Bir çocuğun kulağına gelen en güzel melodi adının söylenmesi, en mutlu ve öğrenmeye en açık olduğu an da oyun oynadığı zamanlarmış. Çocukluğu da yetişkinliğinin arka bahçesi tabi. Çocuğa bu dönemde gösterilecek bilinçli ilgi ve alaka çok önemli. Ben çocukları çok seviyorum bu yüzden de öğretmenlik mesleğinin her aşamasını çok severek yaptım. Hem çocuklar kendisini seven insanı çok kolay hissediyorlar.
Onsekiz mayıstan beri de Viyana’dayım yine, şükür kavuşturana, torun özlemi alıp getiriyor işte böyle insanı vakitli vakitsiz. Dört yaş ve bir yaş çocukları olan bitanelerimi öyle özlemişim ki onları seve seve izliyor ve gözlemliyorum şimdi günler boyu.
Yine oyunlar, masallar, çocuk şarkılarıyla dolu dolu, doya doya geçiyor günlerimiz.
Topaçlar, düdükler, balonlar, boyama kitapları ve ‘Cin Ali’ serisi çocuk kitapları, Karagöz Hacivat kuklalarıyla geldim bu sefer de. Günlerimiz sevgi dolu geçiyor.
Almanya’daki görevim sırasında da İkidilli öğrencilerime; renkleri, mevsimleri, haftanın günlerini, akrabalık adlarını, vücudumuzun bölümlerini… öğretirken oyuncaklardan ve oyunlardan faydalanarak geliştirdiğim metodları kullandım hep. O zaman da öğrencilerime getiriyordum masal kitaplarını, Türkiye haritalarını ve oyuncakları, bu yüzden bavulumda hep masal kitapları ve oyuncaklar olurdu . Çok da işe yarardı oyun ve oyuncaklar çünkü çocuk gelişiminde ve öğrenme sürecinde çok yardımcı ve kolaylaştırıcı oluyorlar.
Dikkat edilirse bunların çoğu hem geleneksel çocuk oyun ve oyuncakları hem de pil ile çalışmadıkları için masrafsız, ekonomik, sağlığa zararlı olmayan oyuncaklar. Oyuncak sektörü çok gelişti, çok albenili. Oyuncak seçiminde çok dikkatli ve bilinçli olmak gerekiyor. Bu da başka bir yazının konusu olsun.
Oğlumun çocukluğunda da özen ve dikkat gösterdim oyuncak seçimine, Yapa’ nın oyuncaklarından almaya özen gösteririm bütçem elverdiğince ve denk geldiğince.
Şimdi de Duyu market diye bir firmadan seçtim ve internet yoluyla aldım.
Oyun ve oyuncaklarla geliştirdiğim öğretici ve eğitici metodları TÖMER’ in Türkçe Şenliği’nde ve UKDA’ nın bir sempozyumunda “İkidilli çocuklara Türkçe Öğretiminde Materyal Hazırlama” başlığıyla bildiri olarak sundum ve sempozyum kitaplarında yer aldılar bildirilerim.
Şimdi de burada torunumun masal kitaplarını ve oyuncaklarını inceliyorum.
Daha önce gördüğüm ve beğendiğim sadece küçük resimlerden oluşan yazısız Wimmelbild çocuk kitaplarını araştırıyorum.
Bu türün İlk örneğinin fikir babası ve yazarı Ali Mitgtsch. Şimdi bu tür resimli çocuk kitapları çok geliştirildi.
Biz yazdığımız çocuk öykülerini resimletemiyoruz yayıevlerine.
Benim hazırda bir dört yaş çocuk öyküleri dosyam var resimlenmeyi ve basılmayı bekleyen.
Verimli ve üretimli günler olsun inşallah.
Şükran Uçkaç Yargı
İnci’nin nenesi
31 Mayıs 2023 Viyana