Burdur ilimize bağlı, Gölhisar ilçemizde yaşayan, halk ozanı, araştırmacı Osman Akkoç’un yöre folkloruyla ilgili araştırmaları, derleme ve yayınları dikkat çekmeye devam ediyor. Gölhisar ilçemiz merkezinde haftalık yayınlanan ‘Gölhisar Gündem’ Gazetesinin 15 Nisan 2013 tarih ve 373.sayısındaki köşesinde Osman Akkoç, açığa çıkmamış, halk türkülerimizden ‘Ömer Dayının Katırı’ adlı türküden sözediyor, bu türkünün sözlerini sütununda veriyordu. Bu türkünün hikâyesiyle ilgili bilgilerden bir özet
Yıl 1957. Gölhisar’dan Altınyayla’ya gelin almaya gidenler arasında Osman Akkoç’da vardır. Misafirlerle Çörtenli Aşık Hüseyin ilgilenmektedir. Aşık Hüseyin burada curasıyla bir türkü söyler. Sonra, “Bu türkü Dirmel’li Ömer’in Öyle bir katırı vardı ki, gerçekten çok güçlü, tüyleri pırıl pırıl, sırtı yassı, bazen koca komruklara derelerin içinden çıkarır, ne sararsan sar götürmeyeceğim demezdi. Bir zaman sonra Orman Bölge Şefliği bu katırı parayla satın alarak, ormanlarda kullandı. Sonra bir hastalık buldu öldü. Dirmil yaylasına gelen bir göçer oğlu, yaylaya göçen Dirmillilerin kızlarını görünce dayanamamış, bir şiir yazarak türküye çevirmiş, yani bestelemiş. Bu türkü Dirmil’de düğünlerde birkaç yıl söylensede, unutuldu, benden başka kimse okumuyor” diyor.
Bu türkünün sözleri şöyle:
Omar dayının katırı,
Neyi sarsan götürü,
Nice laflar duydum,
Senin yüzünden ötürü.
Oldu mu güzelim odlumu?
Allah’ından buldu mu?
Bize gara bakanlar,
Allah’ın dan buldu mu?
Yayladağı meşeli,
Dibi mor menekşeli,
Karşıdan kızlar geliyor,
Eyi ayran şişeli,
Bahçalarda bal erik,
Dallarına eğerik,
Bize yaylalı derler
Biz güzeli severik.
Osman Akkoç, “Severiki, eğerik, gibi kelimelerin iki anlam taşıdığını, bu tür kelimelerin Altınyayla’da, Gölhisar’da fazla kullanılmadığını, son kıtasının bazı mahalli sanatçılar ve saz ustalarınca eklenmiş olabileceği” açıklamasında bulunduktan sonra, Bu türkünün sözlerinin, Gölhisar Halk Eğitimi Merkezi arşivinde bulunduğunu kaydediyor.