlikler düzenleyerek örgütü diri tutulacağına inama” Bu tespit küçük ölçekli siyasi yapılanmalar için geçerlidir. Kitle partilerinde bu davranış aynı sonucu doğurmaz. Aksine kitle partilerinde bu davranış moral kırıklıkları yaratır. Kitle partileri sık sık toplumsal olayları örgütleme yerine az, ancak etkili toplumsal olayları örgütlemelidir. İyi bir hazırlık yapmadan asla toplumsal olayları örgütlememelidir. Gerekli ön hazırlık yapılmadan aktivasyonlar örgütte moral bozukluklarına yol açar.
7- Küresel dünyada, ekonomi, kültürel yapı, toplumsal olaylar, siyaset ve siyasi aktörler, sınıfsal örgütler, üretim ve üretim araçları yeniden tanımlanmaktadır. Bununla birlikte siyasi mücadele faktörleri de yeniden tanımlanmaktadır. Duvarlara yazı yazmak, duvarları afişlemek, izinsiz gösteriler yapmak, vb günümüzde etkili araçlar olmaktan çıkmakta, bunların yerine internet ortamında propaganda, sosyal medya da propaganda yapmak(facebook, gibi) yazılı görsel medyada görünmek etkili birer araç olarak karşımıza çıkmaktadır.
8- Karbonhidrat (Makarna,Bulgur,Pirinç vb) dağıtarak AKP iktidar oldu, iktidar olmamız için bizde karbonhidrat dağıtmalıyız. AKP’nin tonlarca karbonhidrat dağıttığı doğrudur. Ancak karbonhidratın AKP’yi iktidara taşıdığı söylemi doğru ve yerinde bir tespit değildir. Karbonhidrat dağıtarak hiçbir parti Siyasi tarihte iktidara gelmemiştir. Bunun örneği yoktur.
9- Belediye ve Halk tarafından FAK FUK fonu diye bilinen sosyal yardımlaşma fonunun hizmetleri ile siyasi parti çalışmasını birbiri ile karıştırmak