Büyüklere Kolesterol Masalları (8) Kolesterol İlaçları Bir İşe Yaramıyor
Kolesterol düşürücü ilaçların (statinler) kalp-damar hastalıklarıyla ilgili komplikasyon ve ölümleri azaltmadığını gösteren pek çok araştırma olmasına karşılık bu ilaçlara tapanların çok sık kaynak gösterdikleri, kısa adı JÜPİTER olan bir araştırma vardır.
Metodu ve sonuçları ciddi şekilde tenkit edilen bu çalışma statinlerin sağlıklı insanlarda da kalp-damar sorunlarını azalttığını göstermiştir. Buna dayanarak da birçok sağlıklı kişiye uzun süre statin tedavisi uygulanmıştır.
JÜPİTER çalışmasında kalp-damar hastalığı hikâyesi veya kanıtlanmış kalp-damar hastalığı olamayan, kolesterolleri düşük veya normal olan ama CRP seviyeleri yüksek olan kişilerde günde 20 miligram rosuvastatin isimli kolesterol ilacının etkinliği araştırılmıştır. Bu tedavi ile LDL-kolesterolün yüzde 50, CRP’ nin yüzde 37 ve kalp-damar komplikasyonlarının da yüzde 50 oranında azaldığı sonucuna varılmıştır.
JÜPİTER’in foyası çıkıyor
Archives of Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan bir analiz JÜPİTER araştırmasının pek çok metot ve hesaplama hataları ihtiva ettiğini, sonuçlarına güvenilmeyeceğini, ilaç endüstrisi tarafından yönlendirildiğini net olarak ortaya koyuyor.
JÜPİTER 2 seneden daha az olan takip süresinden sonra her iki grup arasında birçok objektif kriterler bakımından fark olmadan vaktinden önce bitirilmiştir.
Klinik çalışmalar önceden belirlenen kaidelere göre erken bitirilebilir fakat bu araştırmanın yayınlanan protokolünde bu kurallar detaylandırılmamıştır.
Klinik veriler ölümcül olmayan felç ve kalp krizinin anlamlı derecede azalması arasında büyük çelişki olduğunu göstermiş ama felç veya kalp krizinden ölümlere etkisi görülmemiştir.
Kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümler sürpriz şekilde total ölümlere kıyasla çok düşüktür (yüzde 5 ve 18 arasında). Hâlbuki beklenen oranın yüzde 40’ a yakın olması gerekirdi.
Kalp krizinin yüzde 50’ ye yakın olması beklenen vaka ölüm oranı da çok düşüktür.
İlaç endüstrisinin yakın alakasından dolayı araştırmanın önyargılı olması ihtimali çok yüksektir.
Gelelim neticeye
M. de Lorgeril başkanlığındaki analizin sonuç bölümünde şu sözler yer alıyor:
BİR: JÜPİTER araştırmasının verileri kolesterol düşürücü ilaçların risk grubunda olmayan insanlarda kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için kullanılmasını desteklememektedir.
İKİ: Bu araştırma ticari sponsorluğun rolü ile alâkalı rahatsız edici şüpheler doğurmaktadır.
ÜÇ: Sadece laboratuar sonuçlarına bakarak ilaç yazan modern tıbba ve onun “sâdık elemanlarına” yazıklar olsun. (Bu da benden!)
KAYNAK
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0807646
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/170/12/1032