Önceki akşam Büyükçekmece AK Parti İlçe Başkanı Av. Celal Babayiğit, ilçe yönetim kurulu üyeleri ve kimi meclis üyeleri ile iftardan sonra, 24 Temmuz gazeteciler bayramını kutlamak için gazetecilerle buluştular.
Uzun uzun sohbet ettik… Büyükçekmece’yi, günlük siyaseti konuştuk.
Başkan Av. Babayiğit, Büyükçekmece’de seçimleri kazanacaklarına o kadar emindi ki bunu şöyle ifade ediyordu: Alanda çalışmak başka bir şey. Alana indiğinizde milletin tavrını açık açık görüyorsunuz. Mevcut yönetimden memnuniyetsizlik alanda açık açık görülüyor.”
Bazen bu memnuniyetsiz diye gördüğümüz sandığa, beklediğimiz gibi yansımayabilir. Aynen “AK Parti’den kimse memnun değil” denilerek, muhalefetin seçim kazanacağını zannedenlerin çıkan sonuçlar sonrasında yanıldıkları gibi.
Siyaset böyle bir şey…
Bir ilçede mevcut belediye başkanından memnuniyetsiz oranı çok yüksek olabilir. Ancak öyle bir aday gösterirsiniz ki, adayınız tutmaz ve memnun olmayan sokaktakiler, giderler oylarını iş yapmayan, hizmet üretmeyen başkana oylarını verebilirler.
Hatta başkan öylesine başarılı biridir ki, ancak millet başarılı başkanın partisinden memnun değildir. Bir bakarsınız, başarılı belediye başkanı gitmiş yerine yeni biri gelmiş.
Yine ilçede ki dengelerden dolayı, partinin aday gösterdiği kişiye öyle bir karşı duruş olur ki içeriden parti bölünür… Seçimi kazanacak partinin yerinde yeller eser ki, bu herkesi şaşırtabilir.
Daha çok olasılıklar sayılabilir.
****
2009 yılında Kemal Kılıçdaroğlu gibi biri İstanbul Büyükşehir’e aday olur ve partiyi en az 7-8 puan yukarı çeker, o yukarı çekiş ilçe sayısını artırır hatta Türkiye genelinde partiye en az yüzde 2 oranında yansıtır.Yine muhalif olan bir parti o kadar iyi bir aday çıkartır ki, ‘mutlak kazanacak’ diye bakılan başkan seçimi kaybetmiştir.
Yeni hizmet binasını kim yapıyor?
Büyükçekmece AK Parti İlçe Başkanı Av. Babayiğit’e Baturay Tarakçıoğlu, “Büyükçekmece Belediyesi’nin hizmet binasını parti olarak kendinizin yaptığınızı açıkladınız. Biz bunu anlayamadık. Ayrıntılı anlatabilir misiniz?” dedi.
Başkan Babayiğit, İller Bankası’ndan Büyükçekmece Belediyesi’nin kredi kullandığını ve bunu kast ettiğini söyledi. Ardından Sabahattin Öztürk arkadaşımızın sorduğu, “Ben şimdi Ziraat Bankası’ndan kredi alsam, ev yapsam. Evimi Ziraat Bankası mı yapmış olacak?” çok yerinde bir soruydu.
İller Bankası’nı Atatürk kurmuş!
İller Bankası A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kamu kurumudur.
İller Bankası, Atatürk’ün isteği üzerine 11 Haziran 1933 tarihinde 2301 sayılı yasaya dayanarak 15 Milyon Türk Lirası sermaye ile ” Belediyeler Bankası” adı altında kuruldu. Sadece belediyelere yönelik etkinlik gösteren banka, tüzüğü gereği İl Özel İdareleri’ne ve köylere dair çalışma yapamaması, kurumun hızlı gelişmesi gibi gerekçelerle, 1944 yılında Mahalli İdareler İmar Bankasına dönüştürülmek üzere TBMM Bütçe komisyonunda bugünkü adına; İller Bankası haline getirildi. Yeni haliyle yasa, 23 Haziran 1945 tarihinde uygulanmaya başladı. TBMM’nde 02.01.2011 tarihinde kabul edilen ve 08.02.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun” ile kurum 9.000.000.000 TL sermayeli anonim şirket olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Bankanın görev ve
yetkileri ise şunlar:
1- Yerel yönetim ve kurumların yapacakları yerel kamu hizmetleri ile ilgili tesisler, yapılar ve diğer işlerin yapılmalarını kolaylaştırmak; şehir, kasaba ve köylerin kuruluş ve imarı yolundaki plan ve programların gerçekleştirilmesini desteklemek amacıyla bunlara, kendi yönetmeliğine göre kredi sağlamak,
2- Yerel yönetim ve kurumların istemleri üzerine harita, plan, proje, keşif ve etütleri yapmak veya yaptırmak, idare ve kurumların meydana getirecekleri tesis ve yapılardan mahallince yaptırılmasına imkân olmayan veya Banka tarafından toplu olarak yapılmasında fayda bulunanları, yatırım programları içinde meydana getirmek, yerel yönetim ve kurumların istemleri aranmaksızın bunları Banka yatırım programında yer alan işlerinden hibe veya fon yardımlarının katkısıyla gerçekleştirilecek olanları Banka tarafından yapmak veya yaptırmak,
3- Bankadan alınan kredilerle yapılan işler ile finansmanları kendilerince sağlanan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı işlerde talebe ve Bankanın imkânlarına göre teknik kontrol ve denetlemesini yapmak,
4- Söz konusu idare ve kurumların sigorta ettirmek isteyecekleri menkul ve gayrimenkul malları sigorta etmek.
****
Şayet gazeteci arkadaşlarımızı önceki akşam Başkan Babayiğit’in “Belediye binasını da biz yapıyoruz” açıklamasının ayrıntısını, sormasalar İller Bankası ile bu yazıyı yazmayacak ve araştırmayacaktım.
İller Bankası, 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesini düzenliyor. Aynı zamanda belediyelere kredi veriyor.
Ve bu banka belediyelere proje karşısında kredi veriyor. İller Bankası AK Parti’nin bir kuruluşu değildir. Bankadan verilen kredilerle, yapılan tüm işler AK Parti’nin gerçekleştirdiği faaliyetler de değildir.
****
Büyükçekmece Belediye Hizmet Binası, belediyenin öz kaynakları ve aldığı kredilerle yapılıyor. İnşaatın önünde İller Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tabelasının bulunmasının nedeni, bankanın görev ve yetkilerinin 3. maddesinde açık açık anlatıyor. “Bankadan alınan kredilerle yapılan işler ile finansmanları kendilerince sağlanan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı işlerde talebe ve Bankanın imkânlarına göre teknik kontrol ve denetlemesini yapmak.”
Son söz: Söylenilen bir söz yanlış anlaşılmalara yol açacak ise, siyasetçi bazen aklına geleni konuşmamalı ve yutkunmalıdır. Hele hele bu siyasetçi, belediye başkanlığını düşünüyorsa bazen susmak daha anlamlıdır.