Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, müdahale alım fiyatı olarak, 2011’de protein oranı yüzde 11,5-12 olan Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğday için ton başına temmuz ve ağustos aylarında 605 lira, eylülde 610, ekimde 615 lira, kasımda 620 lira ödeneceğini bildirdi.
Bakan Eker, ayrıca ton başına 115 liralık prim ve destek sağlanacağını, toplam ödemenin ton başına 720 lirayı bulacağını, buğdayda protein oranı arttıkça müdahale alım fiyatının da yüzde 1-3 artacağını kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TMO’ya yönelen ürünün tamamının satın alınacağını, satış fiyatlarını da belirlediklerini ifade ederek, “satışlara 1 Kasım’da başlanacak ve satış fiyatının 1 Kasım’dan itibaren ton başına 720 lira, 1 Aralık 2011’den itibaren ise 725 lira olacak” dedi.
Şu an itibari ile Çukurova, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep, Trakya, Ege Bölgesi’nde buğday ve tahıl hasadı bitmiş durumda ve buradaki çiftçiler yağmur yemiş buğdayı 60 kuruştan, yağmur yememiş buğdayı ise 70 kuruştan tüccara sattılar. Bu yıl iklimin yağışlı geçmesi nedeni ile bu bölgelerde verim ortalaması 400-500 kğ’larda idi.
Niğde, Aksaray’da hasad bitmek üzere ve Ankara’da ise yeni başlanıyor. İç Anadolu’da da kış ve bahar mevsimin yağışlı geçmesi nedeni ile rekoltenin dekarda 300 kğ’ı geçmesi bekleniyor. Vel hasıl bu yıl verim bol. İç Anadolu’nun daha yüksek bölgeleinde ise önümüzdeki günlerde hasada başlanacak.
Bu yıl tahıl fiyatlarının çok geç açıklanması ;Buğday hasadı ülkemizde Haziran ayında başlamasına rağmen seçimlerin Haziran’da yapılması, hükümetin kurulması gibi nedenlerden daha çok Tarım Bakanlığınca buğday piyasasında nelerin olacağını, nasıl seyredeceğini görmek isteyişi olduğu düşünülmelidir.
Çünkü geçtiğimiz yıl hükümet TMO’ya buğday ithal görevi vererek 500 bin ton buğday ithal ettirdiğinde zaten TMO’nun stoklarında 1,3 milyon tonluk bir birikim vardı. 2011 yılı başlarında (25.02.2011) ise özel sektöre 1 Mayıs 2011 tarihine kadar sınırsız buğday ithal etme yetkisi verildi. Özel sektörün ne kadar buğday ithalatı yaptığı kamuoyunca bilinmese de Tarım Bakanlığı’nca bilinmektedir. Resmi olmayan bilgilere göre özel sektörün ithal ettiği buğday miktarının 3 milyon tonu geçmediği tahmin edilmektedir.
Tarım Bakanlığı Buğday da Maniplasyon Korkusu Yaşıyor.
Bu yıl buğday taban fiyatlarının açıklanmasında bir ilk yaşandı. Toprak Mahsülleri Ofisi satın alım fiyatları açıklanırken 4 ay sonrasında (Kasım-2011) TMO’nun buğdayı satacağı fiyat da açıklandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’in açıklamasında 1 kasım 2011’den itibaren buğdayın tonu 720, 1 Aralık 2011 tarihinden itibaren de 725 TL’den TMO satacak. 4 ay sonrasının buğday satış fiyatının da açıklanması elinde ithal 3 milyon tonluk stoğu bulunduran özel sektörün buğdayda maniplasyon yapmasının önüne geçme amaçlı olduğunu düşünmekteyiz.
Özel sektör buğdayı Türkiye Limanları teslimi ortalama 365 ABD dolarından ithal etti. TMO’nun kasımda satacağı fiyat döviz bazında şu anki dolar kuru 1USD=1,6 TL olduğuna göre 450 USD’ye denk geliyor.
TMO bu yıl un ve unlu mamülleri ihracatçılarına dünya fiyatlarından buğday satmamalıdır.
Dünya’da buğday, hem iklim değişikliğinin hem de arslanın ağzındadır.
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri