Yozgat Çekerek İlçesi’nde bulunan “Kızlar Kayası” ile ilgili yörede çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Çekerek’ten Zile’ye giderken Çekerek Irmağı’nın yanında Cenevizler Dönemi’nde yapılmış yüksek ve sivri bir kayanın üzerinden ırmak yönüne doğru ve toprak altında yaklaşık iki yüz merdivenle inilen bir kaya bulunmaktadır.
Kızlar Kayası: Çekerek-Zile karayolunda, ilçeye 4 km. uzaklıkta, yola yaklaşık 400-500 metre içeride, ırmak kenarında, yüksek bir kayalık üzerinde bulunmaktadır. Ceneviz döneminde yapıldığı düşünülüyor. Yozgat bölgesinin, 7 harikasından biri olarak gösteriliyor.
Burası çok sivri bir kayanın üzerinde, toprak altından, 200 basamak merdivenle inilen bir yerdedir. Toprak yüzeyinden, 3 metre aşağıda, dikdörtgen kapısı vardır. Hemen önünden, Çekerek ırmağı geçiyor. Yan tarafında ise, Çekerek ırmağı üzerine kurulan, Süreyya Bey Barajı var.
Kızlar kayasının hemen karşısında, Çekerek Belediyesi tarafından yaptırılan “ŞATO” isimli; orijinal piknik ve kültür parkı vardır.
Söylentiye göre; kayanın doğusundaki yüksek tepeye yerleşenler ırmaktan su almak için bu merdivenleri yapmışlardır. Bir Rum Beyi’nin hasta kızı için bu merdivenleri yaptırdığı rivayet edilmektedir.
Yöreyle ilgili bir başka rivayete göre ise; Keşişin birinin güzel bir kızı varmış. İki genç de bu kıza aşık olmuşlar ve evlenmek istemişler. Ancak Keşişin ise kızını her iki gence de vermek gibi bir düşüncesi yokmuş. Keşiş gençlerden birine bu yüksek kayadan girilerek merdivenlerle Çekerek Irmağı’nın karşı tarafına geçilecek bir yol yapmasını istemiş.
Öteki gençten ise, ırmağın üzerinden geçmek için bir köprü yapmasını söylemiş. Kim denileni biran önce yaparsa kızını ona vereceğini belirtmiş. İki gençten biri köprüyü, diğeri merdivenli geçit tünelini yapmış, ancak gençler birbirlerinin çalışmasından haberdar değillermiş.
Keşiş köprüyü yapan gence ötekinin daha önce bitirdiğini kızı ona vereceğini söylemiş. Bunu duyan genç dayanamamış intihar etmiş. (Kızlar Kayasından 500 metre aşağıda gencin yaptığı köprünün ayakları bulunmaktadır). Keşiş daha sonra kayayı oyan gence de, kızını köprüyü yapan gencin daha önce bitirdiği için ona verdiğini söylemiş. Bunun üzerine kayayı oyan genç de kendisini yüksek kayalardan aşağı atarak o da intihar etmiş.
Burası ile ilgili halk efsaneleri halen yörede anlatılmaktadır.
Bölgede kurulan Süreyyabey Barajı ise: Kaya gövde dolgu tipi olup barajın gövde hacmi 7.500.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 103,00 m., normal su kotunda göl hacmi 1310,0 hm³, normal su kotunda göl alanı 41,34 km²’dir. Baraj 66.165 hektarlık bir alana sulama hizmeti verirken, 14 MW güç ile de yıllık 51 GWh’lik enerji üretmektedir. Bölgenin en büyük ve en kapsamlı barajı konumundadır.