CHP’de adaylık başvurularının son gününde bölgemizde en büyük sürpriz Büyükçekmece’de yaşandı.
Büyükçekmece’de ikamet eden, Beylikdüzü’n de Beynova Otel ve Kanatçı Muhtar işletmelerinin sahibi olan Erkan Koçali’nin aday adaylık müracaatının ilçedeki dengeleri farklılaştıracağını düşünüyorum.
Partide aday adayı olmadığını, aday olduğunu söyleyen ancak geçtiğimiz günlerde aday adaylık müracaatını ilçeye yönetimine değil İl Başkan Oğuz Kaan Salıcı’ya veren Dr. Hasan Akgün görülen o ki, belediye başkanlığın sürecinde ciddi sorun yaşayacağa benziyor.
Dr. Akgün’ün adaylık müracaatını İlçe Başkanı Dursun Tazegül’e vermesi üzerine, Tazegül’ün eline ateş düşmüş gibi dosyayı elinden atması oldukça ilginç görüntüler yaşatmış. Tazegül tarafsız olduğunu beyan edince, İl Başkanı Salıcı’nın “Evde tarafsız değilsin değil mi?” diye sorması ise oldukça manidar bulunmuş.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in ekibinden olan ve kendisine oldukça yakın olan İşadamı Erkan Koçali’nin son dakikadaki aday adaylık müracaatını oldukça anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim.
Şayet Koçali, aday adaylığı müracaatını yapmışsa, bir işaret almadan bunu yapacağını da düşünmüyorum. Özellikle, Dr. Hasan Akgün’ün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in iki önemli talebini görmemezlikten gelerek, taleplere duyarsız kalması ve gereğini yapmaması ise kendisi için başka bir handikabı oluşturuyor.
Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün birkaç gün içersin de önemli adımlar atmaz ve parti içersin de geniş bir mutabakat kuramazsa aday olsa bile seçimlerde çok büyük sorun yaşayacağını şimdiden bir kenara yazmanızı isterim. Dr. Hasan Akgün, 20 yıllık belediye başkanlığına, parti içersin de geniş bir mutabakat sağlayamadığında veda ederse hiç şaşırmayacağımı ifade edeyim. Çünkü bazen kendinize en çok güvendiğiniz an, aslında en zayıf olduğunuz an olduğunu çok yakından bilen biriyim. Ve aynı şey Dr. Akgün için geçerlidir.
Akgün, Azeri camiine yer tahsisinden neden vazgeçti? Geçtiğimiz günlerde Azerilerin bir cami yeri için Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’den yer talep etmeleri üzerine kendilerine Muratçeşme Mahallesi’nden bir yer gösterilmiş. Ardından bu yerde harfiyat çalışmaları yapılmasına rağmen, sonradan yerin tahsisinden vazgeçilmesi ise hem parti içersin de hem de Azeriler içinde büyük bir kırılma yaratmış durumda.
Özellikle bağımsız meclis üyesi Sadullah Şişman ve CHP’li Meclis Üyesi Nihat Ülker’in Azerilerin cami talebine karşı çıkması sonrasında Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün yer tahsisinden vazgeçtiği ifade ediliyor. 3. Bölge Milletvekili Azeri kökenli Ali Özgündüz’ün bu durumdan rahatsız olduğu ifade ediliyor.
CHP’li Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün Bulgaristan’da bile cami yaptırırken, Azerilerin cami talebine duyarsız kalması ve seçim kaygısı nedeniyle yer tahsisinden vazgeçmesi ise ayrı bir rahatsızlık yaratıyor.
Büyükçekmece’de AK Parti ve CHP arasında geçişler yaşanabilir 2014 yerel seçimlerinde Büyükçekmece AK Parti içersin de hala bir birliğin sağlanamamış olması, CHP’de Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ile parti örgütü arasındaki kopukluğun giderilmemiş olmasının, adaylar belli olduğunda büyük geçişlere gebe olduğunu şimdiden söyleyebilirim.
Dr. Hasan Akgün aday olduğunda CHP’ye oy vermeyeceğini söyleyenler olduğu gibi, AK Parti’de filanca aday olduğunda ‘oy vermem’ diyenlerin olması hareketli bir seçim yarışı yaşanacağını gösteriyor.
Seçimleri beklemeden, Büyükçekmece Belediyesi’nin Eylül ayı 2. meclis oturumunda büyük bir sürpriz yaşanabilir. Bizden söylemesi…
Seçimler birleştirilir ve Sarıgül CHP’nin adayı olursa dengeler değişir
Ayrıca İstanbul Büyükşehir’de CHP Mustafa Sarıgül’ü aday gösterdiğinde ise bugünkü dengelerin tamamen değişeceğini bugünden görebiliyorum. Sarıgül’ü hem CHP’nin hem de AK Parti’nin adaylarının değişmesine neden olacak önemli bir denge olarak görüyorum.
Yine aldığım bir bilgiye göre yerel seçimler ile genel seçimler bir arada yapılacağı iddia ediliyor. Bu karara AK Parti, CHP ve MHP’nin destek vereceğini düşünüyorum. AK Parti iki seçimin birleştirilmesinden karlı çıkacağını düşünürken bunun tam tersi sonuç verebileceğini açık açık söylemek isterim.
****
1999 yılında da genel ve yerel seçimler bir ara da yapılmıştı. Ve seçmenler öylesine bilinçli tercihler yapmıştı ki, 14 yıl önceki seçim sonuçlarına bakınca bunu açık açık görebiliyoruz. Her seçimde geçersiz sayılan oy miktarı yaklaşık yüzde 2 ile 3 arasında değişiyor. 1999 yılında 6-7 farklı tercih olmasına rağmen geçersiz oy oranı yüzde 4 civarında olmuştu.
Son söz: İki seçim bir ara da yapılma kararı alındığında ve Sarıgül CHP’nin adayı olduğunda, bilin ki; kendisini banko gören tüm belediye ve meclis üye adaylarını hüsran bekliyor.