Çocukluk yıllarımıza dönüyorum. Burdur ilimize bağlı Tefenni ilçesindeki Barutlusu’nun, Tefenni merkezine getirilmediği günlerde, şifa kaynağı bu suyun çıkış noktasında yıkandığımızı hatırlıyorum.
Burdur ilimiz merkezinde ofset tekniğiyle günlük yayınlanan Yenigün gazetesinin 17 bin 792 nci sayısının 3 ncü sayfasında, ‘Tefenni’deki Barutlusu, şifa dağıtıyor” başlıklı uzunca bir haber, yazı, değerlendirme vardı.
Burada, Belediye Başkanı Bayram Kavak’ın böbrek sembollü, Barutlusu çeşmesi önündeki fotoğrafı dikkat çekiyordu. Ayrıca, bilgi veren görüntüler yeralıyordu.
Barutlusu, doğal kaynak suyu…
Yüzyıllardır şifa dağıtıyor.
Özellikle böbrek hastalarının tercih ettiği Burutlusu’nun, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle idrar yolu, şeker ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geldiği biliniyor.
Tefenni ilçesinin merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Haraplanlı mevkiinde kaynayan Barutlusu, ilçe merkezine taşınarak iki noktaya yapılan çeşmelerle halkın hizmetine sunuldu.
Hıfzıssıhha Enstitüsü tarafından hazırlanan rapora göre; Hafif kükürtlü ve bromürlü, kendine has tadı ve kokusu bulunan Barutlusu’nun sertlik derecesi 1.5, soğukluğu da 1.8 derece.
Tefenni Belediye Başkanı Bayram Kavak; Detaylı bir rapor hazırlanması için Süleyman Demirel Üniversitesine başvurduklarını, görevlilerin gelip, sudan numuneler alıp gittiklerini, yakında sonuçlarının geleceğini söylüyor. Hedeflerinin Barutlusu’nun sağlık turizmine kazandırmak olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Bayram Kavak “İlçemizde ki hastanede böbrek ünitesi açabilirsek, Belediyeye ait otelimiz ve tesislerimizde, pansiyonlarımızda şifa arayan hastalarımıza hizmet verebiliriz” şeklinde konuşuyor.
Aydın’da pazarcılık yapan ve 15 yıldır Barutlusu kullanan Mehmet Yavuz; “Bu suyun faydasını gördük. Ailecek içiyoruz. Ameliyat olan, böbrek rahatsızlığı bulunan ağabeyim devamlı bu sudan içiyor. Bu su çok yararlı” diyor.