“Rahimallah” ve “Kerimallah” Nidalarının Başarı Taktikleri:
Çoğu zaman hayat bize, başarı ve mutluluğu yakalayabilmemiz için ikinci, üçüncü, hatta dördüncü yolları fısıldar. Birinci yol haricindeki diğer yollar belki dalaşmayı gerektirebilir ancak alternatif seçenekler de bir seçenektir ve dalaşmak yerine dolaşmak daha iyi sonucu verir. Nitekim kader yazgısı veya yaşam serüveni de zaten bu seçeneklerle dolu kombinasyondan kendimize göre en güzel deseni çıkarabilme uğraşısı değil mi?
Mehteran ordusu iki adım ileri giderken bir adım geri gider derler hep. Böylesi kulaktan dolmaları yemek bir an olur midemize oturur. Oysa ki, mehteran, her üç adımı atışta, sağa ve sola dönerek “rahimallah” ve “kerimallah” selamlaması yaparlar. Mehteran bölüğünün bu yürüyüş ritüeli aslında savaş psikolojisinin ve alternatifleri görecek gözlerin basireti için yaradana bir yakarış nidasıdır. Rahim, merhametli, kerim, engin bağışlayıcı olan yaradandan öz sezi beklentileri. Mehteranın iki ileri bir geri diye bilinen bu duruşları ve her duruşta sağa sola dönüşleri bir diğer bakış açısıyla sağa sola bakarak strateji belirleme eylemleridir. Bu halleriyle Türk ordusu savaş meydanında her an çevreyi kollamakta ve yeni strateji ve taktikler belirlemektedir.
Konuyu mehteran bölüğünün bu didaktik mevzusundan çıkarıp hayatın içine dönderelim usulca!))
* * * * *
Yaşamın İnsan Psikolojisi Üzerindeki Bir Diğer Basmakalıp Baskısı:
“En iyi yol bildiğin yoldur!”
En iyi yol pek tabi ki bilinen yoldur ve bu düşüce toplumu dinginliğe, düzene, istikrara, kalabalığa/çoğunluğa uymaya götürür. Bu mantık aslında yerinde say(dır)manın bir sığınak noktasıdır.
Bütün mucitler, kaşifler bu sözün düşman karakterleridir. Kaşiflerin ve mucitlerin ömürleri, bilmedikleri yolları görmek, yapılmayanı denemekten geçmiştir. Ortaçağdaki mekansal genişlemeleri, dünyadaki bütün teknolojik ilerlemeleri bu aykırı davranışa borçluyuz insanlık olarak.
Toplumda liderler de olur, liderlerin yardımcıları/ asistanları da olur, dolgu malzemeleri de olur. Herkesin lider olmasını bekleyemeyeceğimiz gibi, herkesten dolgu malzemesi olmasını da bekleyemeyiz. Dolgu malzemesi olan insanların zaten en iyi yapacakları şey, bildikleri yoldan gitmektir. Çünkü bilinmeyen yol, denenmeyen yol risktir ve risk te ‘kaka’ birşeydir. Uzak durmak gerek.
Gelin, Çalıyı Dolaşalım, Mutlu Olalım!
Yaşamda alışılagelen kısırdöngülere düştüğümüzde çalıyı dolaşmamız çoğu zaman bize yeni enerji katar. Ortamın negatif enerjilerinden kurtulmuş oluruz. Çalıyı dolaşırken en iyi yol bildiğin yoldur basmakalıp düşüncesi aklımıza gelebilir. Basmakalıp düşünceden uzaklaşmak kaderin bazı döngülerinde gereklidir çoğu zaman.
Düz yolda karşımıza çıkan engelle dalaşmak yerine ve “rahimallah” ve “kerimallah” tevekkülüyle bilmediğimiz yoldan çalıyı dolaşmak bize yeni enerjiler getirebilecektir.
Her zaman stersle mücadele yöntemlerinden biri olarak, “ortam değişrime” gereği söylenir. Ben de üniversitede öğrencilerime hep önce ortam değiştirmenin gerekliliğini salık vermişimdir. Çünkü varolan bir kısır çekişmenin, bulunulan ortamda veya aynı zeminde çözülebilme şansı kaybolmuştur. Yeni ortamların pozitif enerjilerini ciğerimize çekmemiz gerekmektedir. Bu da çoğu zaman ancak çalıyı dolaşmakla mümkün olabilmektedir.
Son cümlemiz de yine aynı temenni olsun.
Dalaşmayın, çalıyı dolaşın, göreceksiniz ki, size bu daha iyi gelecektir.
Neme lazım, mutluluğun fısıltısını çalıyı dolaşarak ta bulabilirim.
İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004).
Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi.
ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir.
Eserleri:
Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.
hocam bilgilerınız ıcın tşkler 🙂 ALLAHA EMANET OLUN