Nerden başlasak da nasıl etsek bilmem ki…
Bizim ailede bir gelenektir Ferdi Tayfur’u sevmek, dinlemek, izlemek ve okumak. Okumak deyince şaşırmayın. Her ne kadar pek bilinmese de; Tayfur’un, Kora Yayınları’nca basılmış iki romanı var: Şekerci Çırağı ve Yağmur Durunca…
Öner Yağcı, Yağmur Durunca adlı eser için şöyle diyor kitabın arka kapağında: “Memleketemizden insan manzaralarını okurken, özellikle toplumun alt kesimlerinde yer alan insanlarla ve onların yok sayılan yaşamlarındaki gerçekliğe hüzünle tutulan bir ayna ile karşılaşıyoruz… Yağmur Durunca, insani ve gerçekçi edebiyatımız için bir kazançtır”. Yine Şekerci Çırağı adlı roman da, halkın tamamını ya da tamamı içinde yer alan ama pek de ortada görünmek istemeyen bir kahramanlar hayatının, otobiyografiyle yoğrulmuş hikâyesidir aslında. Çoğu zaman Ferdi Bey’in şarkılarında tattığımız halkçı deyimler, bu kez de onun satırlarında çıkıyor karşımıza. Nasıl ki dinlerken garip duygulara kapılıp hâyâle dalıyorsa insan, bu iki kitabın sayfaları arasında da kaybolup gidiyor. Edebiyat adına genç sayılabilecek yeni kalem için, akıcı cümlelerle okuyucuyu sıkmadığını tüm samimiyetimle söyleyebilirim. Ayrıca; romanın içinde her an kendinizi bulacakmışsınız hissine kapılmanız da, yazılanların aslında ne kadar hayatın ta kendisi olduğu gerçeğini bir anlamda ortaya koyuyor.
Ferdi Tayfur, bu aralar yeni bir roman hazırlığında: Bir Zamanlar Ağaçtım. Kitabın adından da belli olduğu gibi, ikinci otobiyografik bir roman bizleri bekliyor. Öyle sanıyorum ki Sayın Tayfur, geçmişinin aralanmamış sayfalarını cesurca ve sansürsüz bir biçimde bizlere sunacaktır. Sanatçının sevenleri olarak, merakla beklenen romanlardan bir tanesi de bu olsa gerek.
Alışmak sevmekten zordur. Ferdi Tayfur, kalemini yalın kişiliğiyle biledikçe, satırlarına doyum olmayacaktır diye düşünüyor ve O’nu böylece kısa olarak anlatma uğraşıma son veriyorum. Türk Şiiri’nin Can Baba’sı Can Yücel, annesi için; “sana şiir yazacak kadar şair değilim” der bir şiirinde. Ben de yıllara meydan okuyan ve ilerlemiş yaşına rağmen toplum yararına ürünler vermeye çalışan bir sanatçı için fazla konuştum sanırım…
Teşekkürler Yavuz Bey bir Ferdi Tayfur hayranı yazınızı zevkle okudum.
Teşekkür ederim Abdullah Bey düşünceleriniz için…
Orhan,Osman,Ömer bunlar bir simge
Adımın Okunuşu Mehmetçik\’tir
Destanım dolu tarih denen belge
Gözüm pek,göğsüm çevik,başım diktir.
Ben Mehmetçik\’im,kendimden eminim.
Düşmana korkuyum,dosta güvenim.
VATANI CANINDAN ÇOK,ÇOK SEVENİM.
VATAN;MEHMET,MEHMET;VATAN demektir.
Sevmeyi öğretti hep bana Atam.
Çıkar için değil sevgim;gerçektir.
Haksızlığa hiç mi hiç katlanamam
Mücadelem ömrümce sürecektir..
Gönlümde,önümde oldu hep ümit
Dünümle ,yarına Allah şahittir.
Doğdum,yaşarım,öleceğim yiğit
Adım Mehmetçik,soyadım ŞEHİTTİR