Burdur ilimiz çıkışlı, isim ve imzaların biyografileriyle ilgili özel ve yayın ağırlıklı değerlendirmelerim, zaman ve fırsat buldukça sürüyor.. Bu gün söz edeceğim isimler: Çetin Bozcu ve Can Yeşilyurt olarak görülüyor efendim… Bu isim ve imzaların biyografileri:
ÇETİN BOZCU
15 Temmuz 1937 tarihinde Burdur merkez, Akın Mahallesi’nde doğdu. İlkokulu, Turan ve Cumhuriyet okullarında tamamladıktan sonar 1955 yılında Burdur Sanat Enstitüsü’nden mezun oldu. 1956-1957 yıllarında Ankara Traktör Fabrikası’nda usta olarak, sonra bu kuruluşta atölye şefi yardımcısı olarak görev yaptı. 1957 yılında Ankara Tekniker Okulu’nun makine bölümüne girdi… 1960 yılında makine teknikeri olarak buradan mezun oldu.. Sonraki yıllarda, fark derslerini vererek, Ankara Meslek Yüksek Okulu’nu bitirdi ve DSİ Genel Müdürlüğü’nde görev aldı… Askerliğini subay olarak yaptıktan sonra, DSİ 13.Bölge Müdürlüğü’nde İkmal Şefi olarak göreve başlayan Çetin Bozcu, DSİ Burdur Şubesinin kuruluşunda görev yaptı. Burada İkmal Şefi ve Teknik Şeflik görevlerini yürüttü. Burdur’da değişik alanlarda fahri olarak, sosyal hizmetler alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken Çetin Bozcu, sportif alanlardaki faaliyetleriyle de Burdur’daki hizmetlerini devam ettirdi… Burdur Gölü’nde inci kefali cinsi balıkların yetişmesinde fahri olarak çalışmalarda bulundu. 11 Aralık 1977 tarihinde yapılan mahalli seçimlerde Adalet Partisi’nden Belediye Başkanlığını kazandı.
12 Eylül 1980 tarihine kadar 2 yıl 9 ay Burdur Belediye Başkanlığı yaptı. 1983 yılında Doğru Yol Partisi’nden Burdur İl Genel Meclis üyeliğine seçilen,1991 yılında milletvekili adayı olan, 2 oyla kaybeden Çetin Bozcu,1997 yılında Demokrat Türkiye Partisi’nin ilk il başkanı oldu. Mahalli gazete ve bölgesel mecmualarda Burdur’la ilgili pek çok yazısı ve şiiri yayınlanan, Burdur ağzıyla yazdığı şiirleriyle dikkat çeken, Burdur il merkezinde serbest ticaretle meşgul olan Çetin Bozcu, Burdur halkı arasında yaşamını sürdürüyor.
CAN YEŞİLYURT
24 Ağustos 1961 tarihinde Burdur’da doğdu. İlk, orta ve lise (Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümü) öğrenimini Burdur’da tamamladı.4-5 yaşlarında ağız armonikası ile müzikle tanıştı. İlkokul 1.sınıfta okulun bando takımına seçilen ve melodika ile müziğe başlayan Can Yeşilyurt, İlkokul 3.sınıfta Akordeon çalmaya başladı. Okul müsamere ve yıl sonu etkinliklerinde ve tüm ulusal bayramlarda okulda müzik dalında görev aldı. 16 yaşında bağlama ile tanışan,1.5 yılın sonunda Burdur’da bulunan düğün salonlarındaki Orkestralarda klavye, bateri ve bağlama çalmaya başlayan, mahalli sanatçılara köy düğünlerinde darbuka ile eşlik eden Can Yeşilyurt, Kadir Turan ve Mehmet Ali Kayabaş ile bir yıl kadar,3 yıl kadar da Ahmet Turgut, Kozlucalı Hafız Rıza Yağız ve diğer mahalli sanatçılarla çalıştı.
Can Yeşilyurt 18 yaşına geldiğinde, Orman İşletme Müdürlüğünde mevsimlik işçi olarak 18 ay sigortalı olarak çalıştıktan sonra,1981 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı sınavını kazanarak Konservatuar yaşamı başlayan, eş zamanlı olarak İstanbul’da gazinoların yaygın olduğu dönemlerde 1986 yıllına kadar ara vermeden Halk Müziği starlarından pek çok sanatçıya eşlik etti.1986 Aralık ayında Bilecik Jandarma Alay Komutanlığında kısa dönem(8 ay süreli) askerliğini tamamlayan Can Yeşilyurt,1987 yılında İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Bölümünü kazanarak mastırını tamamladı.
Bu yıllarda THM sanatçısı Arif Sağ’ın açtığı Müzik Stüdyosunda Tonmayster olarak çalışmaya başladı… Kısa sürede mesleğe adapte olarak, albümlerde Müzik Yönetmenliği, Aranjörlük ve bağlama ile eşlik hayatı da başlamış oldu. Bu alanda pek çok sanatçının albümlerinde Tonmayster, Müzik Yönetmeni, bağlama olarak görev aldı. 1989 yıllında TRT’nin açmış olduğu Tonmayster sınavını kazanarak,3 aylık eğitimin ardından 15 Eylül 1989 tarihinde, TRT İstanbul Radyosu’nda Tonmayster olarak çalışmaya başladı. Burdur’un unutulmaya yüz tutmuş 3 ve 4 telli cura ve türkülerini sahip çıkma adına,4 yıldır arşiv ve müze değeri taşıyan, tamamen organik bir Albüm çalışmasını tamamlamak üzere olan,1995 doğumlu Naz Su isimli bir kız babası Can Yeşilyurt, TRT İstanbul Radyosundaki Tonmaysterlik görevinin yanı sıra, müzik çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.